back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Župa predstavila 5 nových domov rodinného typu na juhu Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK |MM|  Trnavský samosprávny kraj predstavil ďalší projekt, ktorého cieľom je dosiahnuť prechod z inštitucionálnej na komunitnú formu sociálnej starostlivosti. Župa postavila a zariadila zariadenia rodinného typu až pre 60 prijímateľov sociálnej služby v okrese Dunajská Streda. Na stavebné práce, ktoré boli v celkovej hodnote viac ako 3,2 mil. eur, získala župa príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

„Budúcnosť v poskytovaní sociálnych služieb vidíme v komunitnej forme starostlivosti. Ide o prechod z veľkokapacitnej alebo inštitucionálnej na komunitnú formu bývania, ktorá umožňuje klientom zariadení žiť samostatnejšie, a zároveň je to krok k individuálnejšiemu prístupu v starostlivosti. V desiatich nových moderných bezbariérových samostatných bytových jednotkách našli svoj druhý domov aj klienti Centra sociálnych služieb Okoč – Opatovský Sokolec, ktorí ho už naplno využívajú. Verím, že aj vďaka tomu sa zlepší kvalita ich života a budú mať viac príležitostí pre plnohodnotnejší a aktívnejší život v rámci komunity,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že tri novopostavené domy rodinného typu sa nachádzajú v obci Okoč, jeden v Opatovskom Sokolci a jeden v Topoľníkoch.

Každý z domov disponuje dvomi samostatnými bytovými jednotkami s kapacitou spolu pre 12 klientov. V nových objektoch sú poskytované dva druhy sociálnej služby, a to zariadenie podporovaného bývania (5 bytových jednotiek) a špecializované zariadenie (5 bytových jednotiek). V zariadení podporovaného bývania je starostlivosť o klientov poskytovaná celoročne, pričom je zameraná najmä na získanie čo najväčšej samostatnosti a nezávislosti. Ide najmä o nácvik sociálnych zručností, starostlivosti o domácnosť, prípravy stravy, aktivizácie na trhu práce, pomoci pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov.

„V špecializovanom zariadení sú v rámci celodennej starostlivosti klientom poskytované okrem ubytovania a stravovania všetky odborné činnosti týkajúce sa ošetrovateľskej a opatrovateľskej starostlivosti, sociálnej rehabilitácie a pomoci pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby,“ doplnil riaditeľ CSS Okoč – Opatovský Sokolec Tibor Veres s tým, že podľa registrovanej kapacity je v zariadení podporovaného bývania spolu 30 klientov a v špecializovanom zariadení rovnako 30 klientov.

Dodávka a montáž kuchynských liniek vrátane spotrebičov v hodnote viac ako 70-tisíc eur bola súčasťou projektu realizovaného v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Trnavský samosprávny kraj do ostatného interiérového vybavenia investoval zo svojho rozpočtu takmer 250-tisíc eur, zároveň župa zrealizovala aj zateplenie budovy sídla CSS Okoč a zrekonštruovala sociálne zariadenia terapeutického centra na bezbariérové. Investícia z vlastného rozpočtu bola vo výške takmer 96-tisíc eur.

Zariadenie v Okoči sa v rokoch 2003-2015 zapojilo do 1. kola Národného projektu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s názvom „Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb“ a kontinuálne v období rokov 2019-2021 pokračovalo vo vzdelávaní zamestnancov zariadenia v rámci Národného projektu Deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb – Podpora transformačných tímov. CSS Okoč naďalej kladie veľký dôraz na ďalší odborný rast zamestnancov a realizáciou úspešných projektov podporuje ich celoživotné vzdelávanie. Trnavská župa má v procese deinštitucionalizácie okrem zariadenia v Okoči ďalších sedem zariadení.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované