back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bezpečné mesto: Pravidelná starostlivosť o stromy má vplyv na ich bezpečnosť, upozorňuje arboristka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |   Seredské novinky 7+8/2024 priniesli vo svojej pravidelnej rubrike Bezpečné mesto tému údržby stromov a ich vplyvu na bezpečnosť v našich mestách. Zároveň pozývajú na nevšednú arboristickú súťaž, ktorá sa uskutoční v Seredi v dňoch 18. – 21. júla.

Stromy nám poskytujú dôležitú tôňu, zadržiavajú objemy vody v prostredí, čistia ovzdušie od prachu, skrášľujú životný priestor a sú domovom nespočetného množstva hmyzu, vtáctva i malých živočíchov. Vytvárajú tak pokojný priestor, atmosféru bezpečia a pohody, avšak ruku k dokonalému dielu musí priložiť aj človek. O stabilite stromov v meste porozprávala certifikovaná arboristka, členka správnej rady ISA Slovensko a odborne spôsobilá osoba v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny RNDr. PaedDr. Bc. Daniela Vašková Kasáková, LM.M.

Musí mať samospráva pod kontrolou všetky stromy rastúce na jeho území?

Zákon o ochrane prírody a krajiny určuje, aby vlastník (správca, nájomca) pozemku, na ktorom sa nachádza drevina, sa o ňu staral, najmä ju ošetroval a udržiaval. Obec má zo zákona povinnosť mať spracovaný Dokument starostlivosti o dreviny a dokument miestneho územného systému ekologickej stability, ktorého súčasťou je inventarizácia drevín nachádzajúcich sa na verejnom priestranstve. Dokument hodnotí zdravotný stav drevín, ich zotrvanie na stanovisku, podnety, ktoré môžu vplývať na stres dreviny, a teda sa zaoberá ich prevádzkovou bezpečnosťou, čo je vzhľadom k ich umiestneniu na verejnom priestranstve veľmi dôležité.

V súvislosti s klimatickou zmenou, najpodstatnejšie sú pre ľudí asi košaté stromy s veľkou korunou, ktoré poskytujú veľa tieňa. Je to tak?

Každá drevina má svoj význam. Staršie, takzvané senescentné dreviny však vyžadujú iný druh starostlivosti, ako mladé stromy. Košaté stromy patria do parkov a aj na verejné priestranstvá, avšak musia byť pravidelne a odborne ošetrované.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Hovorí sa o znižovaní hladiny spodných vôd, čo má vplyv na zakoreňovanie. Sú dnes vysadené stromy perspektívne na prežitie?

Je viac než potrebné, aby sa v prvých rokoch života stromom venoval dostatok starostlivosti. Výchovné rezy a pravidelná zálievka do piatich rokoch po výsadbe dreviny je veľmi dôležitá. a je ju nutné zabezpečiť. Ďalej je dôležité nevystavovať stromy stresu, napríklad nešetrným zaobchádzaním s nimi, rozkopávkou v blízkosti ich koreňového systému a iné.

Čo je dôležité, aby ľudia vedeli o stromoch?

Že aj keď je strom vysoký a ohýba sa počas vetra, nie je nebezpečný, ak je pravidelne udržiavaný. Samotný strom nemôže zato, že na ňom sedí vták, ktorý následne zašpiní ich auto. Stromy majú veľmi dôležitú funkciu a sú nevyhnuté pri znižovaní teploty na verejných priestranstvách. Významné sú pôvodné druhy drevín. Málokto vie, že na našom území sa nachádzajú aj invázne nepôvodné druhy, ktoré sme povinní zo zákona odstraňovať spôsobom aký je určený zákonom.

Ako dobre poznáš Zámocký park v Seredi a máš svoj obľúbený strom?

Zámocký park v Seredi poznám, nielen ako občan, ale aj ako zamestnankyňa mesta, kedy som na úrade pôsobila ako vedúca životného prostredia. V Zámockom parku v Seredi som vysadila ISA strom pri príležitosti otvorených parkov a záhrad a zrealizovala som v ňom v spolupráci s ISA Slovensko prvú certifikáciu SCA (slovenský certifikovaný arborista) – pozemný pracovník na Slovensku.

Vraj sa v parku chystá veľmi zaujímavé podujatie.

Každý rok sa na Slovensku konajú Európske majstrovstvá v stromolezení (ETCC), ktoré boli v predchádzajúcich rokoch realizované v Budmericiach. V tomto roku sa budú konať práve v Zámockom parku v Seredi. Víťazi zastupujú Európu na každoročnom medzinárodnom šampionáte v lezení stromov. Už veľmi dávno som aj ja sama uvažovala zorganizovať tieto majstrovstvá u nás a som veľmi rada, že sa to po niekoľkých rokoch podarilo niekomu inému.

Bude to vtedy v parku bezpečné?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pozorovať stromolezcov bude bezpečné, nakoľko priestory budú ohradené páskou a divák si tak môže vychutnať sledovanie zo zeme. Dôležité bude všímať si označenie priestorov a nevstupovať do neho.

Prečo sa konajú takéto súťaže? 

Majstrovstvá sú veľmi dôležitou a zaujímavou aktivitou, kde sa môžu ľudia dozvedieť niečo o dôležitosti ošetrovania stromov prostredníctvom odborne vzdelaných osôb.

 

POZVÁNKA: 

Pozývame všetkých záujemcov o pozorovanie stromolezeckej práce do Zámockého parku v dňoch 18. – 21. júl na Majstrovstvá Slovenska arboristov-stromolezcov. Bude sa súťažiť v obratnosti a šikovnosti, v šplhaní po lane a v zachraňovaní zraneného v korune stromu. V Seredi sa rozhodne o majstrovi v stromolozectve za rok 2024.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované