back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Deň matiek 2024 v Dennom centre na Jesenského ulici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Deň matiek je dňom, kedy vzdávame úctu všetkým matkám a materstvu. Na Slovensku sa Deň matiek oslavuje vždy druhú májovú nedeľu. Tento rok sviatok pripadol na 10. mája.

História tohto dňa siaha do 17. storočia, kedy sa obdoba Dňa matiek zrodila v Anglicku. Nešlo však o tradičné obdarovanie matiek, ale skôr o takzvaný návštevný deň v pôstnom období pred Veľkou nocou. Chudobnejší ľudia pracovali v mestách a svoje matky navštevovali počas nedele. Aj preto tento deň volali Nedeľa matiek alebo Materská nedeľa. Oficiálne však vznikol v USA na pamiatku ženy menom Anna Reevers Jarvisová, ktorá pochádzala z Philadelphie. Táto matka 11-tich detí bojovala, respektíve sa angažovala za práva matiek počas americkej občianskej vojny. Po jej smrti v tomto boji pokračovala aj jej dcéra, ktorá sa o zavedenie Dňa matiek pokúšala prostredníctvom kampane.Napokon bola kampaň úspešná a skončila v roku 1911. Avšak Deň matiek bol oficiálne vyhlásený za národný sviatok, počas ktorého sa verejne vyjadruje láska a úcta k matkám, až v roku 1914. Neoficiálne sa symbolicky oslavoval už od zahájenia kampane. V priebehu nasledujúcich rokov sa rozšíril aj do ďalších krajín sveta. Deň matiek sa neoslavuje všade rovnako. Spolu so Slovenskom ho v rovnaký deň oslavujú aj v Česku, Spojených štátoch, Kanade, približne v polovici krajín EÚ a niektorých ďalších vo svete. V Írsku ho oslavujú štvrtú pôstnu nedeľu. Francúzi majú Deň matiek poslednú májovú alebo prvú júnovú nedeľu. Maďari, Španieli, Portugalci a Lotyši zase prvú májovú nedeľu. V balkánskych krajinách dokonca spájajú Deň matiek s MDŽ.

V Dennom centre pre seniorov v Seredi oslávili Deň matiek v nedeľu 12. mája. Všetko sa odohrávalo v príjemnej rodinnej atmosfére, ktorú dotvárala opäť hojná účasť členov klubu. Posedenie pri dobrej hudbe, kultúrnom programe a občerstvení si prišlo užiť viac ako 100 ľudí.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované