back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Mestská knižnica v Seredi láka novými aktivitami a podujatiami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V poslednom čase Mestská knižnica v Seredi priniesla svojim čitateľom množstvo noviniek a pripravuje ďalšie zaujímavé aktivity. Už dávno nie je len miestom na zapožičanie kníh, ale postupne sa mení na centrum, kde sa prepájajú čítanie, tvorivosť, vzdelávanie a kultúrne podujatia.

Prázdninové aktivity s tvorivým nádychom

Počas letných prázdnin sa knižnica zapojila do celoslovenského projektu Prečítané leto, zameraného na udržanie čitateľských návykov detí počas voľných dní. Každú stredu sa deti zúčastňovali čítania a kreatívnych dielní, ktoré sa viazali k témam ako srdiečko, brucho, ihriská, kuchyňa či záhrady. Viera Kasalová z mestskej knižnice vysvetľuje: „Na každom stretnutí sme deťom prečítali príbeh z vybranej knižky o ktorom potom prebiehali živé diskusie. K aktuálnej téme sme pripravili kreatívne tvorenie, a tak si každý s hrdosťou odniesol domov vlastný výrobok. Oslovili sme miestne firmy, ktoré nám poskytli pre deti darčeky. Tie sme im rozdali po skončení projektu. Každý účastník dostal navyše špeciálny odznak, ktorý sme navrhli a dali vyrobiť. Ďakujeme ale aj jednotlivcom, ktorí reagovali na naše výzvy a pomohli nám zabezpečiť všetko potrebné.“

Stretnutia s deťmi budú pokračovať

Pozitívny ohlas rodičov a detí na prázdninové programy motivoval pracovníkov knižnice k tomu, aby v podobných tvorivých stretnutiach pokračovali aj počas školského roka. Zo začiatku budú organizovať stretnutia pre deti od 4 do 7 rokov každú prvú stredu v mesiaci o 16:00 hodine. V prípade záujmu sa neskôr budú konať častejšie.
Deti sa zatiaľ môžu tešiť na:

  • 2.10.2024 na tému „Jeseň pani bohatá“
  • 6.11.2024 na tému „Šarkan lieta vysoko“
  • 4.12.2024 na tému „Tešíme sa na Vianoce“

Špeciálne kurzy šitia

Pre staršie deti knižnica pripravuje novinku s názvom Príď sa zašiť do knižnice. Ide o netradičné tvorivé dielne, ktoré bude prebiehať každý piatok o 16:00 hodine. Viera Kasalová vysvetlila o čo v kurze pôjde: „Nebude sa jednať o klasický kurz šitia. Budeme sa na ňom učiť vyrábať rôzne malé predmety, zvieratká a postavičky z textilu, pričom si deti osvoja techniku ručného šitia a neskôr si môžu vyrobiť vlastnú bábiku podľa svojho návrhu. Našim, možno smelým cieľom, je postupne nájsť malú skupinku kreatívnych detí (a možno aj dospelých), ktorí majú radi príbehy a tvorenie. Spoločnými silami by sme chceli vytvoriť malé bábkové divadlo. To je ale pomerne dlhá cesta.“

Besedy, obrazy

Knižnica nezabúda ani na starších čitateľov. V utorok 29.10.2024 sa uskutoční beseda s autorom obľúbených detektívnych románov Petrom Šloserom, bývalým policajným plukovníkom, ktorý stál pri zakladaní NAKA. „Príde k nám, ako k prvým osobne odprezentovať svoju novú, už siedmu Šloserovku. Ďalej sa chceme venovať aj inému umeniu okrem literatúry. V čitárni budujeme galériu, v ktorej môžu vystaviť svoje diela umelci zo Serede, ale aj z blízkeho okolia. V súčasnosti spolupracujeme aj s MO Matice slovenskej a Mestom Sereď na projekte Jeseň Jána Navrátila, preto bude v dňoch 4.-15.11. 2024 priestoroch knižnice prebiehať výstava súťažných detských prác,“ priblížila Viera Kasalová.

Nové služby a vylepšenia

Na základe záujmu čitateľov, bude mestská knižnica od októbra otvorená aj každú sobotu od 9:00 do 12:00 hodiny. Okrem toho je stále priebežne dopĺňaný knižničný fond o nové tituly pre deti aj dospelých. Tento rok knižnica získala dotáciu na nákup kníh prostredníctvom Fondu na podporu umenia v celkovej výške 1 000 eur. ( článok si môžete pripomenúť TU )
„Priestory knižnice postupne zveľaďujeme. Zapojili sme sa aj do projektu na rekonštrukciu interiéru knižnice. V prípade, že budeme úspešní, pribudne v priestoroch knižnice okrem iného aj nové sedenie a stoly. Teší nás, že stále priebežne pribúdajú noví čitatelia a že sa stále nájdu takí, pre ktorých majú knihy aj v čase internetu svoju hodnotu. Pozývame všetkých na návštevu do priestorov knižnice,“ ukončila Viera Kasalová.

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované