back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vláda schválila návrhy zmien v zákone o štátnej službe potrebné pre stabilizáciu personálnej situácie v bezpečnostných zložkách

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Návrh novely zákona č. 73/1998 o štátnej službe príslušníkov PZ, SIS, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Navrhovaná nvela súbežne upravuje aj  zákon č. 32/2019 o finančnej správe,  v stave ozbrojených príslušníkov ktorej je situácia obdobná ako v polícii.

Upravuje sa výška príspevku na bývanie a podmienky jeho vyplácania

V súčasnosti  možno policajtovi určiť policajtovi do výšky 500 eur mesačne s prihliadnutím  aj na vykonávané služobné činnosti či útvar zaradenia. Po novom bude možné priznať príspevok na bývanie do výšky 700 eur, pričom sa bude prihliadať iba na miesto výkonu štátnej služby tak, aby sa mohli čiastočne kompenzovať náklady príslušníka spojené s bývaním v príslušnom regióne.

V priemere pôjde o 200 eur, pričom najviac dostanú policajti na základných útvaroch.  Obdobne bude môcť postupovať prezident Finančnej správy v prípade príslušníkov finančnej správy. „V spolupráci s odborármi sme na ministerstve vnútra našli v interných zdrojoch zdroje vo výške 8 miliónov eur, na základe ktorých bude možné každému príslušníkovi PZ  už tento rok v mesiacoch september až december  navýšiť každomesačne plat o 100 eur v rámci príspevku bývanie, to znamená plus 400 eur do konca roka,“ spresnil minister Matúš Šutaj Eštok. Príspevky na bývanie budú priznané od 1. septembra 2024 všetkým príslušníkom PZ.

Dočasný stabilizačný príspevok pre všetky bezpečnostné zložky

Príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí do júna 2025 odslúžia aspoň 20 rokov, budú môcť do tohto dátumu požiadať o stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur. Po dobu ďalších troch rokov budú povinní zotrvať v služobnom pomere, v opačnom prípade budú musieť alikvótnu časť stabilizačného príspevku vrátiť.  „Zámerom stabilizačného príspevku je zmierniť odliv kvalifikovaných skúsených policajtov,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Dočasný náborový príspevok

Policajti prijatí do služby od 1. októbra 2024 do 21. decembra 2025 môžu požiadať o náborový príspevok vo výške 5000 eur, a to až po získaní policajného vzdelania a ustanovenia do funkcie. Po priznaní náborového príspevku budú povinní zotrvať v služobnom pomere v zložke, kde slúžia, najmenej 5 rokov. V opačnom prípade budú musieť alikvótnu časť  náborového príspevku vrátiť.

Osobný príplatok v PZ, ZVJS, SIS, NBÚ či na finančnej správe bude možné priznať prakticky po nástupe do služby

V súčasnosti je to až po absolvovaní prípravnej štátnej služby a uplynutí skúšobnej lehoty v dočasnej štátnej službe, ktorá môže trvať aj 18 mesiacov.  Osobný príplatok s prihliadnutím na množstvo a kvalitu plnenia úloh možno priznať až do výšky 100 percent funkčného platu u príslušníkov v priamom výkone služby a do výšky 70 percent funkčného platu u príslušníkov mimo výkonu. Toto opatrenie by malo motivovať k službe  pre štát na pozíciách,  obsadenie ktorých je problematické vzhľadom na konkurenčné ponuky súkromného sektora.

Vláda zároveň  v súvislosti s návrhom novely zákona o štátnej službe vyslovila súhlas so  skráteným legislatívnym konaním, keďže účinnosť zmien sa navrhuje od 1. októbra 2024 – s výnimkou ustanovení súvisiacich s príspevkom na bývanie, ktorých účinnosť sa z rozpočtových dôvodov navrhuje až od januára 2025.

 

zdroj: minv.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované