back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V Bratislave sa konala vedecko-odborná konferencia na tému bezpečnejšieho prostredia v základných a stredných školách

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| V utorok 22. októbra 2024 usporiadalo ministerstvo vnútra v spolupráci s Akadémiou PZ v Bratislave, Žilinskou univerzitou v Žiline, ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže a ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie  vedecko-odbornú konferenciu Ochrana mäkkých cieľov so zameraním na základné a stredné školy.

Zámerom bolo motivovať a aktivizovať zainteresované inštitúcie, predstaviteľov škôl, odborníkov v oblasti bezpečnosti, prevencie či psychológie k tomu, aby sa ochrane mäkkých cieľov v školskom prostredí venovala zvýšená pozornosť.

Teroristické hrozby, masívne kybernetické útoky a iné krízové situácie často presahujú rámec policajného pôsobenia. Otázka bezpečnosti v školách nie je iba otázkou technologických riešení, ale aj otázkou adekvátneho vzdelávania v oblasti bezpečnosti, nastavenia procesov, správnych a včasných reakcií, budovania dôvery a efektívnej spolupráce.

Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave sa stretla viac ako stovka profesorov, akademikov, odborníkov z oblasti bezpečnosti, predstaviteľov samospráv, zriaďovateľov škôl, predstaviteľov obecných a mestských polícií i príslušníkov Policajného zboru, aby si vymenili informácie, skúsenosti a riešenia a spoločne nastavili podporu a odborné vedenie v tejto oblasti jednotlivým školským zariadeniam.

Napriek poklesu celkovej trestnej činnosti na Slovensku súčasná doba priniesla nové výzvy, vrátane rizika násilia v školskom prostredí. Ochrana mäkkých cieľov, najmä v školskom prostredí, je pritom kľúčová. V školách sa nebuduje iba budúcnosť detí, ale aj budúcnosť nás všetkých, vrátane smerovania našej spoločnosti“, povedala 1. štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, ktorá prevzala nad konferenciou záštitu.

Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR zdôraznil, že narušenie bezpečnosti v školách nemá závažné dôsledky iba na priame obete, ale aj na celú komunitu. Našim cieľom je posilniť schopnosť škôl identifikovať riziká a implementovať účinné preventívne opatrenia. Sústredíme sa na to, aby sme sa spoločnými silami pripravili na nové a neustále sa meniace hrozby, vrátane technologických rizík, ako sú kybernetické útoky. Na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutná úzka spolupráca, otvorený dialóg a výmena skúseností všetkých zúčastnených,“ dodal Jozef Halcin.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Stanislav Hromádka, riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia PZ predstavil nové postupy a sprievodné aktivity Policajného zboru SR v rámci témy ochrana mäkkých cieľov, Maroš Borza, vedúci odd. krízového manažmentu ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, predstavil súbor opatrení za ministerstvo školstva, vrátane legislatívnych rámcov a upozornil na nevyhnutnosť nácvikov v záujme ochrany života a zdravia od predškolského veku až po stredné školy. Profesor Zdeněk Dvořák, predseda Rady pre spoločenské vedy Agentúry na podporu výskumu a vývoja Žilinskej univerzity v Žiline poukázal na ochranu školského prostredia z pohľadu spoločenských a bezpečnostných vied.

Panelových diskusií sa zúčastnili predstavitelia Úradu vlády SR, manželia Sladkí z Asociácie bezpečná škola z Českej republiky, predstavitelia odd. kybernetickej bezpečnosti sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR, zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, výchovný a kariérny poradca a ďalší, ktorým záleží na bezpečnom podnetnom školskom prostredí a pokojnom Slovensku.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ha, ha , ha , čo zas priniesol ten kapitalizmus do slovenských škôl? Jediný ochranca a obranca v onej dobe bol školník na ZDŠ ke. Keď sa objavil všetci boli v pozore. Dnes ako? Siatky tisíc € ráčov , aby sa nevychovanci spratali do kože. A ešte o tomto aj robia za peniaze daňových poplatníkov všakovaké ceremónie. Je treba ihneď zobrať rodinné prídavky otcom a materiam oných nevychovaných dietkov / zodpovedajú za svojich nespratníkov/ a uvidíme.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Sponzorované