back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rozpočet školstva presiahne 5 miliárd eur, štát prevezme financovanie materských škôl

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVVM SR |MM|  Rozpočet rezortu školstva dosiahne v budúcom roku 5,36 miliardy eur. V medziročnom náraste výdavkov o vyše jednu miliardu eur je zahrnutý aj prechod financovania materských škôl zo samosprávy na štát. Rozpočet zároveň pokrýva viaceré priority ministerstva školstva, medzi ktoré patrí zvyšovanie kvality vzdelávania na všetkých stupňoch škôl, rozšírenie kompenzačného príspevku či vyššie investície.

“Vzdelávanie je kľúčové pre budúcnosť Slovenska, preto musíme zabezpečiť podmienky, ktoré umožnia deťom a mladým ľuďom rozvíjať svoje schopnosti naplno. Rozpočet rezortu na rok 2025 vznikal v náročných podmienkach konsolidácie verejných financií, ale odráža ambíciu štátu investovať do vzdelávania detí a mladých ľudí, aj do podpory učiteľov,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Najväčšiu časť, 80 percent rozpočtu ministerstva tvorí financovanie regionálneho školstva. V roku 2025 pôjde na základné, stredné a po novom aj materské školy 3,85 miliardy eur, čo je medziročne o 833,6 milióna eur viac. Nárast oproti roku 2024 zahŕňa presun financovania materských škôl pod kapitolu ministerstva školstva, vďaka čomu sa výdavky rezortu zvýšia o 559,6 milióna eur.

Verejné vysoké školy budú mať  na budúci rok zo štátneho rozpočtu k dispozícii 825,8 milióna eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu ide o nárast o 67,2 milióna eur. Rezortné výdavky na vedu a výskum sa zvyšujú o 4,48 milióna eur. Celkom 84,4 milióna eur je určených na podporu inovatívnych projektov a ďalšie posilnenie vedeckých a výskumných kapacít Slovenska.

Rezort školstva na budúci rok plánuje zvýšiť investície, kapitálové výdavky dosiahnu 44,5 milióna eur. Rozpočet obsahuje rezervu 53,3 milióna eur normatívnych výdavkov na regionálne školstvo, ktorá bude pokrývať prípadné individuálne potreby materských škôl po zmene systému financovania. Medziročne sa o 39,19 milióna eur zvyšuje aj suma určená na kompenzačné príplatky pre pedagogických a odborných zamestnancov.

Z dôvodu nárastu počtu žiakov budú navýšené aj normatívne finančné prostriedky, a to v sume 6,22 milióna eur. Okrem toho rozpočet počíta s 1-percentným zvýšením odvodov do zdravotnej poisťovne v celkovej sume 24,99 milióna eur. V súvislosti s konsolidáciou verejných financií sa rezortu školstva zníži rozpočet na osobné výdavky  o 3,78 milióna eur.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované