back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vyhlásený je 1. ročník ankety Dobrovoľní hasiči roka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| V priestoroch ministerstva vnútra sa v utorok 3. septembra 2024 uskutočnilo slávnostné vyhlásenie prvého ročníka Ankety dobrovoľní hasiči roka 2024. Záštitu nad podujatím pripravovaným v spolupráci s Dobrovoľnou ochranou SR a občianskym združením Svätý Florián-Dobrovoľní hasiči roka Slovenska, prevzali rezorty vnútra, financií, hospodárstva, Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave a Hasičský a záchranný zbor.

Slovensko formou celonárodnej súťaže po prvýkrát v histórii vyzdvihne a ocení nezištnú prácu dobrovoľných hasičských zborov. Ich hrdinské činy, zásahy a výchovu mladej generácie oceníme vecnými darmi a finančnými prostriedkami na nákup hasičskej techniky.

„Dobrovoľní hasiči sú ľudia, ktorí vo svojom voľnom čase robia niečo dobré a dobrovoľne pre túto spoločnosť. Keď sme tu mali obdobie 2020 -2023, kedy sa Slovensko zmietalo vo viacerých krízach, tak to boli práve dobrovoľníci a dobrovoľní hasiči, ktorí s nasadením a odhodlaním pomáhali profesionálnym hasičom. Myslím si, že je najvyšší čas, aby sme o týchto ľuďoch hovorili, postavili ich na akýsi piedestál. Som veľmi rád, že môžeme byť na začiatku vzniku tradície. Tak, ako je anketa zaužívaná u našich bratov Čechov, verím, že bude obľúbená, úspešná a prospešná pre všetkých aj u nás,“  povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Celonárodná súťaž pod názvom Anketa dobrovoľní hasiči roka 2024 je  príležitosťou pre dobrovoľné hasičské zbory, aby prezentovali svoju činnosť a úspechy a boli ocenení za svoju nezištnú prácu a nasadenie v prospech verejnosti.

Ambíciou je vytvorenie tradície prestížneho spoločenského podujatia na počesť všetkých dobrovoľných hasičov na Slovensku.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Keď v roku 2008 vznikla myšlienka, že ideme doslova z popola postaviť na nohy dobrovoľné hasičstvo na Slovensku, nikto tomuto konceptu neveril. Dnes máme rok 2024 a na Slovensku máme armádu dobrovoľných hasičov, v počte približne 80 000, z toho 20 000 je pripravených k okamžitému zásahu. Ďakujem ministrovi vnútra, že prišiel s touto myšlienkou vyhlásiť anketu o najlepšieho dobrovoľného hasiča. Teším sa na všetky hasičské hrdinské príbehy, s ktorými sa v rámci tejto ankety oboznámime,“ povedala ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Prvoradé poslanie dobrovoľných hasičských zborov v obciach spočíva v prevencii, ochrane životov a majetku spoluobčanov a občanov okolitých obcí pred požiarmi, povodňami a inými prírodnými katastrofami. Okrem zásahovej činnosti sa dobrovoľní hasiči podieľajú aj na výchove mladej generácie –  budúcich dobrovoľných hasičov, z ktorých sa mnohí stávajú i profesionálnymi hasičmi. Podieľajú sa tiež na organizovaní spoločenských podujatí, organizujú hasičské súťaže a cvičenia.

„Dobrovoľná požiarna ochrana je v tomto čase  skutočne neoddeliteľnou súčasťou poskytovania pomoci v rámci integrovaného záchranného systému. Hasičský záchranný zbor plne podporuje dobrovoľné hasičské zbory technikou, čo ma veľmi teší, ako aj to, že nám v týchto ťažkých časoch vychovávajú profesionálov, ktorí  sa po dovŕšení vhodného veku stanú príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru,“ dodal prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Účasť v celonárodnej súťaží pod názvom Anketa dobrovoľní hasiči roka 2024 je pre dobrovoľné hasičské zbory dobrovoľná. Súťaž je vyhlásená v dvoch kategóriách:

  • Dobrovoľné hasičské zbory miest a obcí
  • Dobrovoľné hasičské zbory

V kategórii Dobrovoľné hasičské zbory miest a obci (DHZO, DHZM) je hlavným hodnotiacim kritériom profesionalita vykonaného zásahu. V kategórii Dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) zasa preventívna činnosť zboru a práca s mládežou.

O prvenstvo môžu zabojovať dobrovoľné hasičské zbory v troch oblastiach – západ  (Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Nitriansky kraj), stred (Žilinský a Banskobystrický kraj) a východ Slovenska (Prešovský a Košický kraj).

O víťazoch rozhodne odborná porota, zo všetkých prihlásených zborov vyberie 30 finalistov. Následne bude spustené hlasovanie pre verejnosť.

Inšpirácia Českou republikou

Prestížny motivačný program s ocenením a finančnými darmi pre dobrovoľných hasičov úspešne funguje a pomáha dobrovoľným hasičov v Českej republike už 14 rokov. Vďaka tomuto projektu boli českým dobrovoľným hasičom odovzdané ceny za viac ako 1 milión eur , čo významne prispelo k modernizácii vybavenia dobrovoľných hasičov, ktorí sa do projektu zapojili. Dobrovoľné hasičské zbory ktoré zabojujú o hlasy slovenskej verejnosti získajú prestížny titul „Dobrovoľní hasiči roka 2024″, unikátne ocenenie a sklenenú zásahovú helmu. Víťazi budú ocenení vecnými darmi a finančnými prostriedkami v celkovej hodnote 50 000 EUR na nákup novej hasičskej techniky.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

„Spustením ankety chceme prácu dobrovoľných hasičov viac priblížiť verejnosti, aby sa im dostalo verejného uznania. Sme nepretržite pripravení pomáhať občanom v núdzi a robíme to na úkor svojho voľného času, na úkor svojich rodín, len preto, aby sme sa na Slovensku cítili všetci bezpečnejšie,“ povedal prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Jozef Smolinský.

  • Prihlasovanie je pre dobrovoľné hasičské zbory spustené od 3. septembra 2024 do 15. januára 2025.
  • Prihlásiť je možné zásahy a akcie, ktoré prebehli v čase od  1. januára 2024 – 31. decembra 2024.
  • Slávnostné vyhlásenie a odovzdávanie ocenení sa uskutoční  7. mája 2025 v Bratislave.
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované