back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Oslavy SNP v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V týchto dňoch sa po celej našej vlasti konajú celoslovenské oslavy 80. výročia SNP. Aj obyvatelia obce Pata si dnes pripomenuli tento sviatok pred kultúrnym domom, pri pamätníku SNP, postavenému na pamiatku spoluobčanovi Kazimírovi Hambálkovi, ktorý zahynul počas pádu lietadla, letiaceho na pomoc povstalcom na Slovensku.

Po pietnom akte kladenia venca vďaky a zaspievaní hymny Slovenska sa prítomným spoluobčanom prihovoril starosta obce Jozef Berčík a správca farnosti v Pate Ladislav Kuna. Obaja vyzdvihli dôležitosť tohto dňa, oddanosť a hrdosť národa a jeho odhodlanie v boji za svoju slobodu. Z oboch príhovorov bolo jasné každému, že tento deň nie je pripomienkou iba jednotlivca, ale všetkých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu. Lebo títo všetci hrdinovia SNP sa postavili proti zlu a zabezpečili nám lepšiu budúcnosť.

Výber z kroniky o SNP

V časti Starý Smokovec v osade Tatranské Zruby, východne od cesty do areálu zotavovne sa nachádza pomník leteckého nešťastia v Zadnom Gerlachu. Je to národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. text na tabuli : PAMÄTNÍK HRDINOM – LETCOM SNP, KTORÍ ZAHYNULI 9.OKTÓBRA 1944 PRI HAVÁRII LIETADLA NA ZADNOM GERLACHU. Jednou z obetí bol aj občan obce Pata, vrchný ošetrovateľ čatár Kazimír Hambálek (nar. 22.12.1921).

Na jeseň roku 1944 bola organizovaná z jednotiek 1. československého armádneho zboru letecká pomoc vojakom Slovenskej armády a partizánom bojujúcim v SNP proti fašistom. K tragickej udalosti došlo v noci z 9. na 10. októbra 1944. Na letisku v Krosne (Poľsko) nasadli do lietadiel príslušníci 2. paradesantnej brigády spolu so sovietskymi posádkami. Ich cieľom bolo letisko Tri duby (Sliač). Z letiska v Krosne letelo dvanásť lietadiel Li-2 a dve lietadlá C-47. Jedným z týchto lietadiel bolo aj lietadlo Lisunov Li-2, do ktorého nasadlo 16 slovenských vojakov 2. paradesantnej brigády (jej delostreleckého oddielu) a 6 sovietskych vojakov. Výsadku sa však na letisko Tri duby nepodarilo doletieť, havarovalo za nepriaznivého počasia a intenzívnej streľby nepriateľa na Zadnom Gerlachu, haváriu nikto neprežil. Všetci boli vyznamenaný Radom SNP 1. triedy – in memoriam.

Trosky lietadla a mŕtve telá boli objavené až v auguste 1945 horolezcami. Posádku lietadla pochovali 28. júla 1946 na cintoríne v Gerlachove. Časti z havarovaného lietadla sú umiestnené v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde je v depozite aj malý guľomet z havarovaného lietadla. Veľký palubný guľomet je v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Z miesta havárie na Zadnom Gerlachu ich v roku 1962 zniesli za pomoci provizórnej lanovky členovia horolezeckého oddielu IAMES. Rovnako aj vrtuľu lietadla. Tá tvorí súčasť pamätnej tabule na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách.    Pohreb 22 obetí havarovaného lietadla na cintoríne v Gerlachove.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované