back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Letecký útvar MV SR prepravil na Slovensko osoby evakuované z Libanonu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Vláda Slovenskej republiky sa stará o bezpečnosť slovenských občanov nielen doma, ale aj v zahraničí. Letecký útvar Ministerstva vnútra SR v sobotu 5. októbra 2024 prepravil na Slovensko občanov SR a ďalších štátov, ktorí boli evakuovaní z Libanonu z dôvodu kritickej bezpečnostnej situácie na Blízkom východe.

Logisticky náročná civilno-vojenská evakuačná operácia je výsledkom úzkej spolupráce rezortov diplomacie, vnútra a obrany. Po pristáti vládneho špeciálu na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave o tom informovali minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

Najprv vojenský špeciál Spartan previezol evakuovaných ľudí z Bejrútu do Larnaky a následne z Cypru na Slovensko zabezpečil prevoz špeciál letky ministerstva vnútra Airbus, ktorý uskutoční spolu 2 lety. Slovensko pri evakuácii poskytlo pomoc aj ďalším 9 krajinám (Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Chorvátsko, Francúzsko, Srbsko, Arménsko a USA.) Počas prvého letu do Bratislavy bolo prepravených 46 ľudí, z toho 25 občanov SR, ďalších 9 Sloveniek a Slovákov bude vo večernom lete.

„Som presvedčený o tom, že je povinnosťou vlády starať sa o svojich občanov a urobiť všetko pre to, aby bola zaistená ich bezpečnosť bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na území Slovenskej republiky alebo niekde inde vo svete. Letecký útvar Ministerstva vnútra SR slúži presne na takéto účely, aby pomohol občanom vrátiť sa späť do bezpečia. V priebehu roka sa nám podarilo zvládnuť už tretiu repatriačnú operáciu. Ďakujem všetkým, ktorí sa na evakuácii podieľali,“ povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Slovensko reagovalo promptne a komplexne na eskaláciu krízy na Blízkom východe. „Slovenská republika opätovne dokázala poskytnúť v pravú chvíľu pomoc svojim občanom, v tomto prípade nachádzajúcim sa v Libanone, kde sa situácia veľmi radikalizuje a zostruje. Boje sa už preniesli aj do hlavného mesta Bejrútu,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Minister obrany Robert Kaliňák informoval, že slovenské lietadlo Spartan ešte dnes privezie časť občanov posledným letom z Bejrútu do Larnaky, ktorí následne doplnia posádku druhého letu rezortu vnútra s večerným návratom na Slovensko.

Slovenskej republike bude z európskych zdrojov preplatených 75 percent nákladov, keďže evakuáciu uskutočnil záchranný modul Ministerstva vnútra SR EURACARE Flight & Shelter v rámci Mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany. Počas každého letu je na palube prítomný aj zdravotnícky tím partnerov modulu – Asociácie samaritánov Slovenskej republiky a Johanniter-Unfall-Hilfe e.V z Nemecka. Na starosti majú registráciu evakuovaných osôb, ako aj ich zdravotnú prehliadku, krízovú intervenciu či psychosociálnu starostlivosť.

Nad rámec evakuácie občanov doručila SR viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku materiálnej pomoci pre obyvateľov Libanonu. Obsahovala lekárničky, sušené mlieko pre deti a rozličný zdravotnícky materiá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované