back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Poslanci mesta Sereď rozhodli o schválení obchodnej verejnej súťaže na prenájom polikliniky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Mária Fačkovcová, viceprimátorka |  Rozhodnutie o budúcom nájomcovi mestskej polikliniky v našom meste si vyžiadalo mimoplánované zastupiteľstvo (MsZ) dňa 7.10.2024, ktorému predchádzali aj pracovné stretnutia s poslancami. Veď ide o veľmi vážne rozhodnutie.

Súčasný nájomca, Mestská poliklinika s.r.o. , má predĺžený nájom do 8.12.2028 s tým, že k ukončeniu nájmu môže prísť zo strany mesta aj skôr, ak bude známy účastník obchodnej verejnej súťaže (OVS), pričom mesto ako prenajímateľ si môže z tohto dôvodu uplatniť výpoveď nájomnej zmluvy najskôr 8.3.2025.

18.9.2024 (deň, pred riadnym zastupiteľstvom, ktoré malo rozhodnúť aj o vyhlásení obchodnej verejnej súťaže  /ďalej len OVS/ k nájmu mestskej polikliniky) primátor mesta Ondrej Kurbel obdržal žiadosť súčasného nájomcu o predĺžení nájmu minimálne na 10 rokov z dôvodu osobitného zreteľa.  V tento deň bola vyhlásená MZ SR výzva na podporu poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti v rámci budovania regionálnych centier integrovanej starostlivosti (RCIS), o ktorú sa chce uchádzať ako súčasný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v priestoroch našej mestskej polikliniky. Vďaka takto získaným finančným prostriedkom by žiadateľ mohol  získať financie na obnovu našej nehnuteľnosti.

Preto si takéto vážne rozhodnutie vyžiadalo rokovanie na samostatnom zastupiteľstve.

Najskôr  poslanci rokovali o žiadosti súčasného nájomcu, a teda o predĺžení nájmu osobitným zreteľom. Znamenalo by to okrem iných procesov aj to, že by mesto muselo osloviť Protimonopolný úrad SR o vydanie záväzného stanoviska za účelom posúdenia štátnej pomoci (minimálne pomoci ad hoc) v zmysle zákona č. 358/2015 Z. z. o úprave niektorých vzťahov v oblasti štátnej pomoci a minimálnej pomoci a o zmene a doplnení niektorých zákonov(zákon o štátnej pomoci).

Žiadateľ by si musel dať vyhotoviť nový znalecký posudok na nehnuteľnosť mestskej polikliniky a cena nájmu by sa odvíjala od ceny určenej znaleckým posudkom.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Za takýto spôsob nájmu by musela zahlasovať 3/5-inová väčšina všetkých poslancov, t.j. minimálne 12 poslancov.

Naviac zverejnená výzva na podporu poskytovania ambulantnej starostlivosti v rámci budovania RCIS obsahovala pre mesto podmienky k uzatvoreniu nájomnej zmluvy so žiadateľom, ktoré sa javia pre mesto veľmi nevýhodné.  Žiadateľ má mať vysporiadané majetkovo-právne vzťahy a povolenia na realizáciu aktivít projektu, a to konkrétne:

„d) nájomná zmluva/zmluva o výpožičke musí obsahovať záväzok vlastníka, že po ukončení nájmu uhradí nájomcovi (žiadateľovi NFP/prijímateľovi) zostatkovú hodnotu zhodnotenia nehnuteľnosti, ktorá predstavuje rozdiel medzi výškou investičných výdavkov vynaložených nájomcom na zhodnotenie stavby a výškou (už zrealizovaných) odpisov a to za obdobie od ukončenia zhodnotenia stavby do ukončenia doby nájmu;“ a

„f) nájomná zmluva/zmluva o výpožičke na stavbu, resp. dodatok k týmto zmluvám s uvedením súhlasu vlastníka budovy s technickým zhodnotením stavby a s rozsahom stavebných prác a realizáciou projektu“.

Pri dobe odpisovania 40 rokov a vzhľadom na uvedené  podmienky, poslanci  priamy nájom nehnuteľného majetku mestskej polikliniky z dôvodu osobitného zreteľa NESCHVÁLILI.

V druhej časti MsZ poslanci schválili vyhlásenie OVS, schválili jej podmienky a kritériá. Dôležité pre nich bolo to, aby hlavným účelom nájmu bolo poskytovanie zdravotnej starostlivosti – zabezpečenie primárnej a sekundárnej ambulantnej starostlivosti, zariadenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, ADOS a to v minimálne určenom počte.

Záujemca o nájom bude povinný investovať do predmetu nájmu min. 4 600 000 eur, pričom 70% investície do rekonštrukcie a modernizácie predmetu nájmu musí vynaložiť počas prvých 10 rokov.

OVS bude vyhlásená najneskôr do 20.10.2024, súťažné návrhy bude možné podávať do 20.11.2024. Otváranie obálok so súťažnými návrhmi a ich vyhodnotenie bude schválená komisia vyberať 26.11.2024 a na MsZ 12.12.2024 bude zastupiteľstvo rozhodovať o výsledku tejto OVS.

zdroj: Mesto Sereď
 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. A čo z toho vyplýva pre občana Serede? Zmení sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti?

    2
  2. Ja sa skôr obávam, že to bude ešte horšie. A za všetko budeme platiť poplatky, ich výšku sú budú nájomcovia polikliniky upravovať, tak, aby sme im splatili nájomné aj rekonštrukcie aj ostatné náklady. Liečiť sa budeme asi doma paralelnom a na čo nebude stačiť…pán Boh nám pomáhaj…
    Žiaľ na Slovensku je to tak, každá zmena je už len k horšiemu. Viď príklad naša vláda ach jaj …

    7
  3. Dúfam že pro čare to už mať nebude.
    Podľa mňa sem nejdu lekári pracovať kvôli nim.
    Ato platenie na presný čas to je zdieranie ľudí 15 eur a to už len jednému lekárovi.
    Teba s tým niečo robiť

    4
  4. Ešte nikto nešiel do ambulancie v čase, na ktorý bol objednaný. Čiže ten poplatok je úplne zbytočný a neodôvodnený. Treba sa sťažovať na príslušných miestach, zvlášť ak za ten poplatok neuvidíte bloček a doktorko si ho strčí do vrecka.

    1
  5. Na moju otázku priamo na recepcii „za čo je ten poplatok 15 € a na čo budú použité tieto prostriedky?“ som dostal odpoveď len na prvú časť otázky: citujem „za zmenežovanie vašej žiadosti“ Na tú druhú časť sa akosi neušlo miesto na odpoveď!
    Ak si zoberieme v úvahu, že najviac ľudí, ktorí navštevujú služby lekárov sú dôchodcovia, tak je to len ďalšia habaďúra na nich, ako im prevetrať peňaženky. NIČ SA NA DANOM STAVE NEZMENÍ!

    1
  6. A toto je chyba všetkých doterajších ministrov zdravotníctva, ktorí nedokázali urobiť poriadok v tak malichernej veci ako je vyberanie poplatkov za nič, bez bločkov a do vrecák nenažraných lekárov. Pretože v prípade týchto poplatkov o nič iné ani nejde. Stačí 10 pacientov denne a má zarobené 150€ len za to, že ti vôbec otvorí dvere na ambulancii.

    3
  7. Doporučil by som do OVS zakomponovať bod, že nájomca bude povinný zabezpečiť pri hlavnom vchode teplé deky a to pre pacientov nútených čakať na vyšetrenie od 04:00 hod. Občania určite takýto prístup zo strany MÚ ocenia.

    4
  8. Zaujímavé, že od ’89 to ide aj so zdravotníctvom a školstvom tak dolu vodou, pričom dovtedy sme boli na svetovej úrovni…

    Ale tak chceli sme colu a burgre a chodiť si po svete…

    A tak teda stále chodíme na cevapcici s ajvarom no nie do Juhoslávie, ale do Chorvátska…

    2
  9. Kvako 9. októbra 2024, 21:20
    Ale to nevadí, že vzdelanie ide dolu vodou. Keď môžu byť milióny analfabetov vo vysnívanom júsej, prečo nie u nás? Aj tam vás nechajú skapať predo dvermi keď nemáte na doktora alebo lieky. No money, no funny. Ale máme slobodu. Môžeme cestovať, môžeme sa voziť na Ferrari alebo rols Royce, môžeme mať 350 programov v tv, môžeme mať aj hajzelpapír od armaniho, ak…..nato máme. A keď nie, tak ste v prdeli. Ale slobodne a demokraticky. Veď to sme chceli, zato tu ovce štrngali a kričali z plných pľúc : To je ono!!!! Chceli ste Ameriku, máte ju.

    5
  10. Koment nadomnou.Presne ste to zhodnotil😊 Cela tato krajina ide do peknej…a bude este horsie.Zlaty komunisty

    3

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované