back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

LEX UKRAJINA – poskytovanie pomoci odídencom z Ukrajiny bude adresnejšie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Vláda v stredu 5. júna 2024 schválila návrh ministerstva vnútra na úpravy zákona č. 480/2022 o azyle, ktoré sa týkajú azylového konania a poskytovania dočasného útočiska. Snahou je podľa ministra Matúša Šutaja Eštoka zlepšiť a zefektívniť procesy súvisiace s poskytnutím ochrany štátnym príslušníkom z tretích krajín na území Slovenskej republiky.

„Bezodplatné ubytovanie sa bude poskytovať po dobu 120 dní odídencom, ktorí získali dočasné útočisko na našom území prvýkrát. Po uplynutí tejto doby sa bude poskytovať iba zraniteľným osobám. Výška poskytovaného príspevku sa nemení,” povedal minister vnútra. Vláda už v takýchto prípadoch teda po novom bude rokovať iba o výške poskytovaného príspevku, nie o predĺžení jeho poskytovania.

Poskytovanie príspevku na ubytovanie odídencov:

Príspevok sa bude poskytovať len za určitých podmienok, vrátane obmedzení týkajúcich sa príbuzenských vzťahov a vlastníctva nehnuteľností na území SR. Poskytovať sa bude 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území Slovenskej republiky. Dlhšie bude možné príspevok za ubytovanie odídenca poskytovať v prípade ubytovania:

  • členov domácnosti, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi,
  • osoby so závažným zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje dotácia na podporu humanitárnej pomoci,
  • osoby, ktorá dosiahla vek 65 rokov,
  • dieťaťa do 5 rokov,
  • osamelého rodiča, ktorý sa stará o dieťa do 5 rokov veku alebo osoby, ktorá sa osobne stará o dieťa do 5 rokov veku  na základe rozhodnutia súdu.

Obdobné pravidlá sa navrhujú aj pri ubytovaní odídencov v azylových zariadeniach migračného úradu MV SR.

Ministerstvo dopravy už príspevok za ubytovanie podľa zákona o podpore cestovného ruchu poskytovať nebude.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zjednodušuje sa tiež  konanie o poskytnutie dočasného útočiska v prípade, ak sa konanie začalo narodením dieťaťa na území Slovenskej republiky odídenkyni alebo cudzinke žiadajúcej o poskytnutie dočasného útočiska. Dopĺňajú sa tiež nové dôvody na zastavenie konania o poskytnutie dočasného útočiska a konania o azyle. V prípade opakovaných žiadostí o udelenie azylu sa tiež špecifikujú „podstatné zmeny skutkového stavu“.

Dieťa narodené na území Slovenskej republiky žiadateľke, azylantke alebo cudzinke, ktorej sa poskytla doplnková ochrana, ktoré narodením nadobudne štátne občianstvo iného členského štátu Európskej únie, sa už nebude priamo zo zákona považovať za žiadateľa a konanie o udelenie azylu sa ani nezačne.

Návrh zákona bude predmetom zrýchleného legislatívneho konania, s jeho účinnosťou sa ráta od 1. júla 2024. 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ahojte, je tu niekto na linke, čo ušiel z tej socialistickej klietky a dostal sa do azylového konania v Rakúsku, či Nemecku? Ako to tam vtedy vypadalo, lebo už sa tu na to zabudlo.

    1
  2. Ano chlapce,je, muselo sa tam tvrdo makat a ucit sa jazyk,zadarmo ti nikto nic nedal.A opytaj sa aj tych co utiekli do Ameriky,Australie,Anglicka,ci hned dostali vysoke socialne davky,len hlupy narod rozdava zadarmo a nazyva to pomoc.

  3. K pre 21,10h 6. júna 2024, 22:18
    Prepáč, máš pravdu. I keď už dávno nie som oným , ba práve naopak. Už som senilný starec. Keď som si však spomenul na oné doby , vnútorne som si namýšľal, že to tak nebolo. A o tom to je. Preto sa často nedá povedať – hrdý Slovák. Správne si to povedal – hlúpy .

    0
  4. 21:10, 22:18 a 18:34 trpíš nejakou úchylkou alebo traumou z detstva? Prečo diskutuješ sám so sebou?

    1
  5. K Anonym 7. júna 2024, 19:14
    Nuž priateľu, vyzýval som ochotných , ktorí históriu nezapredajú ako dnešní klamári. A vidíš právo na pravdu máme aj dnes. len kde tá pravda je, pravda. Že ty osobne / tak to tu prezentuješ/ asi na niečom fičíš , je iba a iba tvoja vec – nikomu to nepovedz.

  6. K Anonym 8. júna 2024, 19:32
    Nuž to musíš predovšetkým vedieť ty. Ale predpokladám , že okrem personálu tvojej liečebne to naozaj nikoho nezaujíma. Máš niečo k veci? A k , tak sa prihlás sa u ošetrujúceho lekára a pýtaj 8 tabliet na viac . Na potenciu. Potíš tu teda naozaj dosť.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované