back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať nové cestovné doklady s moderným grafickým a bezpečnostným dizajnom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| Grafický dizajn, štátne a národné symboly reflektujú národnú hrdosť Slovákov a poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny.

Ministerstvo vnútra SR vyriešilo problém s nedostatkom čistopisov cestovných dokladov, ktorý spolu s obrovským záujmom o pasy pred zvýšením správnych poplatkov spôsobil, že nebolo v možnostiach ministerstva vnútra vydávať ich v štandardnej 30-dňovej lehote. To je dnes už minulosťou. Ministerstvu vnútra sa situáciu s pasmi podarilo zastabilizovať v rekordne krátkom čase. Na základe uzatvorenej sedemročnej rámcovej dohody a strategických rozhodnutí rezortu vnútra týkajúcich sa výroby dokladov by už k takýmto situáciám nemalo dochádzať.

Farebné prevedenie nových cestovných dokladov je v tónoch zodpovedajúcich národným farbám. Na predsádke je vyobrazený Kriváň – ako symbol majestátnosti slovenských hôr a hrad Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava – ako symbol slovenských dejín. Tieto dominanty dopĺňa prvý verš básne Pavla Bellu Horala „Aká si mi krásna“, ktorú zhudobnil Eugen Suchoň. Na vízových stránkach sú dominanty krajských miest a pamiatky UNESCO. Súčasťou grafického dizajnu je štátny znak v národných farbách, národné symboly a ľudové motívy. „Ide o cestovný doklad hodný 21. storočia. Má príťažlivý vizuál a technickú ochranu na vysokej kvalitatívnej úrovni. S čipom novej generácie je oveľa bezpečnejší, pričom umožňuje aj rozvoj ďalších elektronických služieb,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Na projekte nových cestovných dokladov sa spoločne zo strany rezortu vnútra a dodávateľa podieľalo takmer 40 ľudí (tím rezortu vnútra bol zložený z expertov zo sekcie informatiky MV SR, Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ, odboru dokladov a evidencií Prezídia PZ, sekcie ekonomiky a iných útvarov). „Nasadenie bolo obrovské, stihli sme to v rekordnom čase – za pár mesiacov, keďže situácia s pasmi bola kritická. Len dodám, že štandardné uvedenie nových pasov do života trvá aj dva roky,“ doplnil štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Rezort vnútra vydáva súčasne šesť typov cestovných dokladov – štandardné cestovné pasy pre občanov, diplomatické pasy, služobné pasy, cudzinecké pasy a cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a 1954. „Cestovné doklady majú nový bezkontaktný čip s vlastnosťami spĺňajúcimi vysoké technické a bezpečnostné nároky na bezkontaktné identifikačné doklady,“ povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala.

Nové slovenské cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa – spoločnosti Thales DIS France SAS, ktorá je jednou z troch firiem zakontrahovaných pre dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu a prví majitelia – Slováci ich už majú v rukách už do pár hodín. Spoločnosť Thales počas tohto roka dodá 200 000 kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov.

Slovensko vydáva biometrické cestovné doklady s bezkontaktným čipom od roku 2008, čiže už cca 16 rokov.

POZRITE SI VZORY CESTOVNÝCH PASOV

Prezentácia TU

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Hm, Seznam 23.9.24 píše od Vilčeka k pasom
    Folkloristka původem z obce Čičmany Zuzana Tajek Piešová na facebooku na stránce Slovenský folklór bez fejku upozornila, že vzor použitý v pasech je napodobeninou, která kombinací a vyskládáním ornamentů neodpovídá originálu. Stránka rovněž upozornila na to, že vzor vybraný ministerstvem vnitra je stejný, jaký používá v internetových fotobankách polská grafička Agnieszka Murphy.
    Ako teda ?

    1
  2. Čakal som, že nie je potrebné čakať na pas dlhé rady. A keď to takto chceli zoslovenčiť, – nuž mohli tam dať aj macka Pu. Alebo Cicu -micu parádnicu.

  3. Rezort vnútra vydáva súčasne šesť typov cestovných dokladov –
    1. štandardné cestovné pasy pre občanov,
    2. diplomatické pasy,
    3. služobné pasy,
    4. cudzinecké pasy a
    5. cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a 1954.

    Asi neviem počítať, ale pripisujem to pokročilej hodine. A dúfam, že tam tí neschopáci zas nedajú chybné čipy ako minule, keď som pasy vybavoval deťom. Nejaký e-čip by pre e-Štoka nemal byť problém.

  4. Alebo takto?

    5. cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a
    6. cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1954.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované