back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

EĽSP: Slovensko porušilo práva otca na kontakt so synom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MS SR |MM| Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) vyniesol rozsudok v prípade L. B. proti Slovenskej republike, podľa ktorého Slovensko porušilo právo otca na rodinný život. Prípad sa týkal dlhého a neefektívneho súdneho konania o úprave styku s jeho maloletým synom. Európsky súd priznal sťažovateľovi odškodné vo výške 9-tisíc eur.

Prípad sa začal v roku 2019 na Okresnom súde v Novom Meste nad Váhom, kedy otec žiadal o úpravu kontaktu so svojím synom, ktorý mal vtedy 7 rokov. O rok neskôr súd nariadil asistovaný styk medzi otcom a synom, aby sa dieťa postupne zvyklo tráviť čas s otcom bez asistencie. Napriek tomuto opatreniu sa väčšina stretnutí neuskutočnila, alebo neplnila svoj účel a preto nedošlo k zlepšeniu vzťahov. V roku 2022 súd zveril dieťa do starostlivosti matky a nariadil obom rodičom absolvovať psychologické poradenstvo, po ktorom mal otec možnosť tráviť čas so synom každý druhý víkend. Ani to však neviedlo k obnove kontaktu medzi otcom a dieťaťom.

Sťažovateľ sa dvakrát obrátil na Ústavný súd SR, kde tvrdil, že súdy konali neefektívne a pomaly, čo mu znemožnilo budovať vzťah so synom. Ústavný súd obe jeho sťažnosti zamietol, pričom nevidel žiadne pochybenie zo strany súdov. ESĽP však s týmto nesúhlasil a kritizoval, že vnútroštátne súdy nezabezpečili účinné opatrenia na dodržiavanie nariadeného styku.

ESĽP tiež poukázal na to, že proces trval takmer štyri roky, počas ktorých bolo vydaných viacero neodkladných opatrení, no súdy dostatočne nereagovali na správy o obštrukčnom správaní matky, ktorá bránila kontaktu otca so synom. Hoci ESĽP uznal, že situáciu komplikovali napäté vzťahy medzi rodičmi, zároveň zdôraznil, že štát mal povinnosť prijať efektívne kroky na zabezpečenie práva otca na rodinný život.

Ministerstvo spravodlivosti SR rozhodnutie ESĽP rešpektuje a aktuálne analyzuje jeho dôsledky pre ďalšie podobné prípady.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Keď sa rodičia nevedia dohodnúť o takomto vzťahu k dieťaťu potom to je vždy tragédia pre všetkých zúčastnených. No a čo sa týka súdneho štokrdlíka na Slovensku? Všetko zosobniť najlepšie plateným funkcionárom verejnej správy. Hanba na hanbu.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované