back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prezidentka pripevnila stuhy na bojové zástavy vojenským útvarom. Medzi nimi aj ženijnému pluku Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezidetka Zuzana Čaputová ako hlavná veliteľka ozbrojených síl pripevnila vo štvrtok 7. septembra 2023 stuhy na bojové zástavy desiatim vojenským útvarom. 

Išlo o 81. krídlo Sliač, 51. krídlo Prešov, 46. krídlo Kuchyňa, 2. brigádu vzdušných síl Zvolen, 11. brigádu vzdušných síl Nitra, 45. Opravárenský prápor Martin, 21. samohybný delostrelecký oddiel Michalovce, 103. prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, 21. mechanizovaný prápor Trebišov a 91. ženijný pluk Sereď. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na prednom nádvorí Prezidentského paláca.

Prezidentka v príhovore uviedla, že mená vojenských útvarov nesú historické odkazy, ktoré budú inšpirovať ďalšie generácie vojakov.

„Nadväzujete na tradície zápasov za našu slobodu, ktoré zvádzali naši starí otcovia v Československých légiách a tiež počas druhej svetovej vojny a v Slovenskom národnom povstaní. Biele a bordové stuhy na vašich bojových zástavách – ako najcennejších vojenských symboloch – sú  výrazom vďaky a uznania za svedomitosť a oddanosť, s akými si plníte úlohy spojené so zaisťovaním bezpečnosti našej vlasti. Za to, že ste na ochranu našej krajiny, jej obyvateľov i hodnôt pripravení vynaložiť maximum úsilia a energie, obetovať za ne zdravie i životy. Sú prejavom rešpektu a úcty k tomu, čo ste dosiahli a kým ste.“

Podľa prezidentky nám naša minulosť pripomína, že sloboda a pokojný každodenný život nie sú samozrejmosťou. Že sme povinní tieto hodnoty chrániť a v prípade potreby bojovať o ich prinavrátenie. Zdôraznila, že žijeme v dobre, keď tento zápas nie je uzavretou kapitolou dejín, ale je aktuálnou realitou na východ od našich hraníc. Okolnosti ruskej vojenskej agresie na Ukrajinu stavajú podľa nej do iného svetla aj poslanie našich Ozbrojených síl.

„Odrazu vnímame oveľa konkrétnejšie, aká nezastupiteľná je vaša úloha pre osud našej krajiny. Aby Slovenská republika nečelila priamemu vojenskému ohrozeniu, prispieva aj skutočnosť, že sme súčasťou systému kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie. Aj z tohto strategického partnerstva však vyplývajú pre našich vojakov a vojačky povinnosti a úlohy. Narastá význam vašej práce nielen pre nás, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo, kde ste sa ukázali ako spoľahlivý partner. Rovnako musím vyzdvihnúť významnú úlohu našich žien a mužov v uniformách pri plnení úloh v zahraničných misiách. A napokon Ozbrojené sily pomáhajú aj civilnému obyvateľstvu v rôznych krízových situáciách.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na záver prezidentka zdôraznila, že príslušníčky a príslušníci ozbrojených síl nesú na pleciach zodpovednosť za našu bezpečnosť a teda aj za budúcnosť Slovenskej republiky.

„Aj tento slávnostný akt je dôkazom toho, že si vašu prácu ceníme. V mene Slovenskej republiky vám chcem vyjadriť úprimnú vďaku za vašu službu. Nech ste vždy obklopení oporou svojich spolubojovníkov, ale rovnako aj podporou širokej verejnosti a jej predstaviteľov. A nech vás tiež dnešný slávnostný okamih inšpiruje k ďalšej práci v prospech Slovenska a jeho občanov.“

Zapožičanie bojovej zástavy je v histórii vojenstva i v súčasnosti pre vojenský útvar uznaním kvality a symbolom najväčšieho ocenenia, ktoré môže vojenská jednotka získať. Novodobá tradícia bojových zástav pre ozbrojené sily Slovenskej republiky sa viaže k 24. máju 1918, keď bola v Ríme za prítomnosti generála Milana Rastislava Štefánika odovzdaná bojová zástava československej vojenskej légii v Taliansku.

Od roku 1993 do súčasnosti zapožičali prezidenti 17 bojových zástav útvarom a zväzkom ozbrojených síl. V zmysle Základného vojenského poriadku ozbrojených síl sa pri zmene názvu alebo čísla vojenského útvaru pripevňuje na bojovú zástavu bordová stuha a pri zmene čestného alebo historického názvu vojenského útvaru biela stuha.

 

zdroj: prezident.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Rada by som vedela, ako a podľa čoho sa číslujú tie oddiely, krídla a brigády…. – či je to organizačný poriadok armády ?

  2. Zamávajú stuhami na bojovej zástave a nepriateľ sa dá na útek.Lietadlá, tanky, húfnice ani ochranné systémy nepotrebujeme. Stačia nám stuhy na zástavách.

  3. Nie je ti prezidentka, ktorú by som som si ctil, ani by som nechcel mať jej rozum a charakterové vkadtnodti …

  4. vase vyjadrovanie odzrkadluje vasu osobnost a nie toho, koho sa pokusate hanit.. ste tak neuveritelne nasyteni nezmyslami, ze je to totalny nonsens ako obhajujete zaujmy Slovenska a pri tom ste hanba naroda..

  5. Zas vidim reakcie „Pavlovych cvicenych psov“ ked zacuju meno Caputova.

    Hotovy Uhrikov kosiar plny oveciek bez mozgu

  6. Takze ty si ten etalon slusnosti Vladolf?Daj si pirulky ako ti tu uz pisali,si nelieceny pacient.

  7. Tato proamerická bábika ešte nič užitočné pre Slovensko a Slovákov nespravila. Vždy hovorí cituhem len o „tejto krajine“.

  8. Co su to pirulky?
    To naozaj vysad a daj si pilulky ktore ti predpise lekar lebo takto beries placebo a ostavas ludom na smiech

  9. Najlepšia prezidentka/prezident akého sme kedy mali. Vôbec sa nevzrusuj Vladolf. Vyjadrovanie diskutujúcich bude mať presne opačný efekt ako želaný, a to ze zmobilizuje slušných ľudí ktorí nechcú takéto Slovensko ísť voliť.

  10. Dočítal som sa kdesi že exprezident Gašparovič priznal že sa zmanipulovalo referendum o vstupe do Eu aj NATO. To je všetko ok,že ?
    Tak isto bola zmanipulovaná aj voľba palácovej princeznej a ja verím tomu že je nachystaný scenár ako má PS vyhrať nadchádzajúce voľby…

  11. Don Kichot ty si jeden z tých neveriacich Tomášov popletených globalistickou propagandou… teda aj článkami zo SOL

  12. Anonym 8. septembra 2023, 13:40 – referendum o vstupe do NATO – 1997 – neuspesne
    Referendum o vstupe do EU – 2003 – uspesne.
    O prezidentskych volbach uz radsej pomlcim.
    Jediny zmanipulovany si nam ostal tu len ty.

  13. Anonym 8. septembra 2023, 14:03 – Akou propagandou prosim ta? Referanda o vstupe do Nato a EU boli z odstupom 6 rokov, jedno neuspesne, druhe uspesne. Co nie je ziadna propaganda, ale fakt, to je za prve. Za druhe, uz v case svojho funkcneho obdobia bol Gasparovic senilny natolko, ze nedal do kopy jednu suvislu vetu, aj ked ju mal pred sebou na papieri.

  14. Povedz nám preco stuhy nepripevňoval pán prezident? Možno by sa zišlo prišpendliť aj jednu stuhu s napisom “k0kotRoka” na tvoju vyšponovanú hruď

  15. Vladolf 8. septembra 2023, 10:57 Pri 10:57
    Pre nechápavého. Uži tabletky predpísané u osoby s titulom MUDr. (Doktor všeobecného lekárstva) a vybrané v lekárni u osoby s titulom PharmDr (Doktor farmácie).

  16. Táto osoba je prezidentka koho ? Však sa bojí chodiť medzi ľudí po Slovensku. Keď majú nejakú akciu , tak sa obklopí policajtami a zatvoria sa do „kulturáku“. Už len to je vizitka. Z Gašparoviča si robili posmech, mali ho za debila, a pritom chodil pravidelne k nám na rybárske preteky, všetky oslavy robil verejne, nemal problém ísť medzi davy. Čo spravila za 3 roky táto liberálna žumpa ? Rozhádali ľudí ako psov tak, že sa boja chodiť aj po vonku a ceny dostávajú nie od Slovákov, ale od zahraničných panovníkov. Koho chleba je, tomu slúži. Zapamätajte si, čím viac nejakého predstaviteľa krajiny chváli zahraničie, tým viac škodí vlastným občanom. Vo všetkých post-sovietských krajinách to tak funguje.

  17. Z Gašparoviča si robili posmech, mali ho za debila, a pritom chodil pravidelne k nám na rybárske preteky

    😀 😀

    co vam dementom staci ku stastiu, ty konzervativna duta hlava ze

  18. Ty neoliberálna dutá hlava 15:54. A tebe zaplatil niekedy niekto z tvojich idolov niečo ? Ty a zopár jedincov čo sa vidíte ako družičky palácovej princeznej ste riadne pošahaní a zblbnutí !
    Radšej znovu nejakého Gašparoviča ako hento protislovenské čudo !

  19. Pre boha ty si este hlupejsi ako som si myslel.
    Prosim nechod volit a nenic svojim potomkom buducnost. Nicomu nerozumies uz si len schatrana troska. Vek a zly zivotny styl sa na tebe podpisal

  20. Ty tu hore 16:36 si práve udal sám seba že si neoliberálna dutá hlava ! Nepripustíš za nič na svete nikomu iný názor ako je ten tvoj (pomýlený) a preto si veľmi nebezpečný pre Slovensko ! Chuj s tebou !!!

  21. Anonym 8. septembra 2023, 16:44 – a co tak sa vyjadtit k nezmyslom zo zmanipulovanymi referendami? Uviest zdroj kde si cital ten nezmysel z Gasparovicom? Skus vecne, bez urazok, neoliberalnych dutych hlav a podobne.

  22. Udatní seredský vojaci sa zbadajú, keď pôjdu skapinat na rusky front za záujmy strýčka Sama a jeho nochsledov ….

  23. Don Kichot na fejsbúku,ale to už nenájdem. Tamtým nadávam iba preto že si začali… to že sa tu manipulujú voľby si čvirikajú aj vrabce na streche.

  24. Anonym 8. septembra 2023, 17:19 – vies ako funguju algoritmy socialnych sieti? Mozno si si to uz vsimol, zacnes sledovat nejaku skupinu na Fb, das paci sa mi na par obrazkov a uz sa ti zobrazuju dalsie s podobnym obsahom. Alebo potrebujes vysavac, popozeras ponuky na nete, otvoris Fb a kazda druha reklama su zrazu vysavace. Zamyslel si sa preco?
    Clanky z renomovanych medii s podpisanymi autormi pokladas za neoliberalnu propagandu, ale veris neakej Viere Ferejcakovej, ktoru si v zivote nevidel a ani nevies ci za tym uctom je skutocne ona, alebo pupakovy student na “brigade”. Vypni facebook, jeho podstata nie je ta informovat. Za poslednych 5 rokov sa to tam riadne zvrtlo, ale povodne sluzil na udrziavani ludi v kontakte a nie ako overeny zdroj info.

    Vyssie tvrdis, ze Gasparovic chodil medzi ludi a Caputova je vsade zabarikadovana policajtmi. Nech sa paci, clanok zo SOL: http://www.seredonline.sk/2023/09/08/mesto-sered-sa-pripojilo-k-tretiemu-rocniku-celoslovenskej-tryzny-pod-nazvom-nezabudnuti-susedia-v-seredi-si-obete-holokaustu-uctila-aj-prezidentka-zuzana-caputova/
    Nevidim tam jedineho policajta, ani nenapadnych ochrankarov zo sluchatkami v usiach, okrem jedneho vojaka v paradnej uniforme s vlajkou v ruke.
    Osocujes tu druhych, obvinujes ich, ze nepripustaju iny nazor k tomu pridas pomyleny, ale ani sam si neni etalonom slusnosti a tolerancie.

  25. Vy na ňu všetci nadavate že najhoršia prezidentka a agentka zahraničných záujmov ale uvedomte si že v dnešnej dobe už nám netreba suverenita a vlastenectvo. Veď západ pod vedením USA sa o nás postará. To je také ťažké uveriť že im na nás v prvom rade záleží?! Nech už je po voľbách a pekne sa narobí poriadok s dezinformáciami ktoré nesúhlasia s vybranými médiami. Veď konečne sa vynašli ďalšie pohlavia a vy odmietate prijať že keď sa niekto narodil ako muž môže byť žena. Progresívne Slovensko s vami narobí poriadky! Nech žije Globalizmus a Lgbti+ Sláva Banderovi

  26. Ahoj vladolf! Poznal som tvojho otca bol to dobrý chlap, len ten alkohol… zdôveril sa ze ked ta vyrábali bol naliaty no a vies ako to býva tie najsikovnejšie spermie boli prvé pri poháriku a tým najsprostejším sa neušlo! Preto zrovna tento nerovný boj vyhrali tie najsprostejšie čoho výsledkom si ty

  27. Vladolf, tvoj písomný prejav dosť o tebe napovedá. Minule si sa chvastal, že si študoval, len neviem čo, pretože nič tomu nenasvedčuje.

  28. Anonym 8. septembra 2023, 21:27
    Ty mas maximalne 3 roky ucnovky a 2 roky tanecnej pablb .
    zivot ta bije a zraza na kolena.

  29. Mala by byť petícia nech sa dá dole socha legionára a dá sa miesto nej socha Zuzky 😍 s Lgbt vlajkou. A mala by asppon osem pohlaví 😍

  30. milí vojaci, ak by ste náhodou rozmýšlali, pochopili by ste, že je to taká nenápadná pozvánka na ruský front, kde budete skapínať za záujmy strýčka Sama …. a nebolo by to prvý krát čo by bol slovenský vojak obetovaný pre zločinecké národy ………

  31. Pre 11.51
    Mily debil, chcel som napisat , ze ak by si nahodou rozmyslal, ale ty nemozes ani nahodou rozmyslat, preto ze si debil.
    A ten nad tebou- ty bulo ozraty, co je to pucmola? Tak volali turecky soferi tvoju mater?

  32. Pucmola je handra ! Nemáš gúgl? Fakt si to nevieš nájsť?!!?!!!!??! Boha jak som sa vytočil

  33. Anonym 23:37,tak ty si myslíš že vie vešať stužky ? Možno donedávna ani to nevedela ale na USA ambasáde ju to naučili !
    Alebo to bol jej mecenáš Sereš.

  34. no tu je to dobry vygrc.. dufal som, ze su tie anonym prispevky dielom jedneho cloveka, ale dost pochybujem, ze by mohla byt jedna osoba takto sprosta, to musi byt skupinovy projekt

  35. Blazon,este ti sestricka v Pinelke nevypla internet?co si mal plusove body za dnesok,ked si do neskorych hodin na nete?Ty sorosov zaludny vred.

  36. Zuzulka naša. Jednoduchá, jednobunecna. Tak západ sa o nás postará… Ako sa západ postaral o Poľsko keď ho ukroši napadli ? A sláva Banderovi ? Ty vieš kto to bol bandera ? To bol sadisticky, bezcitny ,krutý zmrd. To nebol ani človek. Monštrum čo vyrezavalo tehotným ženám z maternice deti a zasival im tam zdochnute mačky. Deti privazoval s ostnatý drôtom o drevené koly a tam ich nechal zomierať. Toto je tvoj vzor, tvoj hrdina ? Ty musíš byť hrozna chudera .

  37. Don kichot Tisa tu nikto nevelebi, to nie je téma na dnes. Nájdi si vo wikipedii, alebo vygoogli o Tisovi všetko čo ťa zaujíma.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované