back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Neznalosť častejšie plodí sebavedomie, než znalosti“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Jedným z princípov nášho života je Dunning-Krugerov efekt.
Efekt je: „Ľudia, ktorí majú nízku úroveň vedomostí, robia chybné závery a robia nesprávne rozhodnutia, ale nie sú schopní uvedomiť si svoje chyby kvôli svojej nízkej úrovni vedomostí.”
Nepochopenie urobených chýb vedie k presvedčeniu o vlastnej správnosti, a teda ku zvýšeniu dôvery vo svoje rozhodnutia a v seba samého a tiež k vedomiu svojej nadradenost.
Dunning-Krugerov efekt je teda psychologickým paradoxom, s ktorým sa v živote často stretávame: menej kompetentní ľudia sa považujú za profesionálov a kompetentnejší ľudia o sebe a svojich schopnostiach skôr pochybujú.
Čím nižšia úroveň kompetencie, tým vyššie sebavedomie.
Za východzí bod svojho výskumu označili Dunning a Kruger slávne výroky Charlesa Darwina: „Neznalosť častejšie plodí sebavedomie, než znalosti“ a Bertranda Russella: „Jednou z nepríjemných vlastností našej doby je, že tí, ktorí sa cítia sebavedomo, sú hlúpi a tí, ktorí majú aspoň nejakú predstavivosť a porozumenie, sú plní pochybností a nerozhodnosti.”
Jednoducho – IQ nepusti 🙂
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Naši dezoláti kedysi nosili zo školy 2-3 zo správania a 4-5 z dejepisu a rodného jazyka. Teraz hrdo volia SNS a rozumejú sa každej problematike lebo oni vidia za horizont utajovaných inormácii a využívakú ich dokonalé výpočty k ich „praUdám“ .

    Už len ich spojovacou črtou debilov je to, že za všetkým stojí USA,. Tak poznáš mozgový výplach.

    7
  2. Anonym 30. septembra 2024, 23:03
    Tragédia vás dezolátov je tá, že všetci ktorí sú dnes proti tejto vláde mafiánov, náckov a plochozemcov podľa vás volili predtým matoviča a pročka. Mať váš primitívny pohľad na svet len so smerom alebo matovičom, tak mi dnes asi rozkazuje v práci 23 ročný fagan.

    3
  3. Ale zas na druhu stranu…
    Ludia, ktori volili matelka a tento ich sklamal sa poucili z tejto chyby a uz ho znova nevolili. Ale dementi, ktori volia stvrty krat bolsevicke kurvy zo smerohladu a sukynych nacek synov, tito su nepoucitelni. Lebo su blbi.

    4
  4. Vladolf ,ja nikoho,len chudoba chodi volit a mysli si,ze bude lepsie,chodte volit fica zlodeja,alebo ti co si myslia,ze su najmudrejsi tak volte PS,ojebu vas rovnako vsetci politici.

    2
  5. A prave kvoli blbcom ako si ty,ktori nechodia k volbam, mozu volby vyhrat bolsevicke kurvy 20% hlasov.

  6. September Focus :
    Smer 23,3 percenta
    Hlas : 12,8
    Nackovia od Uhrika 7,9
    SNS : takmer by presiel (4,7)

    Zas by zostavili vladu. to neviem co na to povedat po tomto vsetkom co tu robia…

    2
  7. Anonym 1. októbra 2024, 19:45 – lebo v case pandemie a zaciatku vojny na Ukrajine nedokazali zatat taku sekeru ako sudruh birmovane reseto za 12 rokov? Ani raz vyrovnany rozpocet, zatial co aj Cesi dokazali spravit prebytok v tych casoch.

    4
  8. Darovat vojensku techniku druhym statom a potom ju za draho kupovat je to iste ako by si tu sekeru zatal, plus psychopatove atomofky a ekonomicke vychytavky,len to niektori kaviarensky povalaci co maju mensi mozog ako kavove zrnko nemaju sancu pochopit.

  9. No tak o trnavskych atomovkach na covid sa asi zhodneme .
    Ale keby si mal mozog velkosti aspon toho kavoveho zrniecka tak by si bol schopny mysliet trosku strategicky. Ukrajna je nas Sused a bariera pred zločineckym rozpinavym rezimom Putina.
    Takze pokial by sme im tie zbrane nedodavali a nepomahali uz by ti na KOsice a Michalovce Mierili rakety z byvaleho Ukrajinskeho uzemia a zastrasovali nas.
    Ako by to Ekonomicky, bezpečnostne pomohlo nasej krajine keby sme my boli prva linia v pripade konfliktu s Ruskom kedze by sme snimi susedili ?

  10. Vladolf Slovensko je v NATO,to si fakt myslis,ze slovenska technika zastavila rusov??????To potom to rusko moze obsadit aj finsko,aj japonsko,podla tvojej uvahy vlastne celu planetu.chapem srande,ale toto je vazne opojenie asi nejakou nekvalitnou domacou,kde pozivatel vsade vidi rusov.

  11. pre 21,39 1. októbra 2024, 23:56 – ozaj chces stale plakat za uzemnene Migy alebo S300 na ktoru nedostanes diely ani servis?

    Ani naboj Ukrajine v praxi: Kaliho 100 euromelonov do zbrojarstva na rozvoj vyroby municie a nova linka v Novakoch.
    Dodavame skoro 10% celkoveho objemu 155mm municie ktora dojde na Ukrajinu.
    Fico 24h po menovani letel do Bruselu a hladoval ZA 50 miliard(!!!) EUR pre Ukrajinu. Pri tom ma pravo veta, ktore nevyuzil ani raz ani v NATO pri rozsirovani, ktore je vraj pricinou utoku Ruska na Ukrajinu. Potom napriklad odsuhlasil ze vynosy so zabavenych ruskych 207 miliard USD v EU pojdu tiez na Ukrajinu …

    1
  12. Anonym 2. októbra 2024, 9:14
    Vacsina z dezolatov papagajuje ze NATO je teroristicka organiizacia podľa slov Pištu Harabina a chceli by v prieskumoch odchod z NATO, ale presne , nikto nedefinoval ako sa ochranime potom.

    Takze si myslis ze nieje rozdiel mat nepriatela stovky km daleko ako hned za hranicami?
    Nieje moralne, strategicke pomoct Susedovi ktorý bol napadnutý pre uzemne zisky RUska ?
    Kde by sa Putin zastabvil ? keď statna tv na ktoru ma Putin priamy dosah tvrdi ze treba ist na Berlin a skoncit v Lisabone? tieto hodnoty zastavas?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované