back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Z histórie kováčstva v stredoveku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V sobotu 14. septembra sa v bastióne seredského kaštieľa uskutočnilo jedinečné kultúrno-vzdelávacie podujatie s názvom „Z histórie kováčstva v stredoveku“. Táto akcia bola súčasťou podujatí DNI EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA 2024, ktoré tento rok nesú tému „Pamiatky spájajú svet“. Cieľom podujatia bolo priblížiť návštevníkom bohatú históriu kováčskeho remesla, ktoré v minulosti patrilo k neoddeliteľným súčastiam každodenného života.

Vedúca seredského múzea, Mária Diková, zdôraznila význam kováčstva pre rozvoj spoločnosti: „Chceme sa pridať k inštitúciám po celej Európe, ktoré si kladú za cieľ predstaviť verejnosti naše kultúrne dedičstvo. Majstri kováči boli v stredoveku váženými členmi spoločnosti. Ich zručnosti potrebovali všetci – od šľachty po obyčajný ľud, či už na výrobu nástrojov, zbraní alebo rôznych úžitkových predmetov.“

Nádvorie kaštieľa ožilo v tento deň autentickými ukážkami kováčskej práce, ktoré predvádzal skúsený reštaurátor Mgr. art. Martin Šmigrovský. Tento umelecký kováč a reštaurátor študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Kremnici a neskôr na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Realizoval už rôzne umelecké práce ako kovové plastiky, tepané reliéfy, historické brány či kované kríže. Šmigrovský počas svojej prednášky zdôraznil, že kováčstvo bolo na našom území prítomné už od keltskej éry v 5. storočí pred naším letopočtom a jeho techniky sa prakticky nezmenili až do začiatku 20. storočia, keď ho postupne vytlačila industrializácia.

Návštevníci si mohli aj sami vyskúšať prácu s kováčskym náradím a tak zažiť autentický dotyk s týmto starodávnym remeslom. Pre tých, ktorých fascinovali zbrane, bola v rámci podujatia pripravená aj výstava replík stredovekých sečných zbraní, ktorú pripravil Martin Bartko z Dolnej Stredy. Jeho precízne remeselné výrobky, ako napríklad vikingské meče s damascénskymi čepeľami či poľské šable z 18. storočia, zaujali každého nadšenca histórie.

Podujatie obohatila aj prednáška archeológa Mgr. Róberta Daňa, PhD., ktorý sa venoval téme kováčskych vyhní v archeologických nálezoch a problémoch spojených so stavebnými konštrukciami týchto vyhní a s ťažkosťami ako sa ich v súčasnosti darí odhaľovať. Podujatie tak ponúklo bohatý program pre milovníkov histórie, kováčstva aj pre tých, ktorí si vážia naše kultúrne dedičstvo.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované