back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Info pre vodičov: Pravidlá o zimných pneumatikách sa nemenia!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Vo viacerých médiách sa objavili nesprávne a zavádzajúce informácie o tom, že od 1. októbra 2024 sa na Slovensku menia pravidlá o používaní zimných pneumatík. Uvádzame ich na správnu mieru.

Slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať:

  • pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi ) ALEBO
  • pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. (Ide o pneumatiky s vylepšenými trakčnými vlastnosťami v blate alebo čerstvom alebo roztopenom snehu.)

Informácia, že od 1. októbra sa za „zimnú pneumatiku“ považuje u nás len taká, ktorá má horský symbol so snehovou vločkou – 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), teda nie je pravdivá.

Pri používaní pneumatík sa nemení na Slovensku nič, naďalej postačujú v zimnom období aj pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S (Mud and Snow).

Dôležité je však uviesť, že symbol 3PMSF znamená, že pneumatika bola testovaná a spĺňa určité kritériá pre výkon na snehu. Informuje vodičov, že pneumatiky sú vhodné na zimné podmienky, pričom ich výkon v snehových podmienkach bol overený podľa stanovených štandardov.

Celoročné pneumatiky mávajú tiež certifikáciu na používanie označenia M+S alebo horského symbolu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

KEDY PLATÍ POVINNOSŤ ZIMNÝCH PNEUMATÍK?

Zákon o cestnej premávke nestanovuje konkrétny dátum, od kedy musia byť osobné autá prezuté.

Hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami.

Vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 (autobusy, nákladiaky) musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav okrem vyššie uvedených prípadov aj v čase od 15. novembra do 31. marca.

POLÍCIA RADÍ PREZUŤ

Bezpečnosť na cestách by sme nemali nechávať na náhodu, a preto je vhodné byť na ľad či sneh pripravený skôr, ako nás prekvapí.

Polícia motoristom počas zimného obdobia odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia ako s letným obutím kolies.

Používanie nevhodných pneumatík môže viesť k nebezpečným situáciám na cestách vrátane kolízií, a ohroziť tak životy vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Za nesplnenie podmienky mať zimné pneumatiky v súlade so zákonom hrozí v blokovom konaní pokuta vo výške 50 EUR. V prípade správneho konania môže byť sankcia až 100 EUR.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pri ceste do zahraničia odporúčame vodičom, aby si overili pravidlá používania zimných pneumatík v tom ktorom štáte.

Ustanovenie zákona o cestnej premávke, ktoré upravuje povinnosť používania zimných pneumatík

Vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované