back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Hrozí v stredomorí výbuch niekoľkých vulkánov súčasne a vážny problém pre Európu?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sopečná aktivita najznámejších vulkánov v Taliansku, Etna a Stromboli naberá na intenzite. Vulkán Stromboli je činný priebežne a viacmenej trvale (na jeho vrchole priamo pri kráteri som osobne strávil noc), no posledné dni láva a popol z útrob vulkánu chrlí výrazne viac, ako po ostatné desaťročia a vulkán Etna je aktívny síce relatívne v pravidelných intervaloch a opätovne aj teraz.

Za nebezpečnú je potrebné považovať aktivitu menovaných vulkánov v jednom čase, ako je tomu v posledných dňoch.

Na prvej slovenskej expedíciii po štyroch činných vulkánoch, Vezuv, Stromboli, Vulcano a Etna, absolvovanej v r. 1995 sme pochopili nebezpečenstvo vyplývajúce z týchto spiacich obrov viacmenej pre celú Európu. Vulkanológ, ktorý nás sprevádzal sa vyjadril, že sopka Stromboli vybuchne zhruba o 30 rokov. V danom momente sa aj mne osobne zdalo 30 rokov ako nekonečno, no dnes toto odhadované obdobie uplynulo takmer na mesiac presne.

Zvýšená aktivita sopiek v stredomorí sa týka aj Flegrejských polí Campi Flegrei v blízkosti Neapola. Ide o oblasť, ktorá sa za posledné desaťročia výrazne zmenila práve množstvom relatívne drobných zemetrasení a sopečnej aktivity.

Samotní obyvatelia Neapola sú si dlhodobo vedomí faktu, že svoje nehnuteľnosti stavajú a svoje životy žijú v bezprostrednej blízkosti Vezuvu a už spomenutej Campi Flegrei. Následky výbuchu Vezuvu v roku 79 n.l. sú viditeľné v Pompejách, ktorých návštevu odporúčame.

Zvýšené aktivity vulkánov viacmenej po celom svete si všímajú aj rôzne náboženské sekty dnes už verejne hovoriace o zániku sveta. Aj v tomto prípade opúšťanie výsledkov dlhodobého vedeckého skúmania vulkánov a utiekanie sa k náboženstvu a mystike môže byť pre citlivejších či jednoduchších ľudí veľmi nebezpečné.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Všetky  aktivity sú vysvetliteľné vedcami, aj keď treba povedať narovinu, že príroda prekvapiť môže. Samotný vulkanológ sa už pred 30 rokmi vyjadril, že výbuchom Stromboli vznikne zemetrasenie a tsunami o sile likvidujúcej pobrežie Talianska z časti Sicílie a samozrejme blízkych ostrovovou Liparského súostrovia. Reťazová reakcia extrémnych výbuchov Etny, Vulcana, Stromboli, Vezuvu a Flegrejských polí by však nepochybne znamenala vážny problém pre Európu a vlastne celý svet. Išlo by totiž o následky, ktorých rozsah si pravdepodobne nevieme ani predstaviť.

Originálnu lávu z erupcie vulkánu Etna na Sicílii z roku 1992 pochádzajúcu z údolia Vall Dell Bowe, ktoré bolo lávou úplne zaplnené, máme uloženú a vystavenú v štúdiu našich novín.

Na hlavnej fotografii: na vrchole a pri kráteri vulkánu Etna v roku 1995

O expedícii v roku 1995 a následných cestách na a k Etne, na Stromboli, Vezuv a Vulcano sme písali tu:

http://archiv.naexpediciu.sk/clanky/expedicia-na-vulkany-vesuv-volkano-stromboli-a-etna/index.html

Pred 30 rokmi skupina Slovákov absolvovala 1. Slovenskú vulkanologickú expedíciu v Taliansku

Expedícia na vulkány Vesuv, Volkano, Stromboli a Etna.

Sicílsky vulkán ETNA znovu dokazuje silu prírody

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované