back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Divadlo v Trnave oslávilo 50. sezónu slávnostným galavečerom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Divadlo Jána Palárika v Trnave |MM|   Vyvrcholením jubilejnej 50. sezóny Divadla Jána Palárika v Trnave bolo v utorok 4. júna podujatie s názvom 50 rokov divadla v Trnave, na ktorom sa zúčastnili bývalí aj súčasní zamestnanci divadla, spolupracovníci i pamätníci a pozvaní hostia z kultúrnej a umeleckej obce.

Programom večera sprevádzal herec Michal Jánoš, ktorý na javisku postupne spovedal hostí z troch ér divadla v Trnave: 1974 Divadlo pre deti a mládež, 1990 Trnavské divadlo a 2002 Divadlo Jána Palárika v Trnave. V poslednej časti prečítal pozdrav od dramaturgičky a scenáristky Miroslavy Čibenkovej jej syn Jakub Nvota, ktorý v jej mene odovzdal dar súčasnej umeleckej šéfke Lucii Mihálovej.

„Je pre nás veľkou cťou, že naše pozvanie prijali osobnosti, ktoré formovali trnavské divadlo v jeho počiatkoch a na ktorých odkaz máme my dnes to privilégium nadväzovať – za všetkých spomeniem režiséra Blaha Uhlára či herca Adyho Hajdu, ale aj bývalých kolegov z techniky, prevádzky či dielní, ktorí sú neviditeľnými legendami trnavského divadla,“ povedala riaditeľka DJP Zuzana Hekel.

„Som rád, že sme si mohli spoločne pripomenúť polstoročie existencie divadla v Trnave, ktoré od svojho začiatku neodmysliteľne patrí k životu samotnej Trnavy i celého kraja. Divadlo, ktoré sídli v nádhernej historickej budove je súčasťou kultúrnej identity a svojou ponukou divadelných predstavení i vytváraním priestoru pre spoločensko-kultúrne podujatia je dnes modernou a kultúrnou inštitúciou presahujúcou hranice kraja. Je mi cťou, že sme k tomuto príbehu a k obnove priestorov mohli pomôcť aj z pozície Trnavskej župy, ako zriaďovateľa. Divadlu Jána Palárika v Trnave želám úspešné vykročenie do druhej päťdesiatky svojej existencie. Verím že minimálne takej úspešnej ako tá, ktorú si dnes pripomíname,“ uviedol počas slávnostného galavečera trnavský župan Jozef Viskupič.

O hudobnú zložku večera sa postaral herec Dano Žulčák s kapelou Filip band. Zazneli legendárne piesne Jara Filipa, ktorý v trnavskom divadle pôsobil ako herec, režisér a dramaturg v rokoch 1981 až 1993 a práve tu vznikli mnohé piesne, ktoré sa neskôr stali hitmi. Aj preto bola inscenácia Filip v réžii Jána Luterána prvou premiérou tejto jubilejnej sezón a doteraz sa teší veľkému záujmu divákov.

Divadlo Jána Palárika v Trnave spolu s Divadelným ústavom pripravili výstavu venovanú 50.
výročiu existencie divadla. Výstava reflektuje najdôležitejšie udalosti, inscenácie, tvorcov aj herecký súbor a zachytáva dejiny divadla, ktoré sú plné zmien, vrcholov i tvorivého hľadania nových výrazových prostriedkov, či snahou byť na tepe doby, mesta i krajiny. Autormi výstavy sú Marek Godovič a Jakub Molnár, odborná spolupráca Dagmar Podmaková a Dária Fojtíková Fehérová.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Výstava bola otvorená počas osláv a následne bude sprístupnená verejnosti vždy pred predstavením počas celej budúcej sezóny.

 

Foto: Filip Cepka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované