back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Muž, který zachránil svět před zničením!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Studená vojna vlastne počas celého jej trvania spôsobovala situácie, kedy medzi dvomi úplne odlišnými svetmi mohlo prísť k jadrovému konfliktu. A v danej dobe vlastne zničeniu sveta.

Z odtajnených archívov je dnes známe, že k tomu došlo viac krát. Asi najbližšie k otvorenému jadrovému konfliktu bol svet počas kubánskej raketovej krízy. Pokým sa politici potili pri telefónoch a vyjednávaní, osádky ponoriek USA a ZSSR čakali na rozkaz. Práve ten rozkaz, ktorý by spôsobil použitie aj jadrových zbraní.

Hrdinom známej extrémne krízovej situácie v čase už dosť vážnej krízy bol námorný sovietsky dôstojník, ktorý pre svoju rozvážnosť, použitie jadrovej zbrane neschválil. Aj vďake jemu sme minimálne do teraz žili v relatívne bezpečnej a bezvojnovej Európe…

Viac z Wikipédie a následne z videa:

Vasilij Alexandrovič Archipov (rus. Василий Александрович Архипов; * 30. január 1926 – † 19. augusta 1998) bol sovietsky námorný dôstojník, viceadmirál (1981). Počas tzv. kubánskej raketovej krízy pôsobil ako náčelník štábu 69. brigády ponoriek sovietskej Severnej flotily. 27. októbra 1962 napriek vyhrotenej situácii na palube sovietskej ponorky B-59 neschválil odpal torpéda s taktickou jadrovou zbraňou nariadený veliteľom ponorky proti americkému námornému zväzu a tým s veľkou pravdepodobnosťou predišiel jadrovej vojne.

Zdroj: Wikipedia.org

- Článok pokračuje pod reklamou -

Titulné foto: Autor: Image courtesy by Olga Arkhipova – https://www.learning-mind.com/vasili-arkhipov, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132240693

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. USA spustila poplach,lebo na Kube objavili rakety.Pravom,ale teraz sa derie do popredia otázka.Ak má ísť Ukrajina do NATO,tie rakety,ktoré tam určite prídu musí Rusko strpieť.?Teraz sa budú vytvárať výhovorky,že však demokracia,ľudské práva a všetko toto pozlátko,ktoré vždy sprevádza boj o moc,suroviny strategickú nadvládu a v konečnom dôsledku vojna.Vzdy a vždy,každá vojna znamená boj o moc a financie.Nikdy nič iné.

    1
  2. Anonym 25. októbra 2024, 5:49 – ake rakety tam urcite pridu? Na Kube boli jadrove, Zelensky v ramci planu vitazstva chce konvencne NEjadrove.

    Apropo uz aj na SVK sme mali mat v Sliaci s Americanmi aj jadro a stale nikde nic.
    Nesir konspiracie a paniku.

    PS- vo vojne ide vylucne o moc, kto vedie vojnu peniaze ma.

    2
  3. Anonym 25. októbra 2024, 5:49
    Konstatujes, ze Ukrajina bude v NATO a urcite tam pridu jadrove zbrane. Nicim si to ale nepodlozil.

    1
  4. Raketova základňa v turecku bola vybudovaná proti Nemecku a celej západnej Európe, to Američania chceli chrániť rusov?

    1
  5. Anonym 25. októbra 2024, 10:08 – myslis Incirlik? Ta bola vybudovana po 2. svetovej a nie proti Nemecku a celej zapadnej Europe ako tvrdis ale proti CCCP. Za studenej vojny to bola najdolezitejsia zakladna USA.

    Netrep nezmysly prosim!

    1
  6. Ale ved ho nechaj. Uz sa aj v kocke pochvalil chlapcom ako to tu vsetkym naondyl a ty ho takto zondyš.

  7. Anonym 25. októbra 2024, 13:13 – priatelu, v diskusii o Kubanskej krize vytiahnes stat s opacnej strany zemegule, udalost 10 rokov predtym, uplne od veci, bez naznaku sarkazmu alebo ironie s uplnou vaznostou a ja neviem citat s porozumenim…

  8. Vasilj Alexandrovič Archipov odo mňa spasibo, že si ma zachránil od svetovej jadrovej vojny. Ešte raz veľké Ď A K U J E M.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Sponzorované