back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Búdičky“ v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

 Katolícki veriaci si každoročne 31. mája pripomínajú prostredníctvom procesií slávnosť Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho ako Božie telo. Tohtoročný  sviatok pripadol na piatok, avšak procesie pri tejto príležitosti sa konali v niektorých mestách a obciach dnes. 

Sviatok Božie telo ( v Pate Búdičky) už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov. Nebolo tomu inak ani v Pate, kde na rozdiel od mnohých iných obcí, dodnes zachovávajú viaceré tradície a zvyky predkov a na procesii sa zúčastnili mnohí veriaci z miestnej farnosti i blízkeho okolia.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Štefan Hubinák, ešte že Ťa máme, vďaka za Tvoje informácie o činnosti a dianí v tej našej PATE!

    1
  2. A teraz ja keby som ako ateista bola proti procesii? Nezabudnem sereďskému dekanovi, ako chcel zakázať pochod Krampusov. Tam nech sa stará o svoje ovečky a nám, čo nie sme kresťania nechá láskavo na pokoji.

  3. Pekná tradícia, pokračujme v zachovavaní dedičstva nasich predkov. Su to nase korene. Bez Bozieho pozehnania marne nase namahania. 👍👏🙏

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované