back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nie je stolička ako stolička – výstava o zubárstve vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Výstava, ktorá vyvoláva úzkosť a nevoľnosť

VM Galanta |MM| /júl-august 2024, Galanta/ Vlastivedné múzeum v Galante otvorilo na Noc múzeí a galérií výstavu pod názvom „Nie je stolička ako stolička“. Tentokrát ale nejde o klasické stoličky na štyroch nohách v rôznych štýloch, ale o tie, o ktoré je potrebné sa denne starať. Výstava predstavuje ukážku zariadenia zubnej ambulancie z druhej polovice 20. storočia a predmety súvisiace s dodržiavaním ústnej hygieny. Výstava bude sprístupnená do 31. 8. 2024.

Stomatologická ambulancia, zubná vŕtačka a zubárske kreslo sú pre mnohých synonymom strachu, ale história tohto lekárskeho odboru je veľmi zaujímavá. Múzejníci v Galante sú si vedomí, že táto tematika môže vyvolať úzkosť a nevoľnosť, ale návštevníci sa nemusia báť: výstava nie je interaktívna a jednotlivé nástroje sa nebudú skúšať na návštevníkoch.

Výstava Nie je stolička ako stolička predstavuje ukážku zariadenia zubnej ambulancie z 80-tych rokov 20. storočia z Mostovej pána doktora Andreja Szalayho, a z časti z pozostalosti jedného z prvých zubárov v Galante – Dr. Júliusa Molcsányiho. Ukážka zo zbierkového fondu múzea predstavuje technické a odborné vybavenie zubnej ambulancie – vŕtačky, kreslá a zariadenie dotvárajú lekárske nástroje – kliešte, pinzety, škrabky, nádoby s liečivami a udržiavacími prípravkami. Zaujímavým predmetom výstavy je šliapacia vŕtačka z úplného začiatku 20. storočia, ktorú si starší Galanťania ešte pamätajú z vlastných zážitkov.

Textové panely doplnené obrazovou dokumentáciou sa zaoberajú stručným vývojom starostlivosti o zuby od praveku až po 20. storočie všeobecne a na území Slovenska vrátane Galanty. Časť výstavy je venovaná aj odbornej literatúre o stomatológii a propagačnému materiálu, ktoré sa nachádzali v každej stomatologickej ambulancii a informovali pacienta o preventívnej starostlivosti.

Aktuálna výstava s názvom Nie je stolička ako stolička vo Vlastivednom múzeu v Galante je sprístupnená do 31. 8. 2024. Vernisáž sa uskutočnil v budove Vlastivedného múzea 18. 5. 2024 o 17: 00 hod. v rámci podujatia Noc múzeí a galérií 2024.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované