back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Cyklista na priechode pre chodcov nemá čo „hľadať“. Dopadnúť to môže aj takto – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď | Cyklisti sú v cestnej premávke veľmi často vystavení riziku pri ktorom dochádza k ich ohrozeniu a zraneniu. Veľakrát sú ale práve cyklisti zodpovední za dopravné nehody, čo môže byť spôsobené aj tým, že neabsolvovali autoškolu, nepoznajú dopravné predpisy, požívajú alkohol pred jazdou na bicykli alebo zle odhadnú a vyhodnotia dopravnú situáciu pri svojej jazde.

V tomto videu vidíme ako to dopadne, ak cyklista nerešpektuje pravidlá cestnej premávky. Na bicykli jazdil po chodníku a pred vjazdom na priechod pre chodcov cyklista nezosadol z bicykla, nepresvedčil sa, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Neodhadol situáciu s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúceho vozidla.

Veľmi málo stačí, aby došlo k nešťastiu. Sekundy rozhodujú! Buďte pozorní, zodpovední a vždy sa radšej 2 krát presvedčte či môžete vojsť na komunikáciu.

V zákone o cestnej premávke č.8/2009 Z.z. v  § 55 je myslené aj na cyklistov a práve tu v osobitných ustanoveniach sú pravidlá, ktoré by mali cyklisti dodržiavať.

§ 55 – Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov, osoby, ktoré ich sprevádzajú, a osoby, ktoré ich vezú podľa odseku 3, smú jazdiť po pravej strane chodníka, ak tým neohrozujú ani neobmedzujú chodcov.
 

(2) Cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou; to neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. V skupine najmenej šiestich cyklistov môžu jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba. Cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Pri jazde musí mať cyklista nohy na pedáloch, to neplatí, ak ide o bicykel, ktorého pohon nezabezpečujú pedále.

 

(3) Na jednomiestnom bicykli nie je dovolená jazda viacerým osobám. Osoba staršia ako 15 rokov môže viezť osobu mladšiu ako 10 rokov

a) na pomocnom sedadle na prepravu dieťaťa s pevnými opierkami na nohy,
b) v prívesnom vozíku určenom na prepravu detí,
c) na detskom bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom.
(4) Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou.
 

- Článok pokračuje pod reklamou -

(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

(6) Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov označená príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca. Ak cestička pre chodcov a cyklistov má oddelené pruhy pre chodcov a cyklistov, sú chodci a cyklisti povinní použiť len pruh pre nich určený; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní, pri vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej, pričom sa nesmú vzájomne ohroziť.
 

(7) Cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov.

 

(8) Pred vjazdom na priechod pre cyklistov, ktorý je vyznačený mimo križovatky, sa cyklista musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Cyklista môže prechádzať cez vozovku, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy. Na priechode pre cyklistov sa jazdí vpravo.

(9) Cyklista mladší ako 15 rokov je povinný počas jazdy na bicykli chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou…
text: Mestská polícia Sereď

 

Pozrite aj:

Zrážku cyklistu a osobného auta v Seredi vyšetruje polícia – Objektívmi kamier Mestskej polície, 22. časť

 

Bezpečnosti na cestách a prevencii sa venujeme tu:

Ďalšie nehody a incidenty zachytené objektívmi kamier MsP si môžete pozrieť tu:

Objektívmi kamier Mestskej polície

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Rád by som poprosil mestskú políciu , či mi môže posielať kamerové záznamy z mestských kamier na môj súkromný email. Tiež ich chcem zverejňovať na internete . A nemusia to byť ani nehody.
    Dakujem

    3
  2. Ako pozerám, tak pozerám, ten cyklista sa chcel nechať zraziť. Nič iné mi z toho nevychádza.

    6
  3. Jednoznačne chyba cyklistu !!! A po ďalšie mestská polícia by mohla viac peši chodit a pokutovať cyklistov ,kolobezkarov a nie len voziť sa na aute a občas dať nejakú pokutu za parkovanie . Bežne ľudia parkujú pri moste kde je zakázané alebo parkujú pri ceste na plnej čiare alebo motorky chodia cez most akoby to mali dovolené a nic sa nedeje jednoducho radšej nic nevidieť pokiaľ sa nic nestane . Ešte žiadny motorkár nedostal pokutu čo poznam co prešiel cez most na hlave prilba a značka zákrita mikinov napríklad .

    11
  4. Presne tak nerozumiem prečo už mestská policia nerobí pešie hliadky,,a nie len cez deň. Ale aj v noci,,,platy išli hore a povinnosti ubúda,,,

    5
  5. Zaujímavé Mne sa zdá že cyklista pred prechodom spomalil, Pozrel sa a následne sa rozbehol aj sa snažil vyhnúť autu. Keby to bol chodec podla mna by ho tiež Prešiel…, za mňa jednoznačne vodič nesledoval okolie pred prechodom pre chodcov a mal reagovať skorej!

    12
  6. Zaujímavé Mne sa zdá že cyklista pred prechodom spomalil, Pozrel sa a následne sa rozbehol aj sa snažil vyhnúť autu. Keby to bol chodec podla mna by ho tiež Prešiel…, za mňa jednoznačne vodič nesledoval okolie pred prechodom pre chodcov a mal reagovať skorej!

    7
  7. Klobuk dolu pred tym panom co utekal na pomoc…este to na Slovensku nie je take zle…lebo v Cine by Vas v takejto situacii obchadzali a ignorovali a v Brazilii by Vas hned okradli

    5
  8. Je to v prvom rade prechod pre CHODCOV!!!! CHODEC je clovek ktory kráča po nohách alebo tlačí bajk..nie ze na ňom sedí a v plnej rychlosti behne na prechod !!! Vodič auta je obeť a nie cyklista !!! Kvoli debilovi moze mat vodič auta traumu na cely zivot. auto nemalo sancu zabrzdit .pozdravujem cyklistu ze nabuduce nech pouziva rozum pretoze pochybujem ze ten cyklista je drzitelom vodičského preukazu pretoze by toto nespravil

    27
  9. A co tym sposobuje jaky problem? chod do pice ked chce ist na cinter tak preco by to nemohol nehat na moste sak auta tam nechoda je tam kopa mista, ty trubička

    5
  10. Patrik ty co si za kokota ? Mas vobec auto ci chodis do lidlu pesi. Cyklisti maju ist po ceste a ked chcu prejst cez prechod tak vedla bicykla pesi.

    15
  11. Trauma pre vodiča na celý život. Je mi ľúto aj vodiča aj cyklistu. Je to smutné.

    Cyklista spravil fatálnu chybu, to je úplne jasné. (Prajem skoré uzdravenie )

    PZP aj pre cyklistov tu dáva zmysel. Auto má určite ohnutý nejaký ten plech a početné škrabance, a to vodič ani nespôsobil nehodu.

    Chcelo by to aj nejakú edukáciu v spoločnosti a kampaň ktorá by dokázala aspoň trocha predísť týmto nehodám. Alebo sprísniť predpisy pre cyklistov (prilba je podľa mňa lacná a “ must have “ aj v obci a dokáže predísť devastačným zraneniam)

    3
  12. Žasnem nad niektorými komentármi,to fakt neviete ako sa prechádza cez prechod pre chodcov?Za socializmu sa to učili deti už od tretej triedy .

    10
  13. Ešte sa ponuka teoreticka otazka alkoholu u cyklistu kedže vyletel od krčmy.
    A pre komentujuceho „Patrika“ si uplne mimo, chyba cyklistu.
    Snád sa dá dohromady a už to nezopakuje.

    4
  14. Na vine je cyklista pretože mal zísť z bicykla pozrieť na obe strany a tlačiť bike po prechode na druhú stranu cesty. Cyklisti jazdia po meste nezodpovedné kade tade, cesta, chodnik.

    7
  15. Trnavska a anonym pod nim myslim ze mestska policia ma dost obmedzene pravomoci co sa tyka kolobezkarov a cyklistov. Asi placete na nespravnom mieste. Skor treba adresovat vase pripomienky na statnu policiu. Ty mozu pokutovat, davat fukat… aj cyklistom a kolobezkarom. Myslim ze by nebolo odveci spravit aj daku spolocku akciu mestskych a statnych policajtov ohladom tohto problemu. Pamatam si doby kedy sa taketo akcie robili, hoci to bolo uz dost davno.

    3
  16. pre cyklistu na chodníku pre peších a prechode pre chodcov platia obmedzenia , pán na bicykli z toho nič nedodržal . bolestivá skúsenosť ale hádam je už v poriadku .

    3
  17. Jazdím po Seredi denne. Toto je bohužiaľ každodenná skúsenosť . A nie sú to len deti, ale hlavne dospelí ľudia.
    Smutné.

    5
  18. Najviac ma rozčuľujú cyklistky, čo idú po chodníku na bycikli, alebo cigany v malom parku na kolobežke a ešte budú vyzvanat, aby sme sa im uhli. Neuhnem sa nikomu, nech ide na cestu.

    3
  19. podla mna je na vine místne pohostinstvo hned vedla. doví čo mu tam naláli, ked išol jak kamikadze

    4
  20. V místnom pohostinstve mu nenaláli nič lebo už tam došiel jak kamikadze a išiel si vytiahnuť hotovosť oproti ku Kauflandu , len tam už nedošiel ….

    2
  21. Jednoznačne chyba cyklistu, mal by uhradiť škodu spôsobenú na aute, ale myslím, že vodič mal dostatok času zareagovať a nemuselo to takto dopadnúť.

    3
  22. Takto to dopadá ked niekto nerešpektuje zákony a zároveň nemá žiadny pud sebazáchovy. Keby zosadol z biku tak medzitým to auto prejde a mohol bezpečne ísť. A keby zosadol tak by nešiel tak rýchlo a vodič pokiaľ dostatočne sledoval situáciu by sa mu aspoň uhol. Bohužiaľ aj keď je to vina cyklistu pravdepodobne aj šofér bude mať nejaký problém a minimálne traumu na celý život

    1
  23. Na prechod môžu len chodci ostatný musia svoje kolobežky, bicykle tlačiť… Dotyčný nech uhradí škodu na aute vodiča a zaplatí pokutu….

    7
  24. Zaujimavý nadpis. Vy teda asi nemáte čo písať články, pretože ten nadpis je z nejakej inej dimenzie. Ak by ste si naštudovali vyhlášku, vedeli by ste, že cyklista môže používať priechod pre chodcov aj na bicykli, nemusí zosadnúť, stačí ak prispôsobí rýchlosť. To že na prechode nemá prednosť každý cyklista vie a väčšina z cyklistov predstavte si, dokonca prešla autoškolou, majú vodičské oprávnenie a sú aktívnymi vodičmi. Možno by nezaskodilo ani Vám, keby ste sa pozreli raz za čas na svet z perspektívy cyklistu, mohlo by Vám to pomôcť k lepšiemu pochopeniu reálií cestnej premávky.

    7
  25. Ja sa ani necudujem ze chodia cyklisti po chodnikoch….ved kazdu chvilu je video ako z vedlajsej cesty zrazia cyklistu co ide po hlavnej….a vobec mi to teda neprekaza ked ide pomaly a ohladuplne….skor mi prekazaju vodici aut co jazdia jak degesi…kvoly nim idu cyklisti radsej po chodnikoch ako by mali mat nasledky do konca zivota…v Seredi bohuzial chybaju cesticky pre cyklistov…

    3
  26. Presne takéto senzačné články „pomáhajú“ cestnej premávke. Bežný človek si prečíta len nadpis a mylnú informáciu že cyklista nemôže použiť prechod. Môže, ak nikoho neobmedzí a prispôsobí rýchlosť.

    1
  27. Dobrý ciklista nemá čo robiť na prechod pre chodcov to znamená že je povinný zo sadnúť s bicykle a tak má prejsť len sú uż veľa ľudia sú pohodlný zato tak dopadne aj vihlaške je že chodec nemôže ani obmedziť ani ohroziť cestnú dopravu len niektori ludía nevedia zákony to není prechod pre bicyklov toľko nevyrába tu trepať sprostosti

  28. Dufam ze dotyčného nebudu stihat. Ved len vošiel na biku na prechod pre chodcov. Za fatalnejsie veci sa v tomto štáte nestiha. Napríklad tato vlada banda zlodejov a kto ich stiha? Nikto

    1
  29. Patrik resp. Patrik c cyklista je pred prechodom pred chodcov povinný zosadnúť z bike! Treba si vyššie uvedené ustanovenia o cyklistoch

  30. Mohol by sa k tomuto vyjadriť niekto fundovany? Ten cyklista bol v polke prechodu keď ho auto zrazilo. Nešiel výrazne rýchlo a ja mám za to, že na vine je auto, ktoré vôbec nespomalilo.

    4
  31. V Piešťanoch je to tiež katastrofa s cyklistami jazdia po chodníkoch, prechodoch,pešia zóna je to to isté a nikto s tým nič nerobí.

  32. Pozrite si ten záznam poriadne šofér brzdil už dávno on predvydal je pravda že ciklista SPOMALIL nie ZASTAVIL a zároveň vyštartoval na prechod namiesto toho mal zosadnúť keby tak spravil to druhé aj prvé auto prejde kým on zosadne a v kľude mohol prejsť cez prechod tlačením biciklu a nič by sa nestalo tak ako sa to ma, v dnešnej dobe sú ciklo chodníky a prechody a nie prechod pre chodcov nie je určený na jazdu na bicykli. Akonáhle ciklista ide na bicikli nemá čo robiť na prechode chodcov ak chce ním prejsť musí ho tlačiť cez neho.

  33. Patrik nemáš pravdu a ak ti to treba vysvetliť a názorne predviesť sprav to mne keď budem mať plne naložený kontajner😉

  34. Sú cyklisti a cyklisti normálny uvedomelý a dementi čo si myslia že im patrí svet sám cyklista niesom ale často krát sa stretávam s ich aroganciou hlavne na prechodoch a prechod pre cykloturistiku stov vyzerá úplne inak ako prechod pre chodcov a o ignoracii značiek ani nehovorím…

    1
  35. Prechod pre chodcov !!! Chodcom sa rozumie osoba čo tlačí bicykel alebo motocykel presné znenie

    2
  36. Pre všetkých!!je to opilec vola sa Miro.P byva na kasarenskej je to odporny človek týra aj svoju mať ktora ma 88 rokov!!!karma ho teraz len postrašila!!!

  37. Pre Martina.
    Kde žiješ na marse? …z akeho si sveta?
    Ten cyklista nebol v polke prechodu.
    Za druhe, aj moja babka dokaže prekonat 2,5m na bicykli za 1 sekundu. Zrataj si to!
    Skus za 1 sekundu ubrzdit auto, …zareagovat nohou na brzdu a zastavit ho z 50 na 0
    Cyklista nepoužil hlavu.

    1
  38. K Peter 20. augusta 2024, 11:03
    Nenašiel som nič o tomto v zákone. Pekne poprosím o odkaz na túto vec. Nič v zlom. treba sa vychovávať.

  39. Magdaléna.Olalajková 21. augusta 2024, 0:06 už keď sme pri materach, tam si dávaj pozor na tu svoju sprostu papulu ked ides rozpravat na nekoho mater lebo ľahko po tej papuli dostanes

    2
  40. A POZNÁTE TOHO NEZODPOVEDNÉHO CYKLISTU ???? NO JA HO POZNÁM !! ŤAŽKÝ OPILCÓÓÓ JE TO ! A TERAZ ZAPRÍČINIL ŤAŽKÚ TRAUMU PRE ŠOFÉRA ! RADŠEJ MAL PÁSŤ TIE KOZENKY DOMA NA DVORE A NIE TAKTO NEZODPOVEDNE OŽIERAŤ SA A POTOM TAKTO ………. KOZOJEBEC TO JE !!

    2
  41. Alzbeta.Olalajková zrejme si opila ja som nic zlé nenapisal na jeho mater!!!a na tu papulu si daj pozor ty😊😉

  42. JE TO MIRO — HOVORIA MU NETVOR NA DVORČEKU MÁ KOZICKY KTORÉ MÁ UVIAZANÉ TAK ŽE SA NEDOKAZU DOSTAT ANI DO TIEŇA A NIKTO S TÝM NIC NEROBÝ ! TIE KOZIČKY ,, TÝRÁ a MUČÍ A MUČÍ A TÝRÁ AJ SVOJU STARUČKÚ MAMU 88 ROČNÚ . JE TO PRAVDA A TERAZ DOSTAL OD ŽIVOTA VEĽKÚ VÝSTRAHU ! NEVERTE TOMU ŽE JE TO DOBRÝ ČLOVEK ! PSYCHOPAT TO JE PRETVÁRKA A POTKAN. ODPAD KTORÉMU STRAŠNE CHÝBA ŽENSKÉ LONO alebo VAGÝNA AK CHCETE ! RAZ V ŽIVOTE OBCOVAL A OD VTEDY IBA ONANUJE . !!! JE TO HONIČ , a MASTURBÁTCHOR aj KOZOJEBEC !

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované