back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Parlament schválil zákon o raste minimálnej mzdy ústavnou väčšinou. Minimálna mzda sa priblíži k 1000 eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR  |MM|  Minimálna mzda na Slovensku bude v nasledujúcich rokoch stúpať rýchlejším tempom, pričom do roku 2027 by sa mala priblížiť až k sume 1000 eur. Novelu zákona, ktorá upravuje automatický výpočet minimálnej mzdy, dnes definitívne schválil parlament. Novela zákona o minimálnej mzde získala silnú ústavnú väčšinu s podporou 119 poslancov.

Parlament dnes schválil novelu zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá upravuje mechanizmus pre výpočet minimálnej mzdy. Nový automat zvýši podiel priemernej mzdy, od ktorého sa minimálna mzda odvíja, zo súčasných 57 % na 60 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Tento krok zaistí, že minimálna mzda bude lepšie reflektovať životné náklady a ekonomickú situáciu krajiny, s cieľom dosiahnuť jej rast až k úrovni 1000 eur do roku 2027. V zákone je však ponechaná možnosť dohody na výške minimálnej mzdy medzi sociálnymi partnermi.

 „Na Slovensku už musí skončiť éra lacnej pracovnej sily. Vyššia minimálna mzda vytvorí tlak aj na rast miezd ako takých. A o to nám ide. Aby ľudia mali prácu, ale za dôstojný plat. Chcem sa veľmi pekne poďakovať koaličným i opozičným poslancom, ktorí za tieto dobré zákony z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny hlasovali, či už išlo o 13. dôchodok, alebo minimálnu mzdu,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.

Podľa ministra sú na minimálnu mzdu tiež navýšené príplatky za prácu v noci a počas víkendov. Zamestnanci si za prácu v neštandardných časoch zaslúžia adekvátne ohodnotenie, pričom je zohľadnená aj kondícia zamestnávateľov.

Súčasťou novely sú aj opatrenia na zvýšenie miery pokrytia kolektívnym vyjednávaním a podporu pre konštruktívne rokovania o mzdách medzi sociálnymi partnermi. Novela obnovuje právnu úpravu o záväznosti tzv. reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v tom istom odvetví, čím zvyšuje práva zamestnancov a zjednocuje ich sociálne podmienky.

Parlament schválil aj ďalšie úpravy právnych predpisov s cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie a práva zamestnancov. Tieto zahrňujú zjednodušenia v oznamovaní zmien v sumách stravného a základnej náhrady pri použití súkromného motorového vozidla zamestnancom pri pracovnej ceste. Okrem toho sa do zákona doplnili pravidlá poskytovania náhrady za pohonné látky pre súkromné elektromobily alebo plug-in hybridy používané zamestnancom  počas pracovnej cesty, keďže zákon doteraz riešil len benzínové a dízlové vozidlá.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. O koľko sa dvyhnú ceny tovarov a sližieb? O koľko percentuálnych nodov sa zdvyhnú dane a odbody?

  2. No nič moc. Minimálna mzda by mala byť rovnako vysoká ako priemerná, ktorá už je viac ako 1500 korún.

  3. Minimálna mzda by mala byť rovnako vysoká ako priemerná? Ťažká myšlienka… Ale ak máte ešte koruny.

  4. Hlavne,že sám štát neplatí svojim zamestnancom ani minimálnu mzdu!!!
    “ Na upratovačky, kuchárky či pomocné sily sa však nevzťahujú platové tabuľky pedagógov, a ich platy sú ešte nižšie. Platová tabuľka nepedagogických zamestnancov začína od čísla, ktoré je pod štátom garantovanou minimálnou mzdou,“ upozorňuje Horníková. Ako príklad uvádza nástupný plat upratovačky na škole, ktorý sa podľa tabuliek začína na úrovni 694,50 eur. Je to o 50 eur menej, než zákonom stanovená minimálna mzda.
    https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/725596-platy-kucharok-ci-upratovaciek-su-casto-pod-minimalnou-mzdou-odborari-ziadaju-od-vlady-navysenie/

    2
  5. Neviem pochopiť myšlienkové pochody tejto našej vlády. Stále omieľajú -znevýhodnené skupiny, sociálne slabší, minimálne platy, minimálne dôchodky… To by bolo v poriadku, keby sa zaoberali aj ostatnými skupinami ľudí. Každú prácu si treba vážiť, ale podľa náročnosti by mala byť ohodnotená a podľa toho a podľa odpracovaných rokov by mali byť vypočítané dôchodky. Teraz s minimálnymi dôchodkami pomaly dobiehajú tých, čo odpracovali viac ako 40 rokov. Podobne aj platy učiteľov. Minister im sľuboval, že každý rok sa im budú zvyšovať o 10 percent. Po 40 rokoch aký by mal mať plat keby to tak bolo? Praktický selektujú našu spoločnosť. Prečo má štát dávať tomu, kto nechce robiť?

  6. No preto, lebo tie zasrate socky ich volia. Su to tupci schopni uverit blahovi, dankovi a filcke strelenej.

    1
  7. Zvysovanie minimalnej mzdy skodi znacnej casti populacie. Chapem, ze to vela ludi nepochopi, no na to som zvyknuty.

    Pride k vyraznemu narastu uz aj tam mimoriadne vysokych odvodov, co bude znovu zohladnene ako naklad do vyslednej ceny sluzby / produktu.

    Zamestnavatelia si nebudu moct dovolit tolkozamestnancov – dalsie kumulovanie funkcii a narast povinnosti pre ludi, ktori by inak mohli mat novych kolegov.

    Slovensko popri vsetkom negativne vplyvajucom na trh prace a chut investorov na Slovensku investovat, bude aj tento narast vnimat negativne. A neskor hladat ine moznosti investovania. Pri kumulacii viacerych negativnych javov, pripadne aj prestahovanie firmy tam, kde vlada chape zakladne vzorce platne v ekonomike v momente, kedy je na vyber viac moznosti.

    V splocnosti to je tak, ze niekto ma predpoklady na narocnejsiu pracu za lepsie peniaze a niekto nema na vela, no „podaj/podrz“ by vyhovovalo zamestnavatelovi aj jemu. No nie za predpokladu, ze ho takyto zamestnanec bude stat peniaze, ktore proste pre firmu vyprodukovat nedokaze.

    A v neposlednom rade – povedzme si na rovinu, kto robi za minimalnu mzdu – to si fakt myslite, ze prioritne ide o zvysovanie platov pre cudzincov?

    Nie, ide o tie odvody. Ako bonus je lacne ziskavanie politickych bodov v case, kedy zdrazovanie je temou dna. A este len bude. Ludia budu mat problem pochopit, ze toto vsetko je sucastou zmykania tych, ktori realne v state este nieco produkuju a zvysovania prijmu do statnej pokladne a pokladni poistovni.

  8. Nečudujme sa, že zamestnávateľ zamestnáva za minimálnu mzdu, keď musí suplovať štát. Prečo má zamestnancovi dávať na rekreáciu, prečo má platiť PN, prečo má prispievať do tretieho piliera? A koľko musí odvádzať štátu za zamestnanca? Každý z nás by robil to isté, že by sa snažil tieto nezmyselné výdavky obísť. Nebolo by lepšie keby o to zamestnanec dostal vyšší plat na výplatnej listine a sám si s nimi naložil ako uzná za vhodné a nakoniec by to malo vplyv aj na výšku dôchodku? Potom zamestnávateľ zvýšenie minimálnej mzdy rieši tak, že to zamestnanec dostane v osobných príplatkoch a keď nedodrží nejaký ich pravidlá sa mu výška príplatku zníži. Tak to riešil aj p.Fico pri terajšom ich zvyšovaní platov, že to dal do nezdaniteľnej položky. Svetlý príklad ako sa to má, alebo nemá robiť? Ale naskytuje sa otázka, dokedy chcú tento štát zadlžovať a od ľudí ťahať peniaze? Tam nech zrušia nezmyselné ministerstvá, úrady, nech zo štátneho rozpočtu nedotujú politické strany, ktorých je húb po daždi…! Nech hľadajú rezervy u seba a nie u ľudí!

    1
  9. Zvýšenie minimálnej mzdy je v poriadku, keby na Slovensku nebola minimálna mzda,tak nenažraní zamestnávatelia, by namiesto primeraného platu,platili žobrácku mzdu.A netrepte tu,že kvôli minimálnej mzde,by niektoré firmy uvažovali o presťahovaní svojich firiem,to je čistá demagógia,v Nemecku uvažuje o presťahovaní asi 2500 firiem,nie kvôli mzdám,ale kvôli zvyšovaní cien energií, pretože by neboli konkurencieschopné,ale to tu niektorí ľudia, nie sú schopní pochopiť, napr.za vysoké ceny určitých potravín podľa nich môže terajšia vláda a nie nenažranosť obchodníkov,pretože napr.Billa,či Lidl v Rakúsku má oveľa väčšie náklady,ako na Slovensku a niektoré ceny sú tam nižšie a kvalita oveľa lepšia.Je pravda,že vláda by mala rozvážnejsie rozdávať rôzne finančné stimuly pre podporu zamestnanosti a nie ich dávať od buka do buka..napr.podpora hotelierstvu,to čistý nezmysel,kto chodí do zahraničia tak zistí,že tam je ubytovanie cenovo často lacnejšie a kvalita je tam oveľa lepšia atď..

    3
  10. Minimalna mzda sa ma odvijat od ekonomiky. Ceska ekonomika je na tom lepsie a ma takuto minimalnu mzdu

    18,900 Czech Koruna equals
    749.60 Euro

    Z umeleho zvysovanie minimalny nebude mat okrem statu nikto nic. Ba dokonca ti co si myslia, ze budu zarabat viac tak ich sklamem, pretoze odvedu viac a nasledne v obchode zaplatia viac, takze v realite mozu mat este menej. Toto robi Fico len a len kvoly konsolidacii, pre nic ine

    1
  11. A este by som chcel dodat, ze kludne sa vam moze potom stat, ze zrazu stratite kolegu, alebo dvoch, alebo nebudu odmeny, alebo budu mensie. Takze dostanete menej ako predtym. A rad by som povedal, ze bude mat Fico z toho hlavu v smutku, lebo na urade prace bude viac ludi a stat musi platit viac davok, ale pravdepodobne jemu to je jedno. Vsak zamestnavatel je zly, ten co tym chudakom nedopraje a on Fico robi iba sluzbu a la Janosik

    1
  12. Pripadne sa este moze stat, ze k tej minimalke dostavate od zamestnavatela na ruku dalsich par stovak, a zrazu tolko nedostanete, lebo sa zdviha prilis minimalka a on musi platit odvody, ze ano:)

    1
  13. Pracujme všetci za minimálnu mzdu, lekárom sa máli 5000€ chcú viac, vydierajú chcú dať výpovede, hlavne že robia špinavú politiku pre Šimečku.

    1
  14. V Čechách v 2025 minimálna mzda 20800 korún..ďalšia demagógia..je názor, že kvôli minimálnej mzde,stratíte kolegu,či dvoch,tomu sa hovorí optimalizácia mzdových nákladov, firma má plno zákazok,prijme zamestnancov, zákazky klesnú, prepustí určitý počet zamestnancov a tí,čo zostanú,tak to,čo robili traja zamestnanci,robia dvaja zamestnanci..

  15. Minimální mzda 2025 – zprávy
    Pro rok 2024 to byla například částka 18.900 Kč. V roce 2025 dochází opět ke zvýšení a minimální mzda přesáhne už částku 20 tisíc korun. Konkrétní částka činí měsíčně 20.800 Kč.

  16. No a kedze konsolidacia je ohlasena na kazdy rok az do konca ficovej vlady tak som zvedavy na tie optimalizacie:)

  17. V Čechách tri milióny chudobních živoriacich na Slovensku takmer milión chudobních živoriacich .

  18. Vláda ako zamestnávateľ nedáva ani minimálnu mzdu. Preto chýbajú kuchárky a upratovačky v školách a podobne… ale firmám prikazuje aká má byť minimálna mzda.. .. druhým sa prikazuje najľahšie..

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Sponzorované