back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Studená vojna: Kubánska raketová kríza 1962 – kritický bod od globálnej jadrovej vojny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vychádzajúc z diskusie pod predchádzajúcim materiálom, niektorí ľudia majú značné medzery v povojnovej histórii Československa a bývalého Sovietskeho zväzu. A aj presne takéto medzery môžu spôsobovať snahu veriť konšpiráciám, hoaxom a prokremelskej propagande a to žiaľ aj 35 rokov po Nežnej revolúcii a zmene zriadenia vlastne prakticky v celom bývalom „Východnom bloku.“

Aká bola tzv. „Studená vojna“, čo spôsobovalo napätie medzi vtedajšími veľmocami, ako fungoval svet za a pred „Železnou oponou“ a ako blízko sme v skutočnosti boli od globálnej jadrovej vojny, sa dozvieme z ďalšieho výborne spracovaného dokumentu:

Kubánská raketová krize:

Kubánska raketová kríza (iné názvy kubánska kríza, karibská kríza) bola medzinárodná konfrontácia medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom v roku 1962, ktorá vznikla v dôsledku rozmiestnenia sovietskych jadrových rakiet na Kube. Ide o jednu z podstatných kapitol studenej vojny. Rakety boli na Kubu umiestnené za účelom ochrany ostrova pred prípadnými útokmi zo strany USA. Sovietsky zväz ich prítomnosť odôvodnil ako protiopatrenie za umiestnenie amerických rakiet v Turecku a Taliansku. Kubánska kríza sa považuje za moment, keď sa studená vojna dostala najbližšie k vyústeniu do jadrovej vojny.

Kríza začala 14. októbra 1962 odhalením sovietskych raketových základní na ostrove americkým prieskumným lietadlom Lockheed U-2. O dva dni neskôr bol o tejto skutočnosti informovaný prezident USA John F. Kennedy, ktorý v reakcii na to 22. októbra oznámil spustenie námornej blokády Kuby s cieľom zabrániť dopraveniu ďalších rakiet na ostrov a dosiahnuť stiahnutie jadrových rakiet a bombardérov z tohto územia. To sa aj podarilo, pretože sovietske plavidlá sa na hranici kontrolovanej zóny skutočne zastavili a 28. októbra prvý tajomník ÚV KSSZ Nikita Chruščov nariadil odstránenie rakiet z Kuby. Spojené štáty sa zaviazali, že nenapadnú Kubu a stiahnu svoje rakety stredného doletu z Turecka, pričom taktické jadrové bomby B61 tam zostávajú dodnes. Námornú blokádu Kuby udržiavali do 20. novembra 1962, kedy ju prezident Kennedy po stiahnutí všetkých sovietskych útočných rakiet a bombardérov z ostrova definitívne odvolal. Ďalším významným dôsledkom tejto krízy bolo zavedenie ďalekopisnej horúcej linky Moskva – Washington v roku 1963.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj: Wikipedia.org

Ďalšie informácie k téme nájdete napr. tu: https://sk.wikipedia.org/wiki/Kub%C3%A1nska_raketov%C3%A1_kr%C3%ADza

Cuba – An aerial view showing the medium range ballistic missile field launch site number two at Sagua la Grande. October 17, 1962 (U.S. Air Force Photo)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Sponzorované