back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

WWF upozorňuje: Sme len v polovici roka a už sme vyčerpali kapacity našich prírodných zdrojov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

WWF Slovensko |MM|  Dnes je Earth Overshoot day, deň, kedy sme celosvetovo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje našej planéty, ktoré nám mali vydržať až do konca roka 2024. Tento fakt je o to znepokojujúcejší, že od roku 1970 sa Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme presunul z 29. decembra až na súčasný 1. august.

Výpočet tohto termínu už tradične prináša Medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network. Údaje sú z roka na rok alarmujúcejšie. „Ľudstvo za necelých osem mesiacov spotrebovalo viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celý rok. Čo to znamená? Že dnešným dňom sme ulovili viac rýb, vyrúbali viac stromov, intenzívne využili viac pôdy, ako nám príroda dokáže za ten rok poskytnúť,“ hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

To, že ľudstvo prehnane zaťažuje planétu, si pripomíname každý rok. Dobrou správou je, že odborníci ešte stále vidia možné riešenia na zmiernenie situácie. Významné kroky vedúce k ozajstnej zmene sú v rukách vlád a súkromného sektora, no i naše každodenné rozhodnutia a voľby sú dôležité.

WWF sa usiluje o zmiernenie dopadov klimatických zmien a nadmerného využívania prírodných zdrojov v rôznych oblastiach:

  1. CHRÁNIME LESY: Lesy sú nevyhnutné pre náš život. Vďaka nim dýchame čistý vzduch, zadržiavajú pre nás vodu, máme potraviny, energiu, lieky, obaly či stavebný materiál. Dokonca nám pomáhajú zmierňovať následky zmeny klímy. Rovnako pre voľne žijúce živočíchy na súši neexistuje cennejšie miesto ako les. Preto nám záleží na zodpovednom prístupe k tomuto prostrediu. Pomôcť môžete aj vy – na výrobkoch z dreva hľadajte logo FSC, aby ste sa uistili, že vaše nákupy pochádzajú zo zodpovedne obhospodarovaných lesov.
  2. REVITALIZUJEME RIEKY: Rieky a sladkovodné ekosystémy sú životne dôležité pre rozmanitosť organizmov na Zemi, zásobovanie pitnou vodou aj reguláciu klímy. Preto sa snažíme dať riekam zelenú.
  3. CHRÁNIME ŽIVOČÍCHY: Od najmenších opeľovačov po veľké šelmy sú živočíšne druhy dôležité pre život a zachovanie rovnováhy v prírode. Opeľovače ako motýle, včely, ale i niektoré druhy múch, sú nevyhnutné pre rozmnožovanie až 87% rastlín a vďaka nim máme mnoho plodín ako jablká, broskyne, či kávu, mandle a blahodárny med. Rysy, vlky, ale aj medvede zase zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii populácií iných zvierat a v udržiavaní zdravých ekosystémov. Chránime naše najvzácnejšie druhy, bojujeme proti pytliactvu, reagujeme na návrhy zmien v legislatíve a snažíme sa spájať odborníkov naprieč odvetviami. Taktiež podporujeme poľnohospodárov v zakladaní biopásov, ktoré majú v intenzívne poľnohospodárskej krajine veľký význam pre rôzne opeľovače.
  4. ZDRAVÁ PLANÉTA – ZDRAVÉ POTRAVINY: Všetci chceme urobiť svet lepším. Má však jeden človek možnosť zastaviť odlesňovanie v Amazónii či zabrániť topeniu polárnych ľadovcov? Stručne povedané, áno! A nie je to také ťažké, ako si myslíme. Začať môžeme rozumným výberom potravín, ktoré si dávame na tanier. V skutočnosti to môže byť najúčinnejší krok, ktorý môže každý z nás podniknúť, aby sa svet stal lepším miestom. Lebo čo je dobré pre nás, je dobré aj pre planétu.

 

Na znižovaní nášho spoločného ekologického dlhu sa môže podieľať ktokoľvek. Aj malé činy majú veľký význam. Dennodenne sa môžeme meniť na hrdinov našej planéty, každý v rámci svojich vlastných limitov. Nepotrebujeme na to žiadnu superschopnosť, stačí si uvedomiť, že sme sami súčasťou prírody a zodpovednosť za jej budúcnosť nesieme spoločne,” uzatvára Miroslava Plassmann.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tie kapacity vyčerpali tí, ktorí sú rozdrapení, všetko podriaďujú ziskom, žijú akoby zajtra mali zomrieť, kašlú na celú ekológiu. A potom vyjde článok, ako sme si to my všetci vyčerpali.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované