back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Jubilantka so srdcom pre dobrovoľníctvo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mgr. Michaela Matušková PR manažérka, Trnavská arcidiecézna charita |  Predĺženými rukami pomoci Trnavskej arcidiecéznej charity sú farské charity v jednotlivých mestách, ktoré sú akýmsi bodom istoty. Miestom, kam sa môžu zastaviť núdzni ľudia a požiadať o pomoc. V mnohých prípadoch im ju poskytujú dobrovoľníci so srdcom na správnom mieste.

Na prvý pohľad nenápadná Farská charita v Sereď leží na sídlisku medzi panelákmi, avšak jej služba je žiarivým majákom pomoci. Oficiálne bola založená v máji v roku 2018. Pomáha ľuďom v núdzi, ľuďom ohrozeným chudobou, starším a osamelým, mládeži pri budovaní návykov pomoci, ale aj klientom v oblasti  poradenstva pri rozmotávaní klbka problémov a riešení ťažkých životných situácií.

„Sme dobrovoľníci, ktorí pomáhajú vo svojom voľnom čase, ale s nasadením a láskou. Ľudia si za sedem rokov našej činnosti zvykli na našu službu a pomáhajú nám pomáhať. Sme odkázaní na hmotné dary od ľudí, ktoré potom posúvame núdznym. Môžem ale povedať, že celé mesto pomáha,“ hovorí Mária Fačkovcová, vedúca Farskej charity v Seredi.

Hmotné dary od potravín, pračiek až po kočíky putujú do rodín, ktoré má charita v Seredi zmapované. Ku každému klientovi volia individuálny prístup. V službe sa strieda 16 dobrovoľníkov.

Hovorí sa, že oči sú zrkadlom duše. V očiach Štefánie Mičányiovej sa odráža láskavé srdce. Vo Farskej charite Sereď pomáha ako dobrovoľníčka od roku 2018. Preberá, triedi a rozdáva šatstvo tým, ktorí to najviac potrebujú. Príbehy týchto ľudí sa stali aj jej príbehmi a pomáha, ako vie. Dožila sa krásneho jubilea 80 rokov, no pobáda ju to viac pomáhať, ako oddychovať.

Triedenie oblečenia či vydávanie potravín je práca náročná nielen fyzicky, ale aj psychicky. Pani Štefánia Mičányiová k nej pristupuje veľmi obetavo. Vedie ju k tomu aj materské srdce, má 5 detí, 11 vnúčat a 11 pravnúčat.

- Článok pokračuje pod reklamou -

„Rozdávam ľuďom jedlo a oblečenie. Hľadám, čo im je dobré. Toto nie – tamto nie. Snažíme sa každému nájsť  správnu veľkosť, aby sme im vyhoveli. Pokiaľ budem vládať, zostanem tu pomáhať,“ smeje sa pani Mičányiová.

Charitu si bez jejpomoci ostatní kolegovia dobrovoľníci nevedia predstaviť.  „Je tichá, ale veľmi zodpovedne pristupuje k svojim službám. Robí aktivity, ktoré stoja veľa síl a času: upratuje a triedi šatstvo, aby sme sa do tohto nášho malého priestoru zmestili. V zime doma varí klientom polievku. Pomoc je pre ňu veľmi prirodzená,“ vysvetľuje Mária Fačkovcová.

Pri príležitosti životného jubilea jej zablahoželalo a poďakovalo aj vedenie Trnavskej arcidiecéznej charity. Riaditeľ Miroslav Dzurech poprial pani Mičányiovej len to najlepšie a spolu so zástupkyňou riaditeľa Katarínou Pažítkovou vyzdvihli jej dlhoročný prínos pre charitu.

„Charita má obrovský priestor pre dobrovoľníctvo – aby sme mohli byť aj tam, kam nevieme prísť s profesionálnou službou. Preto zakladáme farské charity. Je zo zároveň aj podaná ruka spoločnosti robiť ju lepšou a práve dobrovoľníctvo je skvelý nástroj. Je to nástroj kedy môžeme ukázať svetu, že svet je dobrý. Že väčšinová spoločnosť je dobrá,“ uzatvára Miroslav Dzurech.

foto: Trnavská arcidiecézna charita

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované