back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Tri2Fly akadémia vychováva komunitu športovo založených detí v Seredi. Túžba viesť mladých športovcov sa premenila do reality a stále vítajú nové tváre

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Tri2Fly – Šikovné Sovičky |  Tri2Fly akadémia vznikla ako výnimočný športový projekt, ktorý aktuálne pôsobí v Seredi už jeden rok. Začalo to myšlienkou sprostredkovať šport najmenším a viesť ich k zdravému životnému štýlu miesto dlhého sedenia za počítačom. Zakladateľ Igor Bulík a koordinátor projektu Ing. Peter Valentovič, spojili sily a rozšírili Sereď o nové športové možnosti prostredníctvom klubu Tri2Fly – Šikovné Sovičky. Po roku úspešného pôsobenia môžu prehlásiť, že sa to podarilo a darí sa im viesť deti tým správnym smerom.

Začínalo sa na športovej drahé a na plavárni ZŠ Juraja Fándlyho. Deti si rýchlo zamilovali športovanie hravou formou, na ktoré akadémia dbá. Rodičia nemusia mať obavy, že by ich dieťa nezvládlo niektoré športové disciplíny, pretože všetko je prispôsobené tak, aby trénovať zvládli aj malé detičky.

 

Niečo o Tri2Fly komunite

Akadémia Tri2Fly alebo Šikovné Sovičky, ako ju môžete poznať, je zameraná na rozvoj pohybových schopností najmä detí, ale aj dospelých. Konkrétne ide o športové disciplíny triatlonu – plávanie, beh a cyklistika. Oficiálne už pôsobia v Seredi rok, pričom dosiahli niekoľko športových úspechov u detí, na ktoré sú hrdí. Možno ste o nich už počuli, ale pokiaľ ešte nie, radi by sme sa vám priblížili akadémiu aj prostredníctvom tohto článku.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Prinášame rozhovor s koordinátorom projektu Ing. Petrom Valentovičom, ktorý akadémiu vedie. Prezradil nám, aké sú aktuálne úspechy u detí aj to, ako bojovať s nechuťou dieťaťa ísť športovať. 

 

Aké výsledky má doposiaľ akadémia, na ktoré si ako koordinátor projektu najviac hrdý?

Z môjho pohľadu sú najpozitívnejšie výsledky v tom, že deti chodia na tréningy pravidelne a cvičia viackrát do týždňa. V druhom rade je pre mňa úspech pozerať sa na prístup detí a ich nastavenie. Nejde o výsledky v zmysle umiestniť sa na najlepších miestach v súťažiach, ale práve byť súčasťou komunity, vytvárať ju, pozerať sa na súdržnosť medzi deťmi a rozširovať komunitu o nové nádejné športové talenty.

 

Čakajú akadémiu nejaké zmeny, o ktorých by ste nás chceli informovať, a tiež na ktoré sa môžu deti tešiť? 

Celkovo nás v akadémií čaká viacero zmien. Medzi najhlavnejšie zmeny patrí to, že chystáme viac tréningov do týždňa a prichádzajú k nám noví tréneri. Novinkou je tiež to, že sa budú deti vážiť a merať, a zároveň absolvujú testy vzhľadom k svojmu veku a disciplíne.

Dôležité je zmieniť, že nás čaká hlavná sezóna s prelomom na jar, leto a jeseň, preto budeme prikladať zvýšenú pozornosť príprave z roku 2024 na 2025. Registrované deti tak budú môcť po prvýkrát súťažiť alebo skúsiť svoj prvý pretek, či už ako jednotlivec alebo v tíme.

V rámci akadémie môžeme navštevovať cyklistické preteky, triatlonové preteky aj plavecké, preto je naozaj z čoho vyberať. Dieťa na začiatku nevie, kde by chcelo súťažiť, ale rodič je ten, ktorý vo väčšine prípadov vyberá zameranie, ale aj ten, ktorý dieťa ťahá alebo naopak brzdí.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Ako vyzerá nábor nových detí ku Šikovným Sovičkám do akadémie Tri2Fly?

U nás v akadémií to funguje tak, že sú deti rozdelené na začiatočníkov a pokročilých, preto rodičia nemusia mať obavy, že by bol tréning pre ich dieťa náročný. Špecifickejšie je však každá kategória prerozdelená a roztriedená podľa techniky plávania, preto môžu plávať deti s rozdielnym vekom, pokiaľ zvládajú techniku plávania na rovnakej úrovni. Môže sa stať, že bude 8 a 12 ročné dieťa plávať v rovnakej línii, ale vždy prihliadame na skúsenosti.

 

V čom sa dokážu deti zdokonaliť prihlásením do akadémie Tri2Fly?

Deti sa navštevovaním akadémie rozvíjajú v koordinačných schopnostiach, atletických a gymnastických prvkoch na základe dostupných nástrojov a prístrojov, ktoré sú pre deti určené. Ďalej sa venujeme zdokonaľovaniu techniky behu, posilňovaniu stredu tela, odstraňovaniu svalových disbalancií, trénovaniu s vlastnou váhou, ale aj mentálnemu rozvoju s koučkou, preto je rozhodne na čo sa tešiť.

 

Čo získa dieťa prihlásením do akadémie Tri2Fly – Šikovné Sovičky?

V prvom rade vzniká pre dieťa zázemie a priestor, kde sa rozvíja po mentálnej aj fyzickej stránke, a cíti sa dobre. Dieťa nadobudne pocit dôležitosti, že niekde patrí. Môže na sebe pracovať a vytvárať si nové kamarátstva, zabávať sa, vnímať kolektív a mať tak väčší rozhľad. Automaticky získa licenciu a registračku k súťaženiu (klub je prihlásený do Slovenskej triatlonovej únie) a dieťa má tendenciu pokračovať ako profesionál. Jednak ide o skvelé základy aj plnohodnotne využitý čas.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Prečo by mali rodičia premýšľať nad prihlásením dieťaťa do akadémie?

Rodičia nemusia vychovávať iba futbalistu alebo basketbalistu, ako je to v Seredi známe, ale môže dieťaťu dopriať širokospektrálny rozhľad. U nás je to o športovej variabilite – tri športové disciplíny a rôznorodosť trénerov, pričom každý z nich odovzdáva dieťaťu svoje najlepšie nadobudnuté zručnosti. Ďalej je dobré povedať, že nejde len o chlapčenský šport, ale aj dievčenský, a zároveň môžu aj rodičia trénovať spolu s dieťaťom, čo sa len tak nevidí.

 

Aké sú aktuálne úspechy akadémie?

Na Slovensku máme približne 250 klubov a Tri2Fly sa drží v najlepšej 5-ke, čo možno považovať za úspech. Naším cieľom bolo vybudovať tím, ktorý bude pôsobiť na celom Slovensku nielen v rámci jedného mesta. Okrem Serede trénujeme aj v Šamoríne – Rovinka, ale premýšľame nad ďalším rozšírením klubu, a to konkrétne do miest ako Galanta, Šaľa a okolie.

 

Ako zareagovať, ak dieťa nechce ísť trénovať?

Ak dieťa nechce ísť trénovať, tak vidíme výhodu práve v tom, že u nás môže trénovať spolu s rodičom. Nie doslova, ale takmer. V prípade, ak dieťa nechce ísť cvičiť, tak je úlohou rodiča aby mu bol príkladom a motivoval dieťa tým, že začne sám športovať v našom tíme.

 

Máte akékoľvek obmedzenia týkajúce sa veku alebo iných náležitostí?

Áno, máme menšie obmedzenia týkajúce sa veku. Dieťa k nám môžete prihlásiť od 5 rokov, pretože detičky pod 5 rokov ešte potrebujú opateru. Dieťa by muselo byť veľmi talentované, aby zvládlo veci samo a keďže sa trénuje v skupine, bolo by to obtiažne. Z toho teda vyplýva, že prihlásiť sa môžu deti od 5 rokov, ale hornú hranicu nemáme.

 

Ako sa dá prihlásiť do akadémie Tri2Fly – Šikovné Sovičky? 

Prihlásiť sa môžete priamo cez formulár na stránke, a to kliknutím na nasledujúci odkaz a vyplnením nazáväznej prihlášky – pridaj sa k nám. Ďalej sa môžete prihlásiť prostredníctvom e-mailu: tritofly.academy@gmail.com či kontaktovaním na telefónne číslo 0903 105 111.

 

Okrem detí môžu trénovať aj dospelí, je to tak?

Áno, u nás môžu trénovať aj dospelí, či už majú alebo nemajú dieťa. V rámci tréningov môžu mať svoj individuálny plán, avšak tréning majú vo svojej réžii, v zmysle kedy a ako často budú chodiť na tréningy.

 

Ešte nám prezraďte, čakajú na deti spoločné akcie, sústredenia, tábory v rámci akadémie? 

Na deti čakajú akcie a sústredenia, ktoré plánujeme. Jednou z nich je napríklad Chorvátsko v lete 2025, ale aj sústredenia na Slovensku, ako napríklad denný kemp v Šamoríne o čom priebežne informujeme členov.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. čo bolo v papuči zavreté a nemal si potrebnú dávku borovičky, ked si taký nervózny? alebo si zase došiel naslopaný a stará ti nedala, lebo si opilé tupelo?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované