back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Dni obce Pata 2024

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Uplynulý víkend sa v Pate niesol v znamení osláv Dní obce. Tento rok si občania Paty pripomínajú 868. výročie od jej vzniku (prvá zmienka v roku 1156) a odvtedy prešla mnohými zmenami. Možno konštatovať, že Pata je ešte stále rozvíjajúcou sa obcou s takmer 3300 obyvateľmi a je radosť tu žiť. Obyvatelia si každoročne v auguste pripomínajú a oslavujú vznik svojej obce a nebolo tomu inak ani počas uplynulých dní.

Oslavy začali v piatok v podvečerných hodinách. Návštevníkom sa predstavili hudobné kapely KJH Band, Kašubovci, Spevák Peter Cmorík a hudobná skupina Ščamba.

V sobotu pokračovali oslavy už od skorého popoludnia pásmom „To naše patanské“, kde sa predstavili deti a žiaci zo ZŠ, ZUŠ Pata, spevácke skupiny Stará chasa, Patanka a talentovaní mladí hudobníci Bruno a Jakub Štibrányiovci.

Na oslavách udelil starosta obce Jozef Berčík, na odporúčanie obecného zastupiteľstva ocenenia: Pamätný list a a plaketu mladej fitnes športovkyne Jane Remiášovej, ktorá za posledné roky dosiahla v tomto športe pozoruhodné výsledky a to na domácej i medzinárodnej úrovni.

Zároveň udelil Čestné občianstvo in memoriam rodákovi z Paty Ľubomírovi Kolárovi – insitnému maliarovi na sklo, ktoré prevzala jeho manželka Daniela s dcérou.

Ocenenie v podobe torty odovzdal starosta obce aj redaktorovi miestneho časopisu Slovo Patanov Štefanovi Hubinákovi. Časopis oslávil minulý mesiac 20. výročie od vydania prvého čísla.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Následne sa konala inagurácia sochy sv. Vendelína po rekonštrukcii, ktorá stála od roku 1924 na rázcestí ciest Šopornianska a Družstevná a ktorú dal postaviť Juraj Kučera, (starosta obce v rokoch 1918 – 1923). Na podstavci sochy umiestnili nápis: „Túto sochu sme my patanskí veriaci zo svojich milodarov postavili k úcte sv. Vendelína, aby orodoval za nás u Boha“. Tento rok si pripomíname 100 rokov od jej osadenia.

V nasledujúcom programe sa prítomným predstavil orchester ART Music so sólistom Sebastiánom Frankom (Pata) a následne vystúpili na pódium so svojim programom členovia folklórneho súboru Technik. Po nich mala divákov baviť svojimi piesňami Beáta Dubasová, no pre vytrvalý dážď sa koncert nekonal.

Oslava Dní obce v Pate končila v nedeľu slávnostnou sv. omšou na ploche športového areálu, ktorú celebroval vdp. Ladislav Kuna, spievali členovia súboru Glória z Paty.

V sprievodnom programe si návštevníci mohli prezrieť a vyskúšať tradičné ľudové remeslá, pre deti boli pripravené rôzne atrakcie, ochutnať rôzne ľudové jedlá, alebo si pozrieť výstavu fotografií „Naše deti objektívom Štefana Hubináka“, navštíviť tvorivú dielničku, maľovanie na tvár, medový kútik, ľudové výšivky, auto veteránov a mnoho ďalšieho.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Krásna akcia, takej sa asi v Seredi nedozijeme. Obyčajne malé dediny nás vo všetkom predbehnú, či v zábave, alebo výzdobe. Šintava, Pata, Šoporna a my, keby budeme mať dni mesta, alebo Rozlucku s letom?

    5
  2. Atualizované: Na terase športového areálu zabávala návštevníkov osláv, ktorí sa tam schovali pred dažďom, Patanom už dobre známa hudobná skupina Čerešienka.

  3. Akcia parádna. Škoda, že p. starosta obdarovával darmi platených účinkujúcich ale Panie, čo sa hodinu rvali do krojov a nacvičovali piesne, pani učiteľky, ktoré dlhé hodiny trénovali s deťmi, babičky, ktoré celé doobedie vypekali koláče nedostali NIČ… smutné, že na takých, ktorí idú dobrovoľne sa nemyslí.
    A najlepší boli práve tí!

    9
  4. Super ucinkujuci aj stanky a sprievodny program na takú malú dedinu! A este aj zadarmo! Som z Nitry a boli sme milo prekvapeni aj ozvucenim a podiom. Boli sme aj v piatok, aj v sobotu.
    Škoda v sobotu dažďa, manželka sa tešila na Beátu najviac. Diváci boli zmätení, moderátorky nič neoznámili, ani neboli na pódiu, keď sa nečakane zrušil program, to jediné bolo neprofesionálne zvládnuté, inak všetkým klobúk dole. Prídeme radi zase.

    3
  5. co viem firma-zodpovedni ludia za stages a veci okolo v sekunde vsetko vyhnali z podia, vypli a nikoho tam viac nechceli pustit kvoli burke takze asi nebolo ako oznamiť, nam prisli osobne povedat a videl som ze chodili medzi ľudmi. Pamatam si ako jeden rocnik burka-vietor sfukol stan a moderatorku nieco z neho trafilo takze preto.

    2
  6. Perfektne, na Beatku sme sa aj my tesili, ale zodpovednost za zdravie zvitazila. Technici v momente vypli a nikoho na stage nepustili. Bali sa bleskov, ktore boli priliz blizko. Skoda. Ale o to viac sa na nu tesime na buduci rok, kedze prislubila ucast. Inak klobuk dolu. Na takejto urovni to zvladnut, to uz hej. O rok opät v Pate. Kultura je dolezita.

    1
  7. Pán starost, keď sme sa už zabavili, mohli by ste aj cintorín dať pokosiť. Zelina je vyše kolien, už sa niekoľkokrát vysemenila. Veď aj tí nebožtíci si zaslúžia dôstojný priestor.

  8. Prosim vas obec Pata dajte tymto cezpolnym profesionalom vstupne lebo sem zacnu chodit zadarminko same elity. To co je za rozum technici vsetko v sekunde vypnú, vyzenu z podia tanecnikov, ale este tam pustia zeny vam to oznamit aby ste neboli zmateni. Sak rozmyslaj skor ako nieco napises

  9. Nase deti majú trvalý pobyt v Pate uz niekolko rokov, tak kľud. Zadarmo som bol ja a manželka a nebojte sa nechal som tam veľa peňazí za 2dni, 6x guláš, 2x drzkova, 6x pivo, 8x kofolu, 6x lokše , 2x kebab…Dal som zarobiť aj miestnym 😉 Keď ale do budúcna dajú vstupné pre ľudí nie s trvalým pobytom, mile rad a bezproblémov ho zaplatím, lebo ja si viem vážiť dobre akcie!

    5
  10. V Šoporni platia pri podobných akciach cudzí aj domáci. Domáci majú úľavu ako aj dôchodcovia. Pata má asi viac porozumenia pre ľudí čo sa zaujímajú o kultúru či sú z Paty alebo sú cezpoľní.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované