back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Tzv. „fiktívnych živnostníkov“ spôsobuje hlavne zlý systém a drahý štát

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V posledných týždňoch stále intenzívnejšie Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR komunikuje potrebu riešiť tzv. „fiktívnych živnostníkov“. Argumentáciou ministerstva je zneužívanie tejto formy „podnikania“ ako náhrada za zamestnancov pre niektorých zamestnávateľov v činnostiach majúcich znaky závislej práce. Hovorí o tzv. nútených živnostiach, kde je výrazne zhoršené postavenie pracujúcich na živnosť, oproti postaveniu bežného kmeňového zamestnanca firmy. V argumentácii dokonca hovorí o sociálno-právnej ochrane, o absencii nárokov vyplývajúcich z pracovnoprávneho vzťahu, nároku na ochranné a bezpečnostné prvky a dokonca aj sociálne zabezpečenie.

Trápi ministerstvo u živnostníkov práve toto?

Nemyslím si, že hlavným dôvodom pripravovaných krokov je práve blaho samotných zamestnancov. Skôr ide o peniaze. A to nie malé. Podľa dostupných informácií by znížením počtu už spomenutých tzv. „fiktívnych živnostníkov“ resp. ich prechodom na trvalý pracovný pomer by do štátnej kasy bolo odvedených navyše viac ako 600 mil. Eur. Matematický prepočet je však jedna vec a prax vec druhá.

Povedzme si dôvody, prečo sa mnohí pracujúci dávajú na živnosť. Vlastne hlavný dôvod je len jeden. Aspoň teda v prípade už spomenutých „fiktivnych živnostníkov“ ide o šetrenie odvodov zamestnávateľom a zároveň vyšší zárobok pre zamestnanca – živnostníka. Vychádzajúc z informácií priamo od takýchto živnostníkov a skúseností sloboda a samotné podnikanie buď úlohu vôbec nehrá, alebo určite nie na poprednom mieste.

Treba povedať narovinu, že odvodové zaťaženie a to ako pre firmy, tak pre zamestnancov je na Slovensku jedno z najväčších v EÚ a to napriek tomu, že firmy podnikajú v jednom z najmenších a konkurenčne najviac dotknutých trhov v Únii. Byrokracia a povinnosti naváľané na zamestnávateľov ale aj pri ostatných formách podnikania sú enormné a v mnohých prípadoch bežnými ľuďmi ťažko zvládateľné. Toto spôsobuje mnohokrát ignorovanie množstva pravidiel, prípadne neúmyselné opomenutie povinností dnes naložených každému z nás z úplne všetkých strán. Bežný podnikateľ jednoducho bez pomoci odborníkov nemôže stíhať sledovať všetku legislatívu, ktorú zákonodarcovia menia prakticky pri každom zasadaní zákonodarného zboru, nedokáže absorbovať zmeny v tak širokom spektre problematík a opätovne povedzme narovinu, rovnako na tom sú aj úrady, resp. úradníci na nich. Rozdielom medzi úradom a živnostníkom však je úzka špecializácia úradu (inštitúcie na svoju problematiku) a tlak na podnikateľa (živnostníka) ovládať a dodržiavať všetko a okamžite. Samozrejme je to aj o sankciách, kedy na strane úradu termíny a sankcie za ich nedodržanie sú prakticky nulové, no na strane podnikateľa vážne a mnohokrát likvidačné. V určitých prípadoch človek rozmýšľa nad tým, či kompetentní vôbec tušia o akých sankciách pre živnostníka a jeho existenciu je reč.

Špeciálnym problémom pre krajinu ak už nie sú, tak rozhodne budú živnostníci z tretích krajín. Sú žiadaní najmä pracovnými agentúrami a napriek pomerne problematickému založeniu živnosti ich je na Slovensku značné množstvo. Poznajúc problematiku úplne nechápem, ako si môžu kompetentní myslieť, alebo predpokladať dlhodobé fungovanie tohto inštitútu pre ľudí vo väčšine prípadov neovládajúcich legislatívu SR a dokonca ani jazyk, že zvládnu to, čo nezvláda množstvo Slovákov. V súčasnosti je stav taký, že množstvo cudzincov z tretích krajín má na Slovensku živnosť, no tu sa vôbec nezdržujú a pracujú na západ od nás.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Mnohí z týchto „podnikateľov“ ani len netušia, aké povinnosti im ukladá legislatíva a dozvedia sa o nich až v čase, kedy ich záväzky voči inštitúciám dosiahnu vysoké čiastky, ktoré mnohí jednoducho splatiť nedokážu, no situáciu však môžu vyriešiť odchodom zo Slovenska domov. Dlhy však zostanú u nás a ich vymoženie už z podstaty veci – ide o občanov tretích krajín – je problematické až nereálne. Toto však u slovenského živnostníka v podstate nehrozí, keďže ručí celým svojím majetkom.

Aj v tejto problematike si dovolím povedať, že hlavnú úlohu zohráva korupcia a výhodný stav pre niektorých ľudí, ktorí z neho dokážu ťažiť. Inak by totiž štát konal inak.

Na záver si dovolím pripomenúť fakt, že už spomenutých viac ako 600 mil. Eur v prípade prijatia opatrení eliminujúcich tzv. nútené živnosti by neboli peniazmi, ktoré by sa len tak „vyskytli“. Išlo by o peniaze stiahnuté od zamestnávateľov a budúcich zamestnancov, teda peniaze, ktoré by v obehu jednoducho chýbali. Povedané inak, síce by „stučnela“ štátna kasa, ale už i tak hodne podvýživený podnikateľský sektor by ešte viac schudobnel. V prípade rozpustenia týchto peňazí v ekonomike podnikateľmi a súčasnými živnostníkmi nehľadiac na to, či sa jedná o nútených, alebo reálnych, peniaze v obehu ekonomike pomáhajú. No v prípade ich vytunelovania napr. na neefektívne a predražené štátne zákazky dohodnutými firmami niekoho ľudí, značná časť takto vybraných peňazí krajinu opustí do daňových rajov, alebo do súkromných investícií tam, kde skončia „naši ľudia“ v čase keď sa raz na Slovensko vráti právo, spravodlivosť a poriadok.

Cesta nie je v hľadaní jednoduchých riešení zložitých problémov. Malá krajina ako Slovensko má jedinú cestu spočívajúcu v extrémnom znížení byrokracie, skresaní štátnej správy dnes už možno o 60 a viac %. Reálnom zefektívnení fungovania štátu a samospráv a minimalizovaní odvodovej zaťaženosti, poplatkov a daní na mieru akceptovateľnú k veľkosti trhu využívaného drvivou väčšinou malých, stredných firiem a živnostníkov. Ak sa touto cestou krajina čo najskôr nevyberie, neskrachuje len množstvo podnikateľov, ale celý štát.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Nuž veru nejde iba o šetrenie peňazí ,,zamestnávateľom,,. Kapitalistické móresy sa vždy snažia vykoristiť aj tu. Bohužiaľ, úroveň znalostí a myslenia takýchto,,živnostníkov,, je na bode 0. Vôbec netušia, že v prípade
    – zodpovednosti za škody za všetko ručia oni
    – poplatok za dtto prácu ako klasický zamestnanec je takmer nebadateľný
    – odvody ostávajú iba na ich krku
    Je to vlastne prenesenie všetkého na bedrá chudáka človiečika, čo chce pracovať. Súhlasím s postihovaním takýchto ,,obchodných partnerov,,.

  2. ešte by som si na tomto mieste dovolil spomenúť pár faktov,ktoré „hrozia“tzv.zamestnancom na živnosť:
    1.Pracovný úraz,resp.choroba:zabudnite,že tak ako klasickému zamestnancovi niečo zaplatí už od prvého dňa zamestnávateľ,ste živnotník,starajte sa sám,ak sa jedná o pracovný úraz,pri ktorom niečo zanedbal zamestnávateľ,zabudnite,bezpečnosť pri práci je na Vás,ste živnostník,starajte sa,zisťujte si,Váš problém…
    2.Dovolenka,napr.v lete si klasický zamestanec čerpá dovolenku,ide na dva týždne na dovolenku,samozrejme dovolenka je riadne zaplatená,ale ak ste živnostník,tak si buď na dovolenke aj pol roka,ale zabudni aby Ti niekto niečo zaplatil…
    3.Dôchodok,nezabúdajte,že aj Vy raz budete mať vek odchodu do dôchodku,zabudnite na nejaké odchodné a podobne,a počítajte s tým,že s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahnete ani na minimálny dôchodok…
    4.Pracovné odevy,pracovné pomôcky,príspevok na cestovné,pri pracovnej ceste diéty ,stravné lístky,v prípade straty zamestnania nárok na odstupné…
    Je toho strašne veľa,príp.doplňte ak Vás napadajú ďalšie

  3. Mňa napadá, že živnostník je vlastne masochista, ale prečo sa tak dobrovoľne rozhodol?

  4. pre 20:03
    preboha,to si naozaj myslíte,že tí ľudia to robia DOBROVOĽNE?!!
    Odborníčka na oblasť práce a pracovného trhu Marta Kahancová zo Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce už v roku 2012 písala, že počet nútených živností stúpa. Výskumníčka vysvetľuje, že prostredníctvom tejto formy neštandardných úväzkov najčastejšie pracujú najmä ženy, mladí ľudia či ľudia nad 50 rokov. Čo sa týka odvetví, v ktorých títo ľudia pracujú, najčastejšie ide o oblasť stavebníctva, poľnohospodárstva, maloobchodu a služieb.
    Nárast počtu fiktívnych živností potvrdzujú aj spomínané čísla kontrolórov. Podľa inštitúcie ich počet za posledných desať rokov narástol približne o 26-tisíc. Kontrolný úrad v tejto súvislosti dokonca uvádza, že Slovensko v rebríčku fiktívnych živností medzi krajinami EÚ a OECD kraľuje.
    https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/703505-tomas-si-chce-posvietit-na-fiktivne-zivnosti-zamestnanci-to-chcu-inak-hrozia-odchodom-hovoria-firmy/

  5. nie,nie so zbraňou pri hlave,stačí so zloženkou na nájomné,poukážkou na hypotekárny úver alebo šekom do školy.
    Vážený pane/pani/,po roku 1989 tu máte všetci plnú hubu demokracie a slobody,ale skúste si niečo nájsť o pojme EKONOMICKÁ NESLOBODA,áno,to je to,čo nám priniesla sametová revolúcia 1989

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované