back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Architekt Ferdinand Silberstein Silvan – výstava o živote a diele seredského rodáka a príbeh jeho rodiny Silbersteinovcov – Silvanovcov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Mestské múzeum v Seredi Vás pozýva na novú výstavu pod názvom „Architekt Ferdinand Silberstein Silvan – výstava o živote a diele seredského rodáka a príbeh jeho rodiny Silbersteinovcov – Silvanovcov“.

Vernisáž sa uskutoční 23. februára 2024 o 17.00 hod. v múzeu na Ul. M. R. Štefánika 8.

– – –

ARCHITEKT FERDINAND SILBERSTEIN SILVAN
výstava o živote a diele seredského rodáka a príbeh jeho rodiny Silbersteinovcov – Silvanovcov

Touto výstavou v Mestskom múzeu v Seredi si chceme pripomenúť významnú osobnosť, seredského rodáka, architekta Ferdinanda Silbersteina Silvana. Architektonické dielo Ferdinanda Silbersteina Silvana vznikalo v období rozvoja modernej funkcionalistickej architektúry. Obsahom výstavy je priblížiť jeho celoživotné architektonické dielo, jeho život a osud jeho rodiny obyvateľom Serede a návštevníkom, ktorí zavítajú do múzea. Výstava má dve časti.

Prvá časť výstavy je venovaná osobnosti architekta a jeho architektonickému dielu. Kópie archívnych dokumentov a projektov architekta prezentujú diela realizované v Seredi – budova poštového úradu a obchodného domu Müller v Seredi, v Dvorníkoch nad Váhom – budova rímskokatolíckej ľudovej školy, v Hlohovci – obchodného domu Müller, v Nitre – budova všeobecnej banky a dom Karola Richtera, v Trenčíne – budova mestskej sporiteľne a obchodnej akadémie.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V druhej časti sú vystavené exponáty – fotografie a dokumenty približujú život seredskej rodiny Silbersteinovcov, Henricha a Hermíny a ich troch synov Artúra, Ervína, Ferdinanda a dcér Marty, Steffi a Lilly. Ferdinand Silberstein po skončení štúdia na Nemeckej vysokej škole technickej v Prahe, v roku 1925 prišiel do Bratislavy. Mladý architekt dostal prácu v projektovom ateliéri známeho slovenského architekta Milana Michala Harminca, kde odpracoval päť rokov. V tomto ateliéri vytvoril viacero návrhov a v roku 1928 dva projekty, ktoré získali v súťaži architektov 1. cenu. Bol to projekt Nitrianskej všeobecnej banky a projekt na budovu Slovenského národného múzea v Turčianskom sv. Martine. Na začiatku 30. rokov 20. storočia sa osamostatnil a otvoril si ateliér v Bratislave v mieste, kde býval. Nasledujúce roky boli pre architekta veľmi významné a úspešné, niektoré stavby postavené podľa jeho projektov sú aj pamiatkovo chránené.

Vytvoril viaceré projekty budov – školy, verejné budovy a súkromné domy – v mestách Sereď, Bratislava, Trenčín, Dolný Kubín, Topoľčany. Ďalšie vlastné projekty realizoval až po druhej svetovej vojne po jeho návrate z úkrytu v lesoch blízko Banskej Bystrice, kde sa skrýval s rodinou. Boli to projekty budov poštového úradu v Banskej Bystrici (1947) a nájomného domu s reštauráciou pivovaru Stein v Bratislave (1948), kde ho neprávom obvinili zo sabotáže. Aj preto sa rozhodol odísť z Československa a v roku 1949 sa vysťahoval s rodinou do Austrálie. V cudzej krajine si našiel prácu v Správnej rade kraja Sydney ako asistent architekta a neskôr pracoval vo Výbore pre elektrárne v Novom južnom Walese (New South Wales Electricity Commission) až do roku 1967.

Výstava je venovaná aj spomienke na architekta v minulom roku, pri príležitosti 40. rokov od jeho smrti (24. novembra 1983 Sydney). Výstava potrvá od 23. februára 2024 do 31. mája 2024.

Mária Diková, vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi

Usporiadateľ: DK – Mestské múzeum v Seredi, Mesto Sereď, OZ Vodný Hrad
Partneri: Slovenský národný archív v Bratislave, Štátny archív v Trnave, Štátny archív v Trnave – Pracovisko Archív Galanta so sídlom v Šali, Štátny archív v Nitre, Štátny archív v Trenčíne, SNM
– Múzeum židovskej kultúry v Bratislave, Múzeum holokaustu v Seredi, Pamiatkový úrad SR v Bratislave, Krajský pamiatkový úrad v Trnave, Národná knižnica v Austrálii (National Library of Australia), rodina Silbersteinovcov – Silvanovcov, súkromný zberateľ Ing. Dušan Slahučka
Názov výstavy: Architekt Ferdinand Silberstein Silvan
Miesto: Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8
Trvanie výstavy: 23. 02. 2024 – 31. 05. 2024, vernisáž 23. februára 2024 o 17.00 hod.
Kurátori výstavy: Mária Diková, Mgr. arch. Rastislav Petrovič, Mgr. Petra Koprivňanská,
prof. Ing. arch. Bohumil Kováč, PhD., RNDr. Juraj Silvan, PhD

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Drbo je tvoja cela rodina.
    Wiki hovori 1930
    Iny clanok hovori o projekte z 1932 a dokonceni v 34.
    Ale to nic nemeni na tom, ze drbo si ty.

  2. Vaše komentáre môžu byť pre náhodného čitateľa mätúce, uvediem to preto na pravú mieru.
    Plány na stavbu poštového úradu pochádzali z roku 1932, k realizácii stavby sa
    pristúpilo 15.augusta 1933 a kolaudácia bola vykonaná 19.júna 1934.

  3. Je to veľmi pekná budova a nezáleží na tom, či bola postavená o rok skôr, alebo neskôr. Preto bolo zbytočné aby ste sa za to tu urážali. Veď nejde o život. Ale bolo by jej škoda, keby sa niekto zmocnil a zdevastoval, ako sa to u nás robí, že všetko dookola sa ničí.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované