back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Doprava na diaľniciach je intenzívnejšia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

NDS |MM| Intenzita dopravy na diaľniciach a rýchlostných cestách v roku 2023 narástla oproti roku 2022 takmer o 5%. Najfrekventovanejším obdobím boli letné prázdniny. Dňom s najvyššou frekvenciou v rámci celého roku bol piatok, 11. augusta 2023. V najväčšej miere stúpol počet áut na ťahu R2, aj z dôvodu sprevádzkovania úseku od Mýtnej po Tomášovce.

Najvyššia priemerná denná intenzita bola na diaľnici D1 v Bratislave, v úseku Gagarinova – Galvaniho, a to viac ako 107-tisíc vozidiel za 24 hodín.

Na ťahu D2 medziročne vzrástla dopravná intenzita o 4%. V priemere najviac áut vlani prešlo po bratislavskom moste Lanfranconi (96.200 áut za 24 hodín).

Na celej rýchlostnej ceste R1 vzrástla dopravná intenzita oproti roku 2022 o 1,7%. Najviac áut v priemere prešlo úsekom Trnava – Vlčkovce, Sever (51.900 vozidiel za 24 hodín).

Na ťahu rýchlostnej cesty R2 evidujeme medziročný nárast dopravnej intenzity o takmer 10%. Najvyššiu priemernú dopravnú intenzitu sme zaznamenali na úseku Pstruša – Detva (13.000 vozidiel za 24 hodín).

Intenzita dopravy najviac vzrástla na ťahu R2, čo je možné pripísať otvoreniu úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý sa do prevádzky spustil koncom roka 2022. V roku 2023 bol otvorený nový úsek R4 Prešov – severný obchvat – I. etapa, na ktorom sme evidovali priemernú dennú intenzitu dopravy na úrovni 4 400 vozidiel za 24 hodín.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V krátkodobom horizonte možno očakávať rastúci trend intenzity dopravy aj naďalej, k čomu by malo prispieť najmä rozšírenie nespoplatnenej siete diaľnic a rýchlostných ciest o viac ako 100 km, ktoré sú súčasťou obchvatov väčších miest.

 

V prípade núdze pomôže Diaľničná patrola

Diaľničná patrola v prvom kvartáli roku 2024 najazdila viac ako 666 000 km. Najčastejšie bola motoristami privolaná k odstráneniu prekážky na vozovke (4-tisíc krát), takmer v 3-tisíckach prípadov vykonala bezpečný zákryt vozidla, 15-krát pomáhala pri požiari a 332-krát pri dopravnej nehode. Diaľničná patrola je motoristom k dispozícii nonstop – 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Patrolu si privoláte buď prostredníctvom bezplatného čísla 0800 100 007 alebo ešte jednoduchšie, cez mobilnú aplikáciu ViaRest. Služba, ktorá je pre vodičov bezplatná, prešla výrazným redizajnom – autá sú mohutnejšie a majú pridaných viac reflexných prvkov. Na celej diaľničnej sieti zasahuje 16 posádok patroly.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Nuž, pesnička neustále omieľaná. Taký úsek slovenského územia Čadca – Žilina. Ak by som bol všemocný, všetci tí, čo prdia na Slovač, by tu denne , opakujem denne, lopotili a to 16 hodín denne. Slovensko nie je iba zasmradená Bratislava a okolie! Alebo dokončenie vykradnutých a preondietých nedokončených úsekov diaľnice BA – Ke.
    A aby som som nebol taký nasmerovaný len na nedokončené úseky diaľníc – to čo má znamenať niekoľkodenné odstavovanie tunelov pri Žiline / ale aj inde/ , že na údržbu? To kde sa vo svete deje? A koľko že, vrátili kupujúcim za nemožnosť využívať už zaplatené úseky? Okrádajú nás tu po všakovakými zámienkami. No počkaj zajac!

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované