back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minister školstva navštívil spoločnosť Meta v rámci zahraničnej cesty v USA: Rokovali o ochrane detí v online priestore

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVMM SR |MM|  Zástupcovia rezortu školstva, na čele s ministrom školstva Tomášom Druckerom, navštívili počas svojej zahraničnej cesty v USA spoločnosť Meta. Cieľom stretnutia, ktoré sa konalo z našej iniciatívy, bolo zvýšenie bezpečnosti na sociálnych sieťach a väčšia ochrana detí a žiakov v digitálnom priestore.

Počas stretnutia s predstaviteľmi spoločnosti Meta zástupcovia rezortu školstva diskutovali o aktuálnych problémoch spojených so sociálnymi sieťami, šírením dezinformácií, nebezpečenstvami a nástrahami online priestoru. Minister školstva Tomáš Drucker, štátny tajomník Róbert Zsembera a zástupcovia Meta sa zhodli, že v súčasnosti nie je dostatok zdrojov venovaných riešeniu týchto problémov. Preto sa dohodli na užšej a intenzívnejšej spolupráci a vytvorení pracovnej skupiny, ktorá by sa mala stretnúť v Bratislave. Cieľom skupiny bude vytvorenie bezpečnejšieho online prostredia, ktoré bude chrániť deti, žiakov či aj ostatných užívateľov. Na stole je tak napríklad prísnejšia regulácia, posilnenie tímov, ktoré zodpovedajú za overovanie faktov a takisto aj za ochranu jednotlivcov či skupín, ktoré sú terčom nenávistných komentárov. Najbližším cieľom je tak vytvorenie širšej pracovnej skupiny, ktorá sa bude danými otázkami zaoberať.

„Nešlo o to, aby sme dnes na jednom stretnutí vyriešili všetko. Tie posolstvá, ktoré som adresoval zástupcom spoločnosti Meta, boli úplne jasné. Aj v samotnej Mete s nami súhlasili a uvedomujú si vážnosť situácie. Je aj na našej slovenskej strane, aby sme sledovali digitálny priestor, nahlasovali prípadné porušenia pravidiel online komunity a prichádzali s iniciatívami. Aj práve o tom majú byť ďalšie rokovania, ktoré sa odohrajú v dohľadnej dobe u nás, v Bratislave,“ uviedol šéf rezortu Drucker.

Ďalšou témou diskusie bola umelá inteligencia, jej potenciálne nástrahy, ale aj možnosti jej využitia vo vzdelávacom procese. „Umelá inteligencia je tu, stáva sa čoraz bežnejšou súčasťou našich životov, má obrovský potenciál. Nemôžeme si pred ňou zatvárať oči ani v školách. Ak si budeme vedomí jej nástrah, ale naučíme sa ju zodpovedne využívať, môže sa stať veľmi efektívnym nástrojom aj vo vyučovaní,“ priblížil minister.

Minister školstva Tomáš Drucker aj v tomto prípade zdôraznil význam medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností, ktoré môžu prispieť k lepšej ochrane našich občanov a zvýšeniu kvality vzdelávania. „Táto návšteva je tak len začiatkom našej spoločnej cesty s Meta, na ktorej sa budeme snažiť vytvárať bezpečnejšie a vzdelanejšie prostredie pre všetkých,“ uzavrel minister Tomáš Drucker.

Na programe pracovnej cesty vo Washingtone bolo aj rokovanie s námestníkom pre terciárne vzdelávanie federálneho ministra školstva Nasserom Paydarom, s ktorým si vymieňali skúsenosti so zvyšovaním výkonu vysokých škôl. Ministerská delegácia prijala pozvanie aj na stretnutie s hlavným zástupcom námestníka ministra zahraničných vecí USA Scottom Weinholdom.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované