back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nové okná, zábradlia, či historický nábytok. Takto pokračuje rekonštrukcia seredského kaštieľa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |  V prvé októbrové dni zorganizoval primátor Ondrej Kurbel ďalší kontrolný deň v seredskom kaštieli. Prizval naňho aj členov mestského zastupiteľstva, aby mohli vidieť a zažiť reálne pokroky, ktoré sa na mestskom majetku zatiaľ podarilo zrealizovať. Záujem o prehliadku bol však slabý.

Časť seredského kaštieľa, našej národnej kultúrnej pamiatky, má na 50 rokov v nájme spoločnosť, ktorú mesto vybralo v obchodnej verejnej súťaži. V pláne nájomcu je otvorenie a prevádzka reštaurácie, pivničnej vinárne, hotela, či priestorov pre školenie. Všetky práce pritom zatiaľ realizuje v náročných podmienkach, keďže kaštieľ nie je napojený ani k základnej infraštruktúre. Napojenie objektu na vodu, plyn a kanalizáciu mesto zabezpečí zo svojich zdrojov v priebehu najbližších týždňov, avšak ďalšie konkrétne prípojky pre prenajatú časť kaštieľa sú už v réžii súkromnej spoločnosti.

Sprievod po objekte aj s prezentáciou vykonanej práce počas kontroly zabezpečila spoločnosť GODY GROUP s.r.o. Záujemcovia si mohli obzrieť pivničné priestory, prízemie aj horné poschodie kaštieľa. Medzi novinky, ktoré pribudli za ostatnú dobu, patria nové okná a vonkajšie dvere, zábradlia schodísk, zasklený výklenok v podlahe (kaštieľu venovalo OZ VODNÝ HRAD), či pripravený nábytok do budúcej vinárne z pôvodných historických kusov dreva.

Okrem viditeľných zmien na kaštieli sa nájomca postaral aj o odborné dokumentácie. „Na svoje náklady sme zrealizovali viaceré odborné výskumy: archeologický výskum, architektonicko-historický výskum, dendrologický výskum a reštaurátorský výskum. Následne sme ich bezplatne odovzdali Krajskému pamiatkovému ústavu,“ uviedla Marta Godáňová zo spoločnosti GODY GROUP s.r.o. Zaujímavou i časovo náročnou je spolupráca s pamiatkarmi, ktorí si dávajú záležať na tom, aby každý detail kaštieľa vyznel čo najautentickejšie.

Stretnutie priamo v kaštieli som inicioval najmä z dôvodu, že sa niektorí poslanci mestského zastupiteľstva dopytovali na informácie o stave rekonštrukcie. Myslím, že zástupcovia spoločnosti ich na mieste podali podrobne a otvorene. Tí poslanci, ktorí na kontrolný deň prišli, mali možnosť vidieť zmeny najmä v interiéri, ktorými náš kaštieľ postupne naberá na kráse. Podľa slov nájomcov sa už čoskoro môžeme tešiť na spustenie kaviarne, či vinárne. Sprevádzkovanie a otvorenie časti kaštieľa pre verejnosť bude určite výrazným posunom vpred a pozitívnou správou pre celé naše mesto,“ povedal primátor Ondrej Kurbel. Kontrolného dňa sa zúčastnil poslanec Matej Godáň (pozn. zároveň nájomca kaštieľa – spol. GODY GROUP s.r.o.), poslankyňa Slávka Kramárová a poslankyňa Martina Hilkovičová.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

foto: Zuzana Slahučková

zdroj: Mesto Sereď

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pan majko treba lo by odfotit aj tu jamu oplotenu a zarostenu zelinou co kopali tu chladovnu a co s tým bude naďalej.

    2
  2. GODY Group sro bolo retardovane keď podpisovali nájomnú zmluvu?
    To sa hrajú na dementov že nevedeli že tam niesu inžinierske siete? Hrajú sa blbcov, keď plaču že museli vypracovať archeo výskum atď…?
    Celé je to odžub a nájomná zmluva mala byť zrušená . Je to na smiech , 4 roky neschopákov pod ochranou mesta sered.
    4 roky neschopnych seredskych poslancov a primátora , keďže tým čím tu machrujje GODY Group sro v článku by mesto dokázalo samo vo vlastnej réžii s prstom v nose za polovičný cas.
    Stačí si prečítať nájomnú zmluvu a seredský občania by sa nestačili diviť

    2
  3. To sú ale komentáre,.. a hlavne k veci 🤣🤣🤣🤣. Zmluvu robilo mesto za bývalého primátora.
    Termín pôvodného dokončenia 31.12.2025 sa predlžuje o čas kovidu. V článku o plači a plastových dverách nie je ani zmienka. Keďže majú byť historické, tak sú asi drevené…. mudrlanti 🤣🤣

  4. Obyvatelov by mohla zaujímať aj skutocnost ze daná firma za minulý rok dosiahla zisk cca 7000 eur,rok pred tým bola v červených číslach, rok 2021 v mínuse 20 eur a rok 2020 zisk 14 000 eur,,,subto dostupné údaje z finstatu keď ďalej pozrieme trzby a celkové výnosy ,,vznik spoločnosti je v roku 2020.
    A teraz myslíte, že by to nemalo byt na zamyslenie, že z čoho to teda daná spoločnosť financuje, keďže rekonštrukcia bude asi vo vyšších číslach ako daná firma dokazala zarobiť za svoju 4 ročnú existenciu?

    Je pekne ze niekto dáva kaštieľ dokopy ale treba sa pozrieť aj na to z čoho to financuje a ako sa k daným peniazom človek dostal.
    Ci to už nieje podstatne?
    Co ak to financuje z nelegálnej činnosti,,alebo co ak určitým partiam co pre tu firmu pracovali ,čo ak im firma nepovyplacala peniaze za práce ktorú pre ňu robili?
    Dúfam že zmluva s mestom je urobená tak,že je to podmienene aj tým ze to musia do urciteho datumu dokoncit a nie ze nejakým štýlom sa tam preperu nejaké peniaze a zostane to nedokončené,, ak sa tak náhodou stane,,,kto bude za to zodpovedný?

  5. Súhlasím, asi neboli pri zmysloch keď išli do takej investícií. Dávať do firmy vlastné peniaze a ešte čítať prihluple komentáre…. čo ak čo ak…👍

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované