back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Uplynulo presne 10 rokov od otvorenia zrekonštruovaného amfiteátra v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dňa 13. septembra 2014, teda presne pred desiatimi rokmi bol slávnostne otvorený zrekonštruovaný amfiteáter v Seredi, čím bol odovzdaný obyvateľom mesta a širšieho okolia.

História amfiteátra

Seredský amfiteáter bol postavený v roku 1958 a jeho výstavba bola v tej dobe pre mesto veľkou udalosťou. Desaťročia využívania však zanechali svoje stopy a tak sa jeho prevádzka postupne utlmovala, až úplne ustala. Posledné premietanie sa tu konalo 13. septembra 1997, keď sa divákom predstavil film „Ľud vs Larry Flynt“. Po tomto dni amfiteáter začal chátrať.

Obrat nastal v roku 2010, kedy sa začali prvé kroky k jeho obnove. V roku 2011 sa uskutočnila rozsiahla brigáda, počas ktorej bol areál zbavený buriny a náletových drevín. Na jeseň toho istého roku prebehol charitatívny koncert v bývalých kasárňach pri Váhu, ktorého výťažok bol použitý na opravu a vymaľovanie oplotenia. Kľúčová fáza rekonštrukcie sa odohrala v lete 2014, kedy sa renovovalo pódium, lavičky, premietareň, elektroinštalácia a pokladňa.

Financovanie projektu

Mesto Sereď nebolo schopné financovať celý projekt z vlastných zdrojov, preto sa zapojilo do výzvy Operačného programu Cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Vďaka tomuto programu získala Sereď financie na rekonštrukciu pričom jednou z podmienok bolo dokončenie projektu do konca roka 2014 a spoločné vystúpenie s partnerským mestom Tišnov.

Desať rokov od otvorenia

Termín samospráva dodržala a 10. septembra 2014 bol zrekonštruovaný amfiteáter slávnostne otvorený za účasti predstaviteľov partnerských miest Sereď a Tišnov. Otvárací program bol zložený z kultúrnych vystúpení umelcov z oboch miest a zakončený premietaním československej klasiky „Vesničko má středisková“.

 Medzinárodní aj domáci interpreti

Počas desiatich rokov svojho novodobého fungovania privítal seredský amfiteáter množstvo svetoznámych hudobných kapiel a interpretov. Medzi nimi boli legendy ako SLADE, NAZARETH, BONEY M, LIMP BIZKIT, WHITESNAKE, SUZI QUATRO, APOCALYPTICA, PAPA ROACH, CLEAN BANDIT, GARBAGE, CREEDENCE CLEARWATER REVIVED a GORAN BREGOVIČ. Z československej hudobnej scény vystúpili hviezdy ako MICHAL DAVID, LUCIE BÍLÁ, OLYMPIC, TUBLATANKA, HORKÝŽE SLÍŽE, VIDIEK, POLEMIC, PETER CMORÍK, KANDRÁČOVCI, PRÚDY, JAROMÍR NOHAVICA či MIRO JAROŠ.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na niektoré z týchto koncertov zavítalo do Serede až 4000 fanúšikov a to nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Organizácia týchto podujatí si vyžadovala vysokú úroveň, či už išlo o splnenie požiadaviek účinkujúcich, zabezpečenie bezpečnosti alebo vyriešenie otázky parkovania. Tieto náročné výzvy však pomohli zviditeľniť Sereď aj za hranicami krajiny. Na úspechu koncertov a ich hladkom priebehu sa veľkou mierou podieľali zamestnanci Domu kultúry, vedenie mesta, spolupracujúce agentúry, polícia, ale aj samotní návštevníci, ktorí sa vždy správali kultivovane a nevyvolávali žiadne konflikty.

Okrem hudobných podujatí sa v amfiteátri konali divadelné predstavenia, detské programy a v posledných rokoch aj letné filmové premietania zdarma.

Budúcnosť

Seredský amfiteáter má pred sebou ešte mnoho rokov plných ďalších kultúrnych zážitkov a nezabudnuteľných vystúpení. Kto sa na tomto pódiu objaví v budúcnosti, zostáva zatiaľ prekvapením, no určite sa môžeme tešiť na pestrú škálu interpretov a podujatí, ktoré opäť prilákajú návštevníkov. Nechajme sa teda prekvapiť, čo nám budúcnosť amfiteátra prinesie.

Pozn.: na fotografiách môžete vidieť zábery pôvodného amfiteátra, jeho zanedbaný vzhľad, slávnostné otvorenie a atmosféru z niektorých veľkých koncertov.

????????????????

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované