back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Zabudnutá nahrávka vo mne oživila spomienky na časy plné neistoty a strachu“ – záznam Hlasu Ameriky s príbehom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Potajomky a veľmi potichu, aby to susedia nepočuli, som takmer pravidelne počúval túto zakázanú stanicu.

Akékoľvek získanie zaujímavého autentického záznamu vysielania za totalitného režimu v Československu zakázaného Hlasu Ameriky VOA alebo Slobodnej Európy, považujeme za mimoriadny úspech.

Iba niekoľko dní nazad nás e-mailom oslovil Robert Lászlo z Bratislavy s tým, že jedno z vysielaní Hlasu Ameriky niekedy v osemdesiatych rokoch nahral osobne.

Robert je ročník 1968 a my za autentický príbeh vzniku záznamu srdečne ďakujeme a veríme, že už onedlho bude autentický audio kazeta vystavená vo vitríne Múzea totality, kde tento artefakt budú mať možnosť vidieť aj návštevníci múzea.

„Úplnou náhodou som si prechádzal staré magnetofónové pásky a objavil som zabudnutú nahrávku, ktorá vo mne oživila spomienky na časy plné neistoty a strachu. Mal som vtedy približne 16 rokov, keď som niekedy okolo roku 1985 spravil záznam relácie Hlasu Ameriky o Slovenskom národnom povstaní. Bolo to obdobie socializmu, keď represie za počúvanie zahraničných staníc neboli ničím výnimočným, a už samotné vyhotovenie, alebo vlastnenie takéhoto záznamu bolo veľkým rizikom. Pamätám si, ako som ležal na bruchu v tichu svojej izby, s kazetovým magnetofónom položeným pri posteli na zemi, a dolaďoval som Hlas Ameriky spustenou rukou z postele na gombíku ladenia rádia. Potajomky a veľmi potichu, aby to susedia nepočuli, som takmer pravidelne počúval túto zakázanú stanicu. Dnes, keď sa pozerám na tú starú pásku, vidím v nej kus našej zvláštnej a nešťastnej histórie, na ktorú sa nesmie zabudnúť.“

Robo

- Článok pokračuje pod reklamou -

Digitalizovaný audiozáznam vysielania Hlasu Ameriky si môžete vypočuť tu:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Zase to nedramatizujte, v Niklovke na poobednej smene sme počúvali Hlas Ameriky a nikto z toho nerobil žiadnu senzáciu..

    4
  2. Čistá trapošina. Ako píše anonym nadomnou, Hlas Ameriky si počúval každý kto chcel doma. Preboha veď celé západné Slovensko pozeralo ORF a počúval O3, žiadny súdruh to nezakazoval.
    Zas tu neojebambávajme viac jak treba

    4
  3. Počúval si hlas ameriky a bol si velký szmák😁😁 čo si už má človek o tebe myslet. Prevracač kabátov.

    1
  4. Anonym 6:26,my starí Seredania veľmi dobre vieme,kto tu bol prevracač kabátov.Ja určite nie.V base v 69 a vyhadzov z vysokej školy,emigrácia.Zatial čo určite ľudia si už vtedy chodili na výlety na západ.Co myslíš,koho tam pustili komunisti?To si u mňa na nesprávnej adrese.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované