back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rozárium hudby ’24 odhalí kultúrne bohatstvo Dolnej Krupej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|  Komornému koncertu, ktorý sa uskutoční 7. septembra 2024 v romantickom parku, bude predchádzať zážitkové popoludnie zamerané na zaujímavosti Dolnej Krupej. Ludwig van Beethoven, honosné sídlo Brunsvikovcov, svetovo oceňovaná medovina, tradícia pestovania ruží – to všetko robí z obce neďaleko Trnavy destináciu, ktorá je klenotom Trnavského kraja i celého Slovenska.

Do Dolnej Krupej sa po roku opäť vráti hudba Ludwiga van Beethovena, ktorého osud je s týmto miestom úzko spojený. V podaní špičkových interpretov zaznejú aj diela Beethovenovho priateľa a prešporského rodáka Johanna Nepomuka Hummela. Témou ich stretnutia bude vášeň – vášeň pre hudbu, vášeň pre lásku, vášeň pre život.

V interpretácii klaviristky Jordany Palovičovej, violončelistu Jozefa Luptáka a ďalších vynikajúcich domácich i zahraničných hudobníkov zaznejú Beethovenove variácie pre violončelo a klavír na tému z Mozartovej opery Čarovná flauta, Hummelovo brilantné Septeto, op. 74 i jedno z najpopulárnejších klavírnych diel všetkých čias – Sonáta č. 8 c mol, op. 13 „Patetická“. V búrlivej romantickej skladbe s nádhernou lyrickou pomalou časťou sa v Dolnej Krupej predstaví vynikajúci rakúsky klavirista Gottlieb Wallisch, ktorého medzinárodnú kariéru začala spolupráca s legendárnym huslistom a dirigentom Sirom Yehudim Menuhinom, a ktorý účinkoval v najznámejších svetových sálach ako Carnegie Hall či Wigmore Hall.

Na príprave večerného koncertu spolupracuje Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj s festivalom Konvergencie. Popoludnie plné zážitkov si účastníci Rozária hudby užijú vďaka podpore Trnavského samosprávneho kraja a spolupráci s ďalšími partnermi – Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Trnava Tourism, medovinárstvom Apimed a Hudobným múzeom SNM – Kaštieľ Dolná Krupá.

„Sprievodcovia v dobových kostýmoch priblížia históriu šľachtického sídla, ktoré bolo kedysi považované za jedno z najkrajších v celom Uhorsku. Zamerajú sa aj na osudy jeho obyvateľov – členov rodu Brunsvikovcov, ktorí podľa viacerých indícií vo svojom sídle hostili svetoznámeho skladateľa Ludwiga van Beethovena. Tohtoročnou novinkou je prehliadka Kostola sv. Ondreja, v ktorom je pochovaný gróf Jozef Brunsvik. Navštívime aj neďaleké mauzóleum Chotekovcov, pri ktorom bude reč o bohatej ružiarskej tradícii obce,“ hovorí Katarína Rohaľová z KOCR Trnavský kraj.

Život a dielo svetoznámeho maliara priblíži návštevníkom Beethovenovho domčeka pri kaštieli sprievodkyňa z Hudobného múzea. Tešiť sa môžu aj na komentovanú prehliadku Rozária M. H. Chotekovej v areáli Medolandie a na ochutnávku medovín vo Včelej kaviarni medovinárstva Apimed.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Práve vďaka svetovo oceňovaným včelím výrobkom a súkromnému rozáriu s viac než 250 odrodami ruží je Medolandia najznámejším turistickým lákadlom Dolnej Krupej. Cieľom podujatia, ktorého 4. ročník pripravujeme na 7. septembra, je predstaviť túto obec so všetkými jej zaujímavosťami a kultúrnym bohatstvom,“ uzatvára K. Rohaľová.

 

Vstupenky: rezervacie.krajzazitkov.sk

Premium základný 26 €
Premium zľavnený 22 € (senior nad 65 rokov, ZŤP, ZŤP-S, študent)
Lístok Premium zahŕňa bohatý hudobný program v parku kaštieľa v Dolnej Krupej a popoludnie plné zážitkov – prechádzka po parku a obci so sprievodcom v dobovom kostýme, komentovaná prehliadka Rozária M. H. Chotekovej, ochutnávka dvoch vzoriek medovín vo Včelej kaviarni v záhrade Medolandie, návšteva Beethovenovho domčeka  s výkladom.

Štandard základný 22 €
Štandard zľavnený 18 € (senior nad 65 rokov, ZŤP, ZŤP-S, študent)
Lístok Štandard zahŕňa bohatý hudobný program v parku kaštieľa v Dolnej Krupej a návštevu Beethovenovho domčeka s výkladom.

Deti do 16 rokov majú vstupenky Premium i Štandard zdarma, ale je potrebná registrácia formou nákupu vstupenky za 0 eur cez rezervacie.krajzazitkov.sk.

default
default

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Jedno z mála kultúrnych podujatí (nemám na mysli varenie halušiek, gulášov, jarmokov po celom Slovensku…) mimo BA. Je to naozaj vzácne sídlo s bohatou kultúrnou históriou, kam sa oplatí ísť. Ten zážitok, ktorý toto miesto poskytuje by bol ešte silnejší, ak by sa konal v čase kedy sú ruže v plnej svojej kráse, teda máj-jún.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované