back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rezort školstva eviduje viac ako 280 žiadostí o zvýšenie kapacít materských škôl. Výzva je uzavretá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVVM SR |MM| Výzvu na zvýšenie kapacít materských škôl Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR uzavrelo v piatok, 12. júla 2024 o 23:00 hod. Dôvodom uzavretia výzvy je predpoklad vyčerpania alokovaných finančných prostriedkov. Od vyhlásenia výzvy po jej uzatvorenie eviduje rezort školstva spolu viac ako 280 žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu vo výške viac než 220 miliónov eur. Pritom, v máji tohto roka bola navýšená celková alokácia o 46 miliónov eur a dosiahla tak 128 milióna eur. Predkladanie nových žiadostí o poskytnutí prostriedkov mechanizmu tak už nie je možné.

Rezort školstva v auguste 2022 vyhlásil v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR (ďalej len ako „POO“) výzvu s celkovou alokáciou 82 miliónov eur a s cieľom vytvoriť 9 114 miest v materských školách po celom Slovensku. Možnosť zvyšovať kapacitu materských škôl bez nutnosti spolufinancovania vzbudila vysoký záujem nielen samospráv, ale aj cirkevných a súkromných škôl. Rezort školstva preto v spolupráci s Národnou koordinačnou a implementačnou jednotkou (ďalej len ako „NIKA“) zvýšil v máji tohto roka celkovú alokáciu na túto výzvu o 46 miliónov eur na vyše 128 miliónov eur.

Počas prvých 15 mesiacov od otvorenia výzvy bolo predložených iba 75 žiadostí. Hrozilo tak nielen nesplnenie stanovených cieľov a s tým aj znemožnenie právneho nároku na prijatie do materskej školy pre trojročné až štvorročné deti, ale aj miliónové sankcie zo strany Európskej komisie. Avšak vďaka osobnej angažovanosti ministra školstva Tomáša Druckera a zvýšenej spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, sa podarilo od jeho nástupu za posledných 8 mesiacov až štvornásobne zvýšiť počet žiadostí.

Rezort školstva preto s radosťou informuje, že doposiaľ splnilo podmienky okolo 130 žiadostí a z toho počtu podpísal minister školstva Tomáš Drucker zmluvy o poskytnutí prostriedkov mechanizmu s približne 80 prijímateľmi, pričom sa ich počet každý deň zvyšuje. Ďalších vyše 100 žiadostí súčasne posudzuje v plnom nasadení tím desiatok zamestnancov rezortu školstva, a to v poradí, v akom boli predložené. Najviac žiadostí bolo predložených v Prešovskom kraji, najmenej zase v Trenčianskom kraji.

 „Som nesmierne hrdý na to, že sa nám podarilo v tak krátkom čase štvornásobne zvýšiť počet žiadostí o poskytnutie prostriedkov pre zvýšenie kapacít v materských školách. Tento úspech je výsledkom intenzívnej spolupráce so Združením miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska. Vďaka tomu sme na správnej ceste splniť náš cieľ vytvorenia 9 114 nových miest v materských školách a nielen že zabezpečíme kvalitnú predškolskú výchovu pre deti, ale najmä konečne začneme rozširovať kapacity materských škôl na Slovensku“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Už pri nastavovaní Plánu obnovy a odolnosti SR a nasledovnej príprave jednotlivých investícií a súvisiacich výziev bolo zrejmé, že nebude možné uspokojiť všetok dopyt. Aj napriek navýšeniu alokácie sú finančné prostriedky mechanizmu limitované a preto rezort školstva od júna 2024 prijíma žiadosti na budovanie nových miest v materských školách už iba do rezervného zoznamu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Žiadatelia, ktorí splnili podmienky, ale boli zaradení na rezervný zoznam, budú po vyhodnotení všetkých relevantných žiadostí informovaní či sa umiestnili na takom mieste, že rezort bude môcť poskytnúť prostriedky mechanizmu a uzatvoriť s nimi zmluvu. Rezort školstva prosí všetkých žiadateľov o strpenie a zároveň praje všetkým prijímateľom úspešnú realizáciu projektov.

Výzva na zvýšenie kapacít materských škôl bola vyhlásená 24. augusta 2022 a uzavretá 12. júla 2024. Obdobie oprávnenosti výdavkov začína dňom 1. február 2020 a končí dňom 30. jún 2026. Vecná realizácia projektu musí byť ukončená do 30. apríla 2026, t. z. do toho dňa musí byť vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie k stavbe. V prípade, že sa kolaudačné rozhodnutie nevyžaduje, musí byť do 30. júna 2024 vydané právoplatné rozhodnutie RÚVZ. Žiadne ďalšie výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl v rámci POO neboli a nebudú vyhlásené.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované