back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých: predĺžené hodiny cintorínov v Seredi, úcta a bezpečnosť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Blížiaci sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú obdobím, keď si spomíname na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Je to čas, kedy vo zvýšenej miere navštevujeme cintoríny.

Predĺžené hodiny na návštevu cintorínov

V súvislosti s nadchádzajúcimi sviatkami budú cintoríny v Seredi a Hornom Čepeni predlžovať svoje otváracie hodiny. Od 15. októbra do 15. novembra 2025 budú pre verejnosť prístupné od 8.00 do 22.00 hod., čo poskytne dostatok času na návštevu hrobov v pokojnej atmosfére. Po tomto termíne, od 16. novembra, sa otváracie hodiny skrátia do 20.00 hod.

Úcta a opatrnosť na pietnych miestach

Pri návšteve cintorínov je dôležité mať na pamäti, že tieto miesta sú symbolom pokoja a úcty. Správanie by malo byť prispôsobené pietnemu miestu – vyhnite sa hlučnému správaniu, fajčeniu či konzumácii alkoholu. Zároveň je dôležité dodržiavať poriadok, neničiť majetok ani znečisťovať okolie. Zapaľovanie kahancov prináša jedinečnú atmosféru, no nezabúdajme na bezpečnosť a postarajte sa, aby nepredstavovali riziko vzniku požiaru.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pozor na krádeže

Počas sviatočných dní, kedy sú cintoríny preplnené návštevníkmi, si treba dávať pozor na osobné veci. Zlodeji môžu využiť nepozornosť, preto svoje vozidlo vždy dôkladne uzamknite a nenechávajte v ňom žiadne cennosti. Rovnako sa odporúča, aby ste svoje tašky či kabelky nenechávali bez dozoru na hroboch.

Bezpečnosť na cestách

Vodiči, ktorí za volant sadajú len príležitostne, by mali pred jazdou skontrolovať stav svojho vozidla. Samozrejmosťou by mala byť jazda bez alkoholu a s pripútaním sa bezpečnostným pásom. Mnohí ľudia sa na cintoríny vyberajú pešo alebo na bicykloch. Vzhľadom na skrátené dni a skorší nástup tmy je potrebné zvýšiť bezpečnosť. Osvetlenie, reflexné prvky a nosenie svetlého oblečenia sú dôležitými faktormi, ktoré Vás môžu chrániť. Heslo „vidieť a byť videný“ by malo byť základom bezpečnosti. Polícia počas týchto dní posilňuje dohľad nad bezpečnosťou, pričom dopravná, poriadková a železničná polícia zvýši svoju prítomnosť na rizikových miestach.

Parkovanie a dopravné obmedzenia

Počas sviatkov býva parkovisko na Kasárenskej ulici v Seredi, preplnené. Aj keď je most ponad železnicu uzatvorený, je možné, že parkovisko bude stále vyťažené. Preto je vhodné zvážiť alternatívy – prísť skôr alebo sa prepraviť pešo, ak to okolnosti dovoľujú.

Ochrana životného prostredia

- Článok pokračuje pod reklamou -

Umelé kvety a vence sú síce trvácne, ale ich vplyv na životné prostredie je negatívny, keďže sa z nich stáva ťažko rozložiteľný odpad. Zvážte preto alternatívu a uprednostnite  prírodné materiály čím môžete prispieť k ochrane životného prostredia.

Pietne podujatia

Každoročne sa koná v novej časti cintorína pri hlavnom kríži Dušičková pobožnosť organizovaná farnosťou Sereď ( 1. novembra) a spomienka na zosnulých vojakov z povolania organizovaná Zväzom vojakov SR – klub Sereď (predbežne 9. novembra ).

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované