back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

POZVÁNKA: Špeciálny seredský kalendár na rok 2025 je o chutiach a vôňach, ktoré nás kedysi spájali a stále spájajú

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |  V piatok 11. októbra sa slávnostne zavŕši verejno-prospešný projekt občianskeho združenia VODNÝ HRAD s názvom „Lokálne zo Serede – čo nás spája“, ktorý finančne podporili Trnavský samosprávny Kraj z participatívneho rozpočtu a mesto Sereď.

Počas celého roka sme zbierali informácie od seniorov o tom, čo mali radi na tanieri, keď boli malí, čo im pripravovali ich babky. Jedlá, ktoré sú typické pre náš región. Pretože sadnúť si za jeden stôl, starší aj mladší, pri dobrom jedle, je to, čo nás spájalo v minulosti a to nás spája aj dnes,“ vysvetlila autorka projektu a mestská poslankyňa Martina Hilkovičová z OZ VODNÝ HRAD. Projekt má byť motiváciou aj pre mladých na zbližovanie sa a rozvoj dobrých vzťahov s vlastnými starými rodičmi.

V kalendári na rok 2025 nájdete spomienky Seredčanov a obyvateľov z okolitých dedín na chute a vône jedál, ale napríklad aj jedálny lístok z reštaurácie v kaštieli zo 70. rokov 20. storočia, ukážky nárečia a tiež informácie o histórii mesta a seredského kaštieľa. „Kalendár a jeho obsah má za cieľ podporiť záujem o rozvoj kultúrneho, historického potenciálu Serede a dá základy aj pre možnosti rozvoja cestovného ruchu,“ dodala Hilkovičová.

Predstavenie kalendára sa uskutoční v piatok 11. októbra o 17:00 v Obradnej sieni MsÚ v Seredi. Historička PhDr. Tünde Lengyelová, CSc. z Historického ústavu SAV rozpovie zaujímavosti v prednáške Stolovanie na Šintavskom hrade za Thurzovcov a o stravovacích zvykoch na šľachtickom dvore.

Podujatie bude pokračovať v Mestskom múzeu vernisážou výstavy Stolovanie na sedliackom, meštianskom a šľachtickom stole a recepciou s ponukou tradičných závinov, štrúdlí a pagáčov. Stolový kalendár bude pre záujemcov zadarmo počas podujatia a následne ho nájdete v Mestskom múzeu. 

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Milá pani , kde je seredský erb? Prečo sú nejaké priblble vlnky nadradené stáročnému „logu“ ?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované