back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Trnava – Malý Rím v bielom plášti (Uvedenie výnimočnej knihy do života)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V utorok 21. mája 2024 sa v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave uskutočnilo slávnostné uvedenie najnovšej knihy prof. MUDr. Miroslava Danaja, CSc. do života, na ktoré Trnavský samosprávny kraj srdečne pozýval aj širokú verejnosť. Obsiahla, 445-stranová publikácia má názov Trnava – Malý Rím v bielom plášti. Ako Jozef Viskupič, župan Trnavského samosprávneho kraja, zhrnul vo svojom príhovore na začiatku knihy, je nesmierne rád „že sa popredný chirurg, pedagóg a tiež člen Spolku slovenských spisovateľov prof. MUDr. Miroslav Danaj podujal na náročné, no veľmi dôležité a cenné dielo o histórii nemocnice v Trnave a v kontexte aj o zdravotníctve a zdravotníkoch v celom regióne. Publikácia je o to cennejšia, že autorov profesijný príbeh lekára a pedagóga je úzko spätý s prostredím trnavského zdravotníctva. Pôsobil ako chirurg v trnavskej nemocnici a v rokoch 1994 – 2017 ako prednosta chirurgickej kliniky. Autobiografické spomienky Miroslava Danaja, Čestného občana mesta Trnava, sú jedinečnou výpoveďou a tým najautentickejším uvedením celého diela. Za jeho zásluhy v zdravotníctve ho ocenila aj trnavská župa Cenou TTSK. Publikácia pána profesora je prirodzene spojená s 200. výročím založenia nemocnice v Trnave.“

Zrkadlová sála Divadla Jána Palárika praskala vo švíkoch. Prítomné boli mnohé osobnosti späté s trnavskou nemocnicou, s územnou samosprávou, ale napríklad aj s oblasťou kultúry a vzdelávania.

Podujatie sa začalo vystúpením herca Tomáša Mosného. Predniesol báseň prof. Miroslava Danaja Ticho v korone. Následne sa všetkým prítomným prihovoril riaditeľ Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave Pavol Tomašovič, ktorý sa zhostil úlohy moderátora. Zdôraznil, že máme viacero dôvodov na šťastie, pretože sme všetci spojení vďaka prof. Miroslavovi Danajovi a spoločnému záujmu o mesto. Najnovšia kniha tohto autora nie je ani poézia, ani román, ale spoločne sme prepojení miestom a časom, a tak zasahuje i do nášho príbehu. Pavol Tomašovič charakterizoval knihu Trnava – Malý Rím v bielom plášti ako fyzicky ťažké a zároveň ako obsahovo hutné a výrazné dielo. V rozhovore s ním prof. Miroslav Danaj prezradil, že v mladosti rád a veľa fotografoval. Že by mal zachytiť históriu, kým ešte žijú pamätníci, si naliehavo uvedomil, keď odišli skvelí trnavskí historici, ako napríklad prof. Jozef Šimončič. Nápad prof. Miroslava Danaja na knihu zrel tri-štyri roky a asi tri roky zhromažďoval materiály. Veľa času strávil prehŕňaním sa v starých fotografiách a do knihy zahrnul mnoho osobností Trnavy, a to nielen z nemocničného prostredia. Pavol Tomašovič správne podotkol, že 41-kapitolová kniha obsahuje mnoho mien osobností s poslaním udržiavania a navracania života do bežných koľají. Veľmi dôležité sú tie, ktoré sú spojené s Trnavskou univerzitou i nemocnicou. Prof. Miroslav Danaj prikývol, že zo žijúcich je to napríklad prof. Bohumil Chmelík, ktorý bol na prezentácii knihy Trnava – Malý Rím v bielom plášti aj osobne prítomný. Fakultná nemocnica v Trnave vznikla, keď bola v roku 1992 obnovená Trnavská univerzita. Prof. Miroslav Danaj sa obrátil i na obecenstvo so slovami uznania: „Vďaka vám všetkým kniha vyšla.“

O hudobnú stránku podujatia sa postarala speváčka, autorka piesní a multiinštrumentalistka Jana Andevska.  Krásnu a dôstojnú hudobnú atmosféru vykúzlila s pomocou huslí, klavíra, gitary, loopera a svojho pôsobivého hlasu.

Na uvedení knihy Trnava – Malý Rím v bielom plášti do života vystúpila aj Simona Jurčová, vedúca prezentačného oddelenia a kurátorka umeleckej zbierky Západoslovenského múzea v Trnave. Zasvätene porozprávala o histórii zdravotníckych zariadení v Trnave. Starostlivosť chorým a chudobným obyvateľom v minulosti poskytovali najskôr špitály. O najstaršom spomínanom špitáli v Trnave – mestskom špitáli sv. Kríža s kostolom sv. Heleny (hospitale) – sú doklady už z roku 1340. Podstatne neskôr postupne vznikali zdravotnícke zariadenia, ako ich poznáme dnes. História trnavskej nemocnice sa začala písať až v októbri 1824, keď bola slávnostne otvorená župná nemocnica a navyše hlavný župan Leopold Pálffy položil základný kameň pre ďalšiu výstavbu. Simona Jurčová vyslovila pochvalu a poďakovanie prof. Miroslavovi Danajovi za jeho najnovšie knižné dielo prekypujúce hodnotnými informáciami. I v súčasnosti totiž v oblasti histórie zdravotníctva v Trnave pretrváva nedostatok dokumentov, a to aj z novšej histórie.

Pavol Tomašovič sa s prof. Miroslavom Danajom, ktorý začal pracovať v trnavskej nemocnici 1. augusta 1969 čerstvo po promócii na lekárskej fakulte v Martine, pozhováral aj o medzirezortnej i medzinárodnej spolupráci opisovanej v jeho najnovšej knihe v kapitolách Chirurgické dni Trnava a Spoločné aktivity výborov Slovenskej a Českej chirurgickej spoločnosti (SCHS a ČCHS). Prof. Miroslav Danaj bol predsedom Dozornej rady Slovenskej chirurgickej spoločnosti a čestným členom Českej chirurgickej spoločnosti. Komunikáciu medzi trnavskou nemocnicou a Slovenskou chirurgickou spoločnosťou hodnotí ako veľmi dobrú, vyznačujúcu sa úsilím, pokorou a úctou.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Posledná kapitola knihy Trnava – Malý Rím v bielom plášti je venovaná stretnutiam prof. Miroslava Danaja a iných trnavských lekárov s významnými trnavskými umelcami a športovcami. Pavol Tomašovič spomenul legendárneho futbalistu a neskôr trénera Ladislava Kunu. Okrem iného bol najlepším československým futbalistom roku 1969 a účinkoval v národnom mužstve na Majstrovstvách sveta 1970 v Mexiku. Prof. Miroslav Danaj si zaspomínal, ako tohto športovca za dramatických okolností v roku 2010 operoval. Skonštatoval, že niekedy má lekár pri operácii pocit, akoby zomrel spolu s pacientom. V prípade ťažko chorého Laca Kunu sa napokon operácia podarila a žil ešte rok a pol.

Na podujatí v Zrkadlovej sále mala svoju recenziu prezentovanej knihy prečítať poetka a spisovateľka Zlata Matláková. Žiaľ, pre chorobu nemohla prísť, ale Pavol Tomašovič s jej dovolením z recenzie prečítal úryvky. Ocenila napríklad posun prof. Miroslava Danaja od krásnej literatúry k literatúre faktu a je vďačná za kapitolu Krátky film dlhého času. Prof. Miroslav Danaj dodal, že je venovaná lekárom, ktorí emigrovali. Veľmi si váži, že jeho bývalý kolega MUDr. Jozef Hrnčírik prišiel na prezentáciu jeho najnovšej knihy až z Kanady, kde žije. Pre prof. Miroslava Danaja sú inšpiráciou mnohí umelci, je im vďačný, že sú. Rovnako si veľmi váži kolegov, s ktorými sa stretal počas výkonu svojho povolania.

Pavol Tomašovič poznamenal, že hlavne muži sa podvedome vyhýbajú nemocnici. Možno preto, že im pripomína slabosť. Na druhej strane, keď je potrebná nádej, často upierame zrak práve na nemocnicu. Kto píše biele príbehy, pozná krehkosť bielej. Prof. Miroslava Danaja sa spýtal, ktorá z krehkostí (písanie či liečenie) je mu bližšia, prípadne, či jednu nahrádza druhou. Autor knihy Trnava – Malý Rím v bielom plášti odvetil, že písať môže hocikedy, keď má čas a niečo, napríklad aj veselé, mu napadne. No keď začal byť veselý na operačnej sále, bolo to práve vo chvíľach, keď sa niečo skomplikovalo. Bol to jeho spôsob reakcie. Ako lekár a aforista si je vedomý, že nádej nepozná záruku ale za každou beznádejou je nádej. To vie dobre aj jeho manželka MUDr. Anna Danajová, ktorá pätnásť rokov pracovala vo funkcii primárky lôžkového anestéziologicko-resuscitačného oddelenia v Trnave. Doložil, že lekári často pracujú aj na úkor vlastného zdravia.

Po básni Aj by som z tvorby prof. Miroslava Danaja v podaní Tomáša Mosného nasledoval príhovor Jozefa Viskupiča, župana Trnavského samosprávneho kraja. Podčiarkol, že prof. Miroslav Danaj je vzácny človek, ktorý prišiel s ideou definujúcou starostlivosť, pomoc blížnemu. Navyše, svoju ideu zadefinoval do knihy. Výročie nemocnice predstavuje dvesto rokov snahy, dvesto rokov starostlivosti, dvesto rokov umu. Kniha je tiež odkazom pre budúcnosť, pre budúce generácie, pretože prináša inšpiratívne príbehy o inštitucionálnej starostlivosti. Jozef Viskupič napokon vyjadril rešpekt a vďaku všetkým prítomným osobnostiam.

Prišiel čas na uvedenie knihy Trnava – Malý Rím v bielom plášti do života. Prof. Miroslav Danaj na nej prestrihol obväz ako pupočnú šnúru novorodenca, pričom mu asistovali hlavne župan Jozef Viskupič, viceprimátorka Eva Nemčovská, bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave Vladislav Šrojta a námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave na úseku lekársko-preventívnej starostlivosti pre chirurgické odbory MUDr. Viliam Vadrna. Napokon knihu posypali lekárskymi tampónmi.

Záverečnou piesňou Jany Andevskej sa skončila literárna časť podujatia, počas ktorej často znel veľký potlesk obecenstva, a začala sa recepcia s bohatým a chutným občerstvením.

Prof. Miroslav Danaj v predslove svojej najnovšej knihy píše: „Počas polstoročia som mal tú česť spoznať skvelých ľudí a touto cestou sa im chcem poďakovať a vzdať úctu za všetko, čo dokázali urobiť nielen pre zdravotníctvo, ale aj rozkvet nášho mesta.“ My sa tešíme, že máme tú česť poznať prof. Miroslava Danaja, ktorý s rešpektom, poctivosťou a pokorou pristupuje k svojmu povolaniu chirurga i k literárnej tvorbe. Jeho najnovšie dielo to plne potvrdzuje.

 

Ružena Šípková

- Článok pokračuje pod reklamou -

Foto: autorka

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované