Ďalších 18 vozidiel záchrannej zdravotnej služby si dnes v Bratislave prevzala ukrajinská strana z rúk zástupcov Slovenskej republiky. „V čase vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorý, žiaľ, stále pretrváva, je nevyhnutné, aby  bola nášmu východnému susedovi  poskytnutá pomoc a spolupráca v oblasti zdravotníctva,“ vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Ladislav Sloboník. Ako dodal, takouto formou pomáhame so zabezpečením zdravotnej starostlivosti priamo na Ukrajine. „Rezort zdravotníctva je pripravený operatívne reagovať na vzniknutú situáciu a poskytnúť potrebnú pomoc,“ dodal štátny tajomník. Veľvyslanec Ukrajiny v SR vyjadril poďakovanie nielen za sanitky, ale aj za všetku doterajšiu humanitárnu pomoc a podporu Ukrajine zo strany SR.
Ministerstvo zdravotníctva SR sprostredkovalo už v minulosti vozidlá záchrannej služby, ktoré pomáhajú pri záchrane životov obyvateľov Ukrajiny.  V decembri 2023  sme v spolupráci so Záchrannou zdravotnou službou Bratislava a Spišskou katolíckou charitou posielali na Ukrajinu 16 vozidiel záchrannej zdravotnej služby. Následne v roku 2024 smerovalo k naším východným susedom ďalších 8 vozidiel.
Rezort formou bilaterálneho darovania dodal  60 000 dávok vakcín proti ochoreniu Covid-19 a materiálno-humanitárnu pomoc v podobe prístrojového vybavenia a zdravotníckeho materiálu. V nadväznosti na krízu, ktorá vyplynula po júlovom  bombovom útoku na Národný onkologický ústav so sídlom v Kyjeve, ponúkol rezort zdravotníctva spolu s Národným ústavom detských chorôb operatívne pomoc pri zabezpečovaní potrebnej zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov s onkologickým ochorením.
Rezort zdravotníctva poskytuje aktívne pomoc ukrajinským odídencom aj na území Slovenskej republiky. V súvislosti s akčným plánom UNICEF boli realizované aktivity s cieľom integrovať ukrajinských pediatrov do zdravotného systému SR. Od 1. januára 2023 majú všetky ukrajinské deti do 18+ rokov plné poistné krytie, vrátane kúpeľnej liečby. Od 1. septembra 2023 majú všetci dospelí ukrajinskí odídenci nárok na plné poistné krytie, s výnimkou kúpeľnej liečby.