back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Erik Tomáš: „Zrušíme, resp. výrazne obmedzíme krátenie opatrovateľských príspevkov“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM|  S platnosťou od 1. júla 2024 sa opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v dôchodkovom veku síce zvýšili zo 75% na 100%, ale zároveň sa aj krátia v závislosti od príjmu odkázanej osoby. Spôsobil to zákon ešte z dielne bývalej vládnej koalície, ktorého autorkou je bývalá poslankyňa Za ľudí a súčasná členka strany Demokrati Jana Žitňanská. Zákon bol schválený v roku 2022, ale účinnosť tohto opatrenia sa nastavila až na 1. júl 2024. Keďže v poslednom období výraznejšie stúpli dôchodky, v mnohých prípadoch príjem odkázaných osôb prekročil dvojnásobok životného minima, a preto sú ich opatrovateľom príspevky krátené, či úplne odobraté. Opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku sa na rovnakom princípe krátia už od ich zavedenia.

Aj keď situáciu nespôsobil zákon, či opatrenie z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pod súčasným vedením, v spolupráci s ministerstvom financií ju intenzívne riešime. Môžem už teraz oznámiť, že zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre opatrovateľov v dôchodkovom veku a v prípade opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku buď krátenie výrazne obmedzíme cez zvýšenie príjmovej hranice odkázanej osoby, alebo historicky po prvýkrát tiež zrušíme. Všetko závisí od komunikácie s ministerstvom financií, ktoré je teraz pod tlakom konsolidácie štátneho rozpočtu. Využijeme novelu zákona o sociálnych službách, ktorá je už v legislatívnom procese a predkladáme ju do parlamentu v septembri. Ako je už známe, prináša zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie zdravotne  znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur.

Zároveň opäť pripomínam, že systém opatrovateľských príspevkov bude fungovať už len dočasne, keďže k 1. januáru 2026 začne platiť reforma financovania sociálnych služieb, ktorá prinesie zásadné zmeny. Po novom odkázaná osoba dostane už len jeden komplexný príspevok na odkázanosť a ona sa rozhodne, či ho použije na opatrovanie v domácom prostredí alebo v pobytovom zariadení.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Poznal som jedného tomáša čo obrábal telesne postihnutú, lebo bola z rodiny čo mala konexie a ten karenko sa tak veľmi chcel dostať do televizie , že využil každú príležitosť vtierknut sa a podliezat. A keď dosiahol čo chcel, odkopol ju. Ale to bolo ešte v druhej polke deväťdesiatok…
    💩

  2. V TV a novinách všade samé zvýšenie a podľa kalkulačky budem mať o 100e menej. A to sa starám o ZŤP, pri ktorom si nemôžem dovoliť (z časového hľadiska ) mať príjem z inej činnosti. Mali to riešiť už v júni a nie až v septembri. Veď o tom vedeli. Hlavne, že sa narieka, že chýbajú opatrovateľky, resp. že opatrujú rakúskych dôchodcov.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované