back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prvýkrát v histórii mesta Sereď bude vypísaná urbanisticko – architektonická súťaž. Pôjde o revitalizáciu Námestia republiky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď | Mestské zastupiteľstvo v Seredi dnes schválilo uzatvorenie memoranda medzi mestom Sereď a spoločnosťou COOP Jednota. Prvýkrát v histórii nášho mesta bude vypísaná urbanisticko-architektonická súťaž, ktorá prinesie regeneráciu verejného priestranstva mesta. Špecifikom tohto priestoru je, že patrí nielen mestu Sereď, ale z väčšej časti ďalšiemu vlastníkovi.

Verejný priestor v okolí obchodného domu Jednota v centre mesta má svoje najlepšie roky života za sebou a je náročný. Po dlhých úvahách a diskusiách primátora Ondreja Kurbela a hlavného architekta mesta Sereď Viktora Šabíka s vlastníkom budovy a priľahlých pozemkov, pristúpi mesto k súťaži typu PPP projektov (verejno-súkromné partnerstvá). „Mesto Sereď má záujem prostredníctvom urbanisticko-architektonickej súťaže získať kvalitné riešenie tohto konkrétneho verejného priestoru a objektu Jednoty, ktorý tvorí prirodzenú súčasť a zároveň dominantu významného mestského priestoru. Súťaž je ideálnym prostriedkom na zvyšovanie kvality celého výsledku,“ uviedol primátor Ondrej Kurbel.

„Objekt Jednoty, ktorý vznikol v osemdesiatych rokoch minulého storočia, mal pôvodne svoje kvality, ktoré však nevhodnými úpravami v deväťdesiatych rokoch znehodnotili jeho pôvodný charakter. Majiteľ objektu si uvedomuje potenciál tohto objektu a od súťaže očakáva pretavenie tohto potenciálu do kvalitného architektonického návrhu,“ vysvetlil hlavný architekt mesta Sereď Viktor Šabík.

Mestské zastupiteľstvo odobrilo uzatvorenie memoranda medzi mestom a súkromnou spoločnosťou za účelom budúceho vyhlásenia obchodnej verejnej súťaže. Týmto krokom bude mať mesto Sereď priamy vplyv na budúce priestorové a funkčné vyriešenie celého priestranstva. Na základe jednaní už súkromný vlastník pozastavil úvahy o plánovanom predaji časti majetku a v spolupráci s mestom bude uvažovať o najlepšom riešení. Náklady súvisiace s organizáciou urbanisticko-architektonickej súťaže bude mesto a aj súkromný vlastník znášať rovným dielom.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Keďže väčšinu priestoru bude po revitalizácii bude aj tak tvoriť parkovisko a okrasný priestor okolo legionára, tak sa žiadna zmena neudeje . Bude to len ďalšia vydláždená plocha .
    O nejakej pešej zóne, zelenej ploche, reprezentačnej fontáne alebo návrate trojicneho stĺpa môžeme len snívať.
    A nič s tým nespraví ani nejaká súťaž a kurbel.
    Proste tam na niečo pekné nieje priestor

    5
  2. Ja dufam,ze sutaze sa nezucastni ten co navrhoval tu trapnu komunisticku fontanku na zaciatku maleho parku,kde si cigani nohy umyvaju.

    1
  3. Myslím že tie peniaze mohli byť aj rozumnejšie využite,všetko sa tlačí do centra ale okrajové časti nemajú ani len chodník a cesty sú rozbité s vytlkmi,že tam necháš nápravu,ale treba revitalizovať mesto

  4. Prepáč ale to je vec priorít.
    Revitalizovať tvoju ulicu pre teba a tvojich 10 susedov alebo centrum kde prejde denne stovky ľudí, kde sa prepadá parkovisko a môžeš sa prizabiť na zdvihnutej dlažbe od stromov?
    Práve si priznal že keby si bol politik tak hrabeš pre seba a na väčšinu kašleš. Ako jeden smrad povedal, tak sa to robí do psej matere.

    4
  5. !! Nejde vôbec o historický moment pre Sereď !! lebo to nie je prvý krát čo mesto vyhlási architektonickú súťaž. RKC nedávno tiez vyhlasila arch. sútaz na nove pastoracné centrum pre Sered.

    Inak tato sranda s vlnovkami stala nas obcanov 11 300 eur, plus dalsie výdavky na mnozstvo reklamných predmetov, polepy a pod. kde bude potrebna zmena starého loga na nove.

    Neviem co bolo zle na starom logu. Zbytocné veci robia len aby vykazali ze nieco robia.

  6. Súťaž zaplatí mesto resp. Obcania mesta Sereď, ale pozemky súťažného projektu sú v súkromnom vlastníctve . To kde ste videli? Všade to platí investor t.j. majiteľ pozemkov. Tato súťaž bude stať minimálne. 40 000€,! Toto nie je úlohou mesta !!!! Čo a ako bude vyzerať centrum mesta priestor pred jednotou máte možnosť zaregulovať územným planom.
    Argumentujete parkoviskom v centre mesta pri veľkej jednote regulujete výstavbu a čo môže a nemôže byt v centre mesta cez územný plán! Mame tam na to architekta a organ územného plánovania nie súťaž pre súkromníka za naše peniaze! Na túto prácu sa Vám skladáme každý mesiac? Vymýšľať ako zhodnotiť priestor pre súkromníka za nase peniaze?

    3
  7. Jedna z najlepších správ v našom meste od oznámenia návratu funkčných púmp na vodu. Len tak ďalej, verím že súťaž dobre dopadne a prestavba OD Jednota prinavráti tej budove jej pôvodný šarm a námestiu tak chýbajúcu kvalitu vo verejnom priestore v našom meste.

    5
  8. typicke sereďske makovicove hlavy nikdy nie sú s ničím spokojné Tomčány prihrával svojim a vtedy ste držali huby teraz je súťaž a zase pindáte

    3
  9. A čo takto myslieť na ľudí resp.Deti za žel.mostom na trnavskej ulici a poľnej. Ani skurvene preliezky či pieskovisko tam nemajú detská. A kam majú ísť tí rodičia s tými deťmi? Nezostáva nič iné len natankovať do nádrže a ísť naokolo do mesta. Alebo na taxíku za 20€hore dole. Už sa uvedomte koľko stojí výdavkov ten skurveny most zavretý. Odkiaľ majú ľudia brat tie peniaze ,či cez zimu neposipaju neodhrnaju absolútne nič pre týchto ľudí čo tam žijú,ako keby to už nepatrilo pod Sereď. Zbadajte sa kompetentný.

    1
  10. Zbúrajte tú hnusnú komunistickú Jednotu a spravte tam pešiu zónu hodnú 21. storočia. Tá by sa mohla ťahať od hlavnej cesty M.R.Štefánika až dolu po bytový dom za Jednotou, čím by sa pešia zóna spojila s ihriskami za hokejkou. Keď toto pán primátor zrealizuje má vystarané víťazstvo v ďalších voľbách.

    1
  11. Jaj akí sme miesto toho aby sme sa tešili že to konečne bude robiť niekto kto by to mohol vedieť robiť tak samé komenty ako to je vopred zle .na povzbudenie uvediem príklad vyherneho návrhu galantskej knižnice.toto je môj sen že by veci robili tí ľudia ktorí tomu rozumejú

  12. V Banskej Bystrici uzatvorený most v dezolátnom stave začali na 2. deň búrať !!! Kde soudruzi v Seredi udělali chybu alebo na koho sa ešte vyhovoríte ??? Tam to ide hneď a tu VEĽKÉ NIČ, NULA !!!

  13. Mária 21. septembra 2024, 11:14 – vyborny napad pani Maria !!

    Uz len treba, aby ste OD Jednota od jej vlastnika kupili a darovali mestu. To budovu nasledne moze zburat – ak teda bude dost financii na buranie a legalnu likvidaciu sute – a nasledne uz hura do tvorby Vasho navrhu.

    Tesim sa spolu s Vami…

    2
  14. Mária ešte žije za komunistov, znárodníme a je to. A pre Mosty BB, zbúrané neznamená postavené. Búrajú iba preto, aby spojazdnili R1. Či chceš aj v Seredi zbúrať, aby sa tade nedostali ani peší a cyklisti?

  15. Pán Majko, prečo zosmiešňujete človeka ? Prečo by nemohlo byť súčasťou návrhu zbúranie a nová moderná budova pre Jednotu, keď ide o spoluprácu a náklady budú znášať obaja. Navyše mesto to musí samozrejme platiť z eurofondov, lebo samo by nikdy takú investíciu nezvládlo.

  16. Prečo by nemohlo byť súčasťou návrhu zbúranie a nová moderná budova pre Jednotu, keď ide o spoluprácu a náklady budú znášať obaja. Navyše mesto to musí samozrejme platiť z eurofondov, lebo samo by nikdy takú investíciu nezvládlo.

  17. pre Majku 21. septembra 2024, 14:55 – precital som si svoj prispevok 3X a vazne nikde nevidim usmev ani ziadne zosmiesnovanie.

    Pani Maria dala navrh a ja som ho doplnil o sposob, ako jej navrh dotiahnut do konca.

    Fakt sa tesim s pani Mariou, uz aby sme v meste namiesto tej budovy mali tak uzasnu pesiu zonu. Dufam, ze zamer pani Marii vyjde.

    Vy jej snad nezelate uspech, alebo snad nie ste za takuto pesiu zonu hodnu 21. storocia?

    1
  18. Pre: Pre Majku 21. septembra 2024, 14:56

    Takže keby si bol majiteľ budovy ty, tak ju dobrovoľne necháš zbúrať a vzápätí postaviť nanovo. Ako bonus bude, že náklady znášaš ty. No nesúhlasil by si s tým? Aj občania si to želajú. Síce len tí jednoduchší, ale aj tak sa to oplatí.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované