back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

ŠKODA TAZ 1203 – technický „zázrak“ z Trnavy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vyslovene univerzálny a módnym vplyvom nepodliehajúci automobil  ŠKODA 1203 vyrábaný v Trnavských automobilových závodoch, bol za čias socialistického Československa používaný vo verziách dodávka, valník aj sanitka s rôznymi verziami.

Poznali sme ho asi všetci. Dnes tieto autá postupne miznú z premávky. Kovový model známeho auta je vystavený v Múzeu totality.

Niečo z odbornej literatúry:

Škoda 1203 s nosnosťou 750 kg a priestorom až pre 5,2 m³ nákladu bola verejnosti prvýkrát predstavená 14. septembra 1968 a sériová výroba sa v závode vo Vrchlabí začala 20. novembra 1968. Vďaka svojej dlhej kariére, umocnenej nespočetnými verziami charakteristickej trambusovej karosérie, sprevádzala Škoda 1203 od kolísky (sanitka) až po hrob (pohrebný automobil) nielen občanov Československa.

Sanitka jazdila napríklad aj vo Francúzsku, Belgicku a Egypte. V Turecku bola prerobená na nepoznanie, a to na robustný pick-up. A na zahraničných trhoch bola voľne dostupná! Pýtate sa, čo je na tom zvláštne? V centrálne riadenom národnom hospodárstve bývalého Československa si mohli novú Š 1203 objednať len štátne alebo družstevné podniky a organizácie. Podali si žiadosť na Štátnu plánovaciu komisiu, úradníci posúdili oprávnenosť žiadosti a pridelili tzv. bilančnú poukážku. Až potom mohla organizácia zaplatiť kúpnu cenu a prevziať Škodu 1203. „Tisícdvestotrojky“ sa do súkromných rúk dostávali len ako ojazdené autá.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Viac čítajte tu:

https://www.skoda-storyboard.com/sk/historicke-automobily-sk/skoda-1203-nesmrtelna-tisicdvestotrojka/

Filmová hviezda

Škoda 1203 sa stala neprehliadnuteľným symbolom československého motorizmu v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Preto sa často objavovala na televíznych obrazovkách a plátnach kín, a to nielen v spravodajských reportážach z rôznych oblastí života. Zahrala si napríklad v známej scéne zásahu pri havarovanom lietadle v seriáli „Sanitka“ (1984 – 1985), vo filme Františka Vláčila „Dým bramborové natě“, v prvých dieloch série o básnikoch režiséra Dušana Kleina alebo v nestarnúcej bláznivej komédii dua Svěrák-Smoljak „Jáchyme, hoď ho do stroje!“ (1974). Určite si spomeniete na „poľutovaniahodné nedopatrenia“ dvojice sanitárov Arnošta a Arnošta, ktorých do terénu vysielal docent psychiatrie Chocholoušek.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Mala chyby ako každé auto, aj v dnešnej dobe. Priniesla kopu radosti aj starosti. Svoje poslanie a účel si splnila na jednotku.
    Jazdil som s jedným črepom ešte v roku 2006 asi. Okrem tej vysokej spotreby to celkom išlo. Potom išla do šrotu hrdzavá 😅

    1
  2. Nie, bol to odpad z technickeho hladiska.
    Niektore kusy nedosli ani z fabriky do predajne.
    Mozem ti poslat dobove video o kvalite

    1
  3. Vladolf boli to dobre autá výrobok pracujúceho ľudu. V Amerike vyrábajú lietadlá a za letu vypadnú dvere, netreba ani video celý svet to vie.

    2
  4. Dvanástotrojka mi odvozila materiál na celý dom a bolo to brutálne autítko. Jazdiť sa na nej dalo len keď bola naložená, lebo keď sa do prázdnej 1203 oprel vietor, bola z toho smrť v očiach a z nejakého divného dôvodu nevedela prázdna zrýchliť nad 80 km/h. Ale najlepšie jazdné vlastnosti mala v teréne.

  5. Svet vtedy jazdil na VW T3 a v 1990 prišiel VW T4. Škoda 1203 skončila v Trnave výrobu v roku 1999.

    Je to pekný príklad ako komunizmus spôsobil brutálnu zaostalosť našej krajiny.

  6. sme velmoc.a v cooom. vsak nam nic nepatriii.vsetko patri cudzincommm.sme len otroci vlastnej krajine.aspon ta stara herkla z trnavy bola nasa,nasa a nepatrila nasim otrokarom

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované