K sviatočnému stolu síce obvykle patrí hojnosť, no nemala by byť na úkor vášho zdravia. Skúste preto tento rok urobiť niekoľko menších či väčších zmien pri príprave či servírovaní obľúbených jedál:
Čím menej druhov vianočných sladkostí a koláčov napečiete a nakúpite, tým menej pokušení na vás bude číhať.
- Namiesto ťažkých krémových zákuskov zvoľte zdravšie druhy, napríklad ovocné či tvarohové.
- Tradičné sladké recepty je možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky napríklad vyskúšajte špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú.
- Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím.
- Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte, odporúčané denné množstvo je dokopy najviac päť gramov soli v strave (ekvivalent jednej čajovej lyžičky). Soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
- Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom.ň
- Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor (napríklad piškóty, jablká alebo čokoládovú polevu), znížte množstvo pridaného cukru v recepte.
- Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo čistú vodu.
- Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.
- Uprednostnite orechy nepražené a nesolené. Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú.