back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Úspech lekárov Fakultnej nemocnice Trnava. Realizovali prvú operáciu použitím špeciálneho zariadenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

PRVÝ NEUROINTERVENČNÝ VÝKON S POUŽITÍM ENDOSAKULÁRNEHO FLOWDISRUPTORU VO FN TRNAVA

FN Trnava |MM|   Na rádiologickej klinike realizoval tím intervenčných rádiológov MUDr. Matúš Hoferica a prednosta MUDr. Ján Haršány, EBIR, prvýkrát neurointervenčný výkon s použitím špeciálneho zariadenia tzv. – endosakulárny flowdisruptor (WEB).

Ošetrili týmto unikátnym spôsobom komplikovanú intrakraniálnu aneuryzmu (výduť) a. basilaris. Ide o závažný stav, ktorý sa týka cievneho systému v mozgu.

Prvá operácia tohto typu vo FN Trnava

Pacient mal anatomicky a morfologicky nevhodnú výduť na konvenčné endovaskulárne (cez cievy) alebo chirurgické ošetrenie. Vďaka novej technike naši lekári dokázali bezpečne a efektívne ošetriť túto rizikovú mozgovú aneuryzmu, čo predstavuje významný moment v liečbe pacientov s týmto vážnym zdravotným problémom.

Čo je aneuryzma?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Aneuryzma je patologické rozšírenie cievnej steny, ktoré môže viesť k jej prasknutiu a následnému krvácaniu do mozgu, čo je život ohrozujúca situácia. Tradičné metódy liečby, ako je neurochirurgické zaklipovanie alebo konvenčné endovaskulárne metódy, nebolo v tomto prípade vzhľadom na morfológiu aneuryzmy možné realizovať.

Použitie endosakulárneho flowdisruptoru predstavuje revolučný prístup v riešení takýchto prípadov, kedy konvenčné metódy zlyhávajú. Zákrok umožňuje intervenčnému rádiológovi bezpečne a efektívne uzavrieť aneuryzmu zvnútra cievy, čím sa minimalizuje riziko prasknutia a následného krvácania.

Implementácia tejto novej metódy do praxe je významným krokom vpred nielen pre rádiologickú kliniku a FNTT, ale predovšetkým pre pacientov s týmto problémom.

zdroj: FB/Fakultná nemocnica Trnava
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Škoda že to nebolo možné pred 45rokmi. Na aneuryzmu mi zomrel muž, mal iba 24 rokov a 5 mesačného synčeka a ja som bola 21 ročná vdova.Dúfam že tento prístroj pomôže zachrániť mnoho životov.

    4
  2. Howgh 8. augusta 2024, 12:16
    Tiež by bolo dobré nevyplácať milión eur spriaznenej firme za fiktívnu výmenu vodovodného potrubia v nemocnici. A vysmiata Zuzana to ešte obhajuje.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované