back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Už môže byť neskoro…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Keď som 25.4.2018 v doobedných hodinách publikoval materiál pod názvom „Ďalšia automobilka, alebo stimuly pre drobné podnikanie a rodinné firmy?„, v danom čase jeho obsah bol značnou časťou populácie nepochopený. Koniec koncov obdobne, ako pomerne mnoho materiálov v dobe ich publikovania buď nadčasových, alebo rozoberanou problematikou kontroverzných.

O čom je reč? Najskôr teda predmetný materiál z archívu:

https://archiv.seredonline.sk/clanky/dalsia-automobilka-alebo-stimuly-pre-drobne-podnikanie-a-rodinne-firmy/index.html

Z článku citujem len zopár textov:

„Ďalšiu automobilku na Slovensku z dlhodobého hľadiska za výrazný prínos nepovažujem. Skôr takéto rozhodnutie vnímam za zvýšenie rizika a položenie ďalších mín, o ktorých nevieme, kedy vybuchnú. A žiaľ otázka nestojí či, ale kedy k tomu dôjde.

Mimoriadne vysokými stimulmi z verejných finančných zdrojov v prípade takto vysokých zahraničných investícií nejde o reálne vytváranie nových pracovných miest v súkromnom sektore, ale cez spoločné peniaze si tak vlastne platíme ďalších akoby štátnych zamestnancov.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

A tiež:

„Pre dlhodobý rozvoj krajina potrebuje segmenty s vysokou pridanou hodnotou a benefitmi pre našich občanov a nie prioritne zahraničných investorov i keď aj oni sú dôležití, no nemôžu byť jedinou, resp. najrozšírenejšou možnosťou zamestnania a existencie väčšiny ľudí.

Uplynulo niečo viac ako 6 rokov a moje predpovede vychádzajúce v prvom rade z viac ako 32-ročných skúseností s podnikaním, skúseností získaných pri cestovaní po svete spôsobom pre bežného človeka nie úplne bežným a analyzovanie vývoja spoločnosti v danom čase s logickou perspektívou do budúcnosti, sa už dnes a opätovne žiaľ potvrdzujú.

Najnovšie informácie z ekonomiky by už dnes (ak už ovšem nie je neskoro) mali úplne zmeniť stratégiu predstaviteľov Slovenskej republiky v ďalšom rozvoji krajiny, nakoľko v budúcnosti skutočne hrozí, že zo Slovenska sa stane tzv. ďalší Detroit.

Už dnes a už len spomínajúc na toho v Európe známeho tigra, ako nás ešte pred niekoľkými rokmi s rešpektom nazývali, sa stala krajina, čo do kúpnej sily a životnej úrovne občanov prakticky najhoršia v Európskej únii. Máme tu síce už 5 automobiliek, no vďaka  nie dobrým rozhodnutiam politikov v minulosti, v nich v značnom počte pracujú dnes už nielen Srbi, Macedónci, či iní občania tzv. tretích krajín, ale aj Indovia, Pakistánci a zamestnanci z krajín, ktoré sa od nás kultúrne, sociálnymi návykmi a dokonca aj vierovyznaním výrazne odlišujú. Nebol by to problém v momente, kedy by Slováci ekonomicky tak výrazne nezaostávali za občanmi ostatných krajín EÚ a to nehovorím o tých vyspelých, ale o občanoch krajín, ktoré v čase nášho vstupu do EÚ boli na tom od nás výrazne horšie.

Súčasnosť s nie dobrým výhľadom do budúcnosti

9. september 2024 | „Škrty a prepúšťania budú drastickejšie, kríza je vážna. Čo sa to deje vo Volkswagene?“ – V Nemecku hrozí zatváranie fabrík. Článok publikovaný na SME sa venuje výrazným problémom Nemecka, z čoho následky na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou pocítime síce o máličko neskôr, ale dosť možné, že pre ekonomiku tak malej krajiny ako je Slovensko o to vážnejšie. Koncern Volkswagen globálne zamestnáva 680 tis. ľudí, má viac ako 100 závodov a ročné tržby 332 miliard Eur, čo je 3-krát viac, ako HDP Slovenskej republiky.

Vychádzajúc z publikovaných informácií, iba v týchto dňoch Volkswagen ohlásil okresávanie nákladov výrazne drsnejšie, ako boli pôvodné plány. „V hre je prelomenie tabu, ktorému sa koncern cez interné dohody vyhýbal“. Automobilka plánuje prerušiť dohodu so zamestnancami o istote zamestnania z roku 1994 a zatvoriť niekoľko závodov.

Čo si myslíte? V prípade naozaj vážnych problémov bude takto pre nemeckú ekonomiku dôležitá firma obmedzovať „len“ ľudí v Nemecku, alebo sa poobzerá aj po svojich závodoch vo svete?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Netuším, či politici čo i len tušili, že raz takýto problém môže nastať a vsadili na kartu, že to nebude za ich pôsobenia v riadení štátu, išlo im o krátkodobý efekt, alebo o „len“ získavanie politických bodov a dokazovanie vlastnej dôležitosti pred voličmi. Faktom je, že svet sa mení výrazne rýchlejšie a nestojí otázka, či obdobné problémy budú mať ďalšie automobilky, ale kedy k tomu príde. Totižto najväčším hráčom z globálneho pohľadu sa vo svete aj v prípade automobilového priemyslu nekompromisne stáva Čína a verte, že ďalšie obmedzenia a znevýhodňovania importu výrazne lacnejších a dnes už aj kvalitných čínskych produktov formou zvyšovania byrokracie, ciel a dovozných prirážok Európskou úniou z kedysi skutočne bohatého kontinentu môže urobiť ekonomicky úplne nezaujímavú a technologicky zastaralú oblasť sveta.

Slovensko presne ako som napísal pred 6 rokmi a v iných materiáloch aj dávnejšie je krajina tak malá, že akékoľvek spoliehanie sa na globálne firmy, ich zámery a rozhodnutia  manažmentu, môže byť z hľadiska budúcnosti občanov malého Slovenska vážnym hazardom. Slovensko už dávno a to mám na mysli minimálne dve desaťročia nazad, malo staviť nie napr. na export a biznis s drevom pre politického funkcionára jednej z vládnych strán, ale opačne, na využitie lesov a dokonalých prírodných podmienok a polohy Slovenska v strede Európ. Potenciál máme v rozvoji turizmu a poskytovania služieb s vysokou pridanou hodnotou. Síce aj to by sme sa museli učiť od oveľa skúsenejších, no jednoznačne tisícky malých rodinných a dobre fungujúcich firmičiek by pre udržanie ekonomiky a rozvoj krajiny, ako aj samotných Slovákov bolo oveľa lepšie.

Dnes o tom ako sa budeme mať totiž rozhoduje manažment firiem s globálnym významom v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, len nie u nás doma.

Žiaľ vyzerá to tak, že aj súčasná vláda považuje drobných podnikateľov na Slovensku za určitým spôsobom škodnú, ktorej treba naložiť na chrbát ďalšie daňové povinnosti, ešte viac ich znevýhodniť v tvrdom konkurenčnom zápase ďalšími byrokratickými nariadeniami, zodrať o ďalšie peniaze, ktoré by boli okamžite schopní investovať späť do ekonomiky a tým rozvoja krajiny.

O znechutení podnikať na Slovensku, tvoriť hodnoty a vôbec existovať v tak značnej neistote, akú vláda prináša, v tomto článku rozoberať nemá zmysel.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Bohužiaľ je to smutné. Keď nevieme spraviť diaľnicu z Ba do Košíc aby sme ekonomicky pomohli aj iným okresom, nevieme finančne pomôcť školám nemocniciam či iným inštitúciám. Ignorujeme euro fondy na dobré veci čo by posilnili kultúru a pamiatky SR. Volíme stále to isté dokola a bojíme sa spraviť zmenu. Veľa ľudí tu rozmýšľa zle a stereotypne mladý perspektívny radšej utečú ako keby bojovali s týmito oligarchami. Politici si hanebne zvyšujú dane a sebe platy a na staré mosty niet financií. Asi čakajú že to niekomu padne na hlavu. A napríklad minerálne vody v korytnici. Keď som tam bol naposledy tak som až skoro plakal. Schátrané budovy, odpadky a strašné zanedbané okolité prostredie. Je to hanba všade si vážia kultúru chránia lesy prírodu, len tu necháme všetko schatrat. Obávam sa že lepšie nebude nikdy keď budeme robiť stále tie isté chyby dokola a budeme sa báť zmeny tak ta bohužiaľ nepríde.

    17
  2. Nemecko, Fracuzko, Taliansko, Slovákov majú za otrokov, a vôbec všetky štáty východného bloku, aj preto sa rozšírila ÚNIA, a plán je pokračovať v rozširovaní únie. Serú na nás hlavná vec že bohatnú bohaté štáty, majú nás v hrsti ako Moskva za socializmu.

    2
  3. Anonym 10. septembra 2024, 16:22

    …to sú dobré sprostosti. Sa pozri na CZ alebo Poľsko. Trepeš dve na tri. Nás zničila korupcia a nevzdelanosť.

    14
  4. Tie automobilky mali zmysel keď tu bola 15-20% nezamestnanosť v 90 rokoch a pár rokov v novom tisícročí….vtedy myslím to bola dobrá voľba ako rýchlo zamestnať desattisíce ľudí a dobrý základ na dalšiu transformáciu, ktorá mala pokračovať zameraním sa na výrobu a služby s vyššou pridanou hodnotou a k tomu napríklad rozvoj turizmu aby nám sem aj cudzinci vozili svoje výplaty…bohužial sa nespravilo nič, školstvo je dlhodobo na okraji záujmu a my nie sme schopní prepojiť východ a západ (slúbené do roku 2010), tak aby sa po tej republike dalo rýchle presúvať…o stave kolají ani nehovorím….20 rokov stále skladáme autá a čudujeme sa že sa prepadáme v EU, minimum výzkumu a vývoj…a ak tu aj vyrastie nejaká firmy s kvalitným produktom ako napríklad Eset, tak je defacto nepriateľ štátu a uvažuje o presídlení (majiteľ sa už presťahoval)…základ je kvalitné školstvo, no niekomu veľmi vyhovuje že je niekde v polovici minulého storočia, vzdelané obyvateľstvo by si totižto nezvolilo to čo tu máme teraz už štvrtý krát…

    21
  5. Vo VW to vrie. Zamestnanci ‘ukradli‘ kľúče od 300 elektrických Audi:
    Ako uvádza VTM Nieuws, medzitým pracovníci závodu zadržali kľúče od vyrobených aj nedokončených vozidiel. Má ísť o 200 až 300 áut, ktoré podľa „vzbúrencov“ neopustia továreň, kým nedostanú informácie o budúcnosti podniku. Zamestnanci tak reagovali na nedávne oznámenie, že materská spoločnosť nepridelí podniku výrobu žiadneho nového modelu, čo by znamenalo, že jedinou záchranou je predaj bruselskej fabriky inej automobilke. „Momentálne vyšetrujeme, čo sa presne stalo,“ povedal Peter D’hoore, hovorca Audi Brusel. „Chápeme, že ľudia majú obavy a reagujú emotívne. Vyzývame však všetkých zamestnancov, aby si zachovali zdravý rozum.“
    https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/723287-vo-vw-to-vrie-zamestnanci-skryli-kluce-od-300-elektrickych-audi/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

    1
  6. VW zaspal dobu, ich elektricke auta su nefunkcne a drahe nikto to nekupuje. Vo svete definitivne stratili konkurencie schopnost. To je proste fakt. Uplne podcenili prechod na elektriku, vyvoj baterii. Okrem toho je zarobene na dalsi hospodarsky pokles, europa nema litium. Bmw sa ide zachranit s toyotu,ale VW group je dlhodobo v koncoch s viacnasobnym zlyhanim restartu.

    2
  7. Za problémy automobiliek,je elektromobilov,napr. v Holadsku,zistili,že ich elektrická sieť nedokáže zabezpečiť elektrinu pre domácnosti a aj pre elektromobily,niektoré mesta avizujú,že elektrina pre autá bude na prídel a to čaká asi väčšinu štátov v Europe, treba prebudovať elektrickú sieť a to nie je lacná záležitosť a takisto to trvá dlho..

    1
  8. To je ale europa, vo svete je takto:

    Na každoročnej konferencii v Naí Dillí, ktorá je venovaná indickému priemyslu, prezentoval tamojší minister pre energetiku skutočne ambiciózny plán. Indická vláda sa bude podľa neho usilovať o to, aby sa od roku 2030 predávali na domácom trhu len automobily s plne elektrickým pohonom.

    1
  9. Anonym 10. septembra 2024, 20:28…majú o dosť vyššie platy (v priemere o 400 eur) a to pri nižšej cenovej hladine = možu si toho dovoliť kupiť podstatne viac…o rozdiele medzi ČR a naším zdravotníctvom sa nemá zmysel baviť, tisíce našich lekárov a sestier radšej slúži tam než by mali byť v našich nemocniciach, o úteku našich študentov na školy v ČR radšej ani nepísať….a to ako dokázali poliaci vybudovať za pár rokov dialnice sa nám može len snívať, my nevieme dokončiť jednu….áno každý má aj svoje problémy ale popritom sa posúva, my reálne 15-20 rokov stojíme….preto sme sa prepadli z 3. miesta z bývalých krajín soc. bloku na takmer posledné….takže nie je hov ako hov…
    je tomu tak 10-15 rokov čo sme na Poliakov pozerali ako na tých chudobnejších a dnes:
    https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/916986-platy-poliakov-su-najvyssie-v-celej-v4-ke-slovensko-je-stale-na-chvoste

    9
  10. Európska únia je svetovou špičkou iba v príkazoch, zákazoch a nezmyselných obmedzeniach a normách. Vo všetkom ostatnom nám USA aj Čína dávno utiekli. Lenže dámy a páni z europarlamentu miesto aby priznali, že kktinami typu Green deal, bezuhlíkovým priemyslom a migrantskou politikou ťahajú EU ku dnu, sa budú len rozdrapovať a vyhrážať každému kto už má tohto spolku plné zuby a nahlas ich kritizuje. Je to jednoduché, buď sa EU spamätá a naberie nový smer, alebo sa rozpadne. Zatiaľ máme nábeh k druhému riešeniu. Bohužiaľ.

    7
  11. Tvárite sa, že ste veľmi vzdelaní a vidíte za oponu, ale „prauda“ je taká, že nám tu denne dokazujete, akí ste naivní hlupáci.

    3
  12. O nastávajúcich problémoch v EÚ už dávnejšie informovali aj iné médiá a odborníci, to však bolo v čase zverejnenia aj autorom tohto článku označované ako konšpiračné teórie a ľudia ako dezoláti . A medzi príčiny zaostávania EÚ za zvyškom sveta patrí aj slávna éra kovidobrania, neochvejná podpora vojny Rusko-NATO na území Ukrajiny, či obávaný green deal. O tom už autor taktne mlčí…

    2
  13. pre: Pre Vlado a trulo pod ním 11. septembra 2024, 7:41

    Čo také zlé napísal Vlado? Máš aj argument alebo si sa zmohol len na nadávku?

    1
  14. EU 9:52 Covidobrania? Čo to trepeš? Bol si vtedy napríklad v takej Číne ale USA? Mal si si to vyskúšať, aké to bolo tam. Ale aj v Austrálii, keď chceš ďalší kontinent, kde vyhostili aj Noleho. U nás bol oproti tomu slabý odvar.

    3
  15. Anonym 11:36 a smerohlas – Ďakujem za reakcie slušnoľudí a fanklubu tzv. vyspelého a demokratického sveta.

  16. Len teba SMEROHLAS kvalitne ojebala sekta hegeromatovica,uz sa to u teba ani neda liecit,si uplne mozgovo vyplachnuty.

    1
  17. Pre Vlado a trulo pod ním 11. septembra 2024, 7:41
    Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 😀 Ešte niečo?

    2
  18. Sranda, že keď mám iný názor, tak som „mozgovo vyplachnuty“ fanúšik Matoviča. To ste vy, voliči sociálnych demokratov, nejako nepochopili, čo je to demokracia a ešte sociálna :)))
    Teraz mi vysvetlite, sprostučkí sedláci, ako je teda možné, že po tej katastrofálnej matovičovej vláde, ktorá dostala Slovensko do krachu, tak táto sociálno-demokratická vláda nemá problém okamžite si zdvihnúť platy, dávať si doživotné renty, nakupovať miliardové systémy pre armádu, alebo najnovšie tatrovky za 700 miliónov. Som zvedavý, aké noty vám, dezolé tupote, nadiktujú na infohnoji na túto tému :))

    2
  19. pre smerohlas 11. septembra 2024, 21:12

    Wau, tvoja úroveň inteligencie je obdivuhodná, dokonca si sa naučil čítať a písať, na voliča smeru a sns, celkom výkon. Ešte sa naučíš počítať a môžeš sa ženiť.

    1
  20. Štěpán: „Pane profesore, jak pozná člověk, že není pitomej?” Profesor: „No, chytrej člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno.”

    1
  21. Prečítal som si články podrobne a aj som ešte jeden našiel kde pán Majko predpovedal problémy dávno.Nesledoval som jeho články podrobne ale začnem teraz.Lebo on mal pravdu už pred desať rokmi

    4
  22. Nie ze mm mal pravdu. Toto je dopad ked eu zacala zavadzat sankcie v euforii ze to europu posilni. Europa si nie ze strelila sankciami a zelenou agendou a pozvankou pre migrantov do nohy ale rovno si tu jednu nohu odstralila. A nie len to. Eu devastuje a ruinuje obyvatelstvo celej Eu. Ale pocitam ze tu aj za toto je zodpovedny Fico

  23. A kde ty debo EU hovorí, že sankcie ju posilnia? To máme rusom posielať súčiastky na ich rakety? Keby nenapadli susedný štát a neohrozovali aj nás, tak by neboli ani sankcie.

    1
  24. A ty debo ako nas rusko ohrozovalo odkedy odtialto vypadli? Daj konkretny priklad. Odkedy Eu dala sankcie prestali vyrabat rakety? Klesla im ekonomika ,klesol im obchod? Klesol im HDP? Netrep tu hluposti. Rusom ide tak karta ako malo komu vo svete. To len Eu ide kurevsky dolu vodou.

    2
  25. Anonym 12. septembra 2024, 20:17

    Veľmi sa mýliš. Rusko je v ekonomickej katastrofe tesne pred rozpadom. Úroková miera 19% a podobne.

    3
  26. 🙂ze v ekonomickej katastrofe a tesne pred rozpadom🙂 tomu never . Ale teraz nieco horsie co bude nasledovat. A toto uz bude katastrofa pre vsetkych.
    ,….,…….
    Ak Západ povolí Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na územie Ruska, bude to znamenať, že Severoatlantická aliancia (NATO) je vo vojne s Ruskom. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin.

    „Veľmi výrazným spôsobom by to zmenilo podstatu konfliktu. Znamenalo by to, že krajiny NATO, Spojené štáty a európske krajiny sú vo vojne s Ruskom,“ vyhlásil Putin.
    „Ak sa toto stane, tak vzhľadom na zmenu podstaty konfliktu prijmeme náležité rozhodnutia založené na hrozbách, s ktorými budeme konfrontovaní,“ dodal šéf Kremľa. .

  27. no, k tej ekonomike ruska – inflácia 8-9% (my tak 2-3%), urokovú mieru teraz zvyšovali zo 16% na 18% (my dnes znižili na 3,5%), rubel má hodnotu jedného centu a ich Gazprom, ktorý bol dlhé roky výrazný prispievateľ do rozpočtu je v strate…ver mi, že toto by si naozaj nechcel..HDP sa drží, ale nie vďaka tomu že by vyrábali a predávali niečo pre ľudí, čo by zlepšilo kvalitu života, ale vďaka výrobe tankov a munície ktorá sa minie na fronte…toľko k tej ruskej ekonomike….

    2
  28. Ratafak tieto cisla asi nieco dokazuju.

    Predpovede
    Vo svojej najnovšej prognóze zverejnenej 16. apríla MMF predpokladá, že ruská ekonomika v tomto roku porastie o 3,2 %.

    Je to výrazne vyšší rast ako v Spojenom kráľovstve (0,5%) , Francúzsku(0,7%) alebo Nemecku(0,2%). Predbehne tak všetky západné krajiny, vrátane USA, kde sa očakáva nárast o 2,7%.

    Pre porovnanie, Japonská ekonomika by mala vzrásť len o 0,9 % a ekonomika eurozóny ako celku o 0,8%. V rámci Európskej únie Španielsko porastie o 1,9 %, ale Francúzsko a Taliansko dosiahnu len 0,7 %, pričom aj Nemecko zaznamená slabých 0,2 %.

    MMF uvádza, že prognózy ekonomického rastu na nasledujúci rok sa vo väčšine vyspelých ekonomík najčastejšie pohybujú v rozmedzí približne 1,5 percentuálneho bodu. Napriek sankciám voči Kremľu v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu, MMF zlepšil svoje januárové prognózy pre ruskú ekonomiku a uviedol, že hoci sa predpokladá, že rast v roku 2025 bude nižší, stále bude vyšší, ako sa pôvodne očakávalo, a to 1,8 %.

    V roku 2025 MMF odhaduje nárast v Spojenom kráľovstve (1,5%) , Francúzsku(1,4%) a Nemecku(1,3%). Priemer krajín eurozóny sa odhaduje na 1,5%.

  29. Anonym 13. septembra 2024, 0:27…áno, veď to nerozporujem, ale čím je tvorený ten rast? Vyššou potrebou/zivotnou úrovňou obyvateľstva? Vyšším expertom produktov do zahraničia? Alebo výrobou tankov, munície do vojny?

  30. Rusko tu bolo,je a ešte bude.Je to obrovská krajina,kde žijú tisíce rôznych národností a zaberá skoro sestinu sveta.Nase poznatky a rôzne múdre reči o ekonomike a sily Ruska,sú proste naivné a blbé táraniny.Dozvedeli sa o tom v dejinách ľudstva rôzne národy,ktoré sa nechali nalákať z toho, či onoho dôvodu,a škaredo na to doplatili.Ale k veci.Mozte a môžme tu špekulovať,vytvárať takú,či onaku atmosféru pro a proti Rusku.Jedno je jasné.Rusko nikdy nedovolí ,aby Ukrajina vstúpila do paktu,ktorý je namierený proti Rusku. Či sa to páči ,alebo nepaci,nám,a celému západu.Mali by sme si to uvedomiť.Cim ďalej bude vojna trvať,tým väčšie nebezpecenstvo nám hrozí.

  31. Anonym 13. septembra 2024, 7:55…no, ono Rusko tu teda vždy nebolo a boli aj vačšie ríše či impéria, ktoré se rozpadli…táranina je ak niekto napíše že Rusku – ekonomike ide karta, lebo čísla ukazuju niečo úplne iné….ono veľmi by pomohlo ak by Rusko prestalo napádať svojích susedov, potom by nebolo potrebne vstupovať do Nato a boli by všetci v pohode….takže ak bude Rusko namierené proti svojím susedom, tí jeho susedia budú hladať aliancie aby sa „velkému bratovi“ vedeli lepšie brániť…

    1
  32. Ratafak,tvoja doktrína o napádaní Ruska susedov a pod.to už sme od teba miliónkrát počuli,Napadli aj iné štáty,a oveľa viacej.O to tu teraz nejde.Pytam sa si ochotný dopustiť,aby k vôli sporu Ukrajiny,Ruska ,USA sme my zmizli z povrchu zemského?Ruskoa aj USA zostane,pol Európy nie.A k tomu to smeruje.5.11.budeme múdrejší.Ukrajina je čo také?Bojujú za nás? Veľké hovnoooo!!!!!!Rusko poznáme,Ukrajina nás zadusí.

  33. Anonym 13. septembra 2024, 8:29…ale aj milionkrát sme počuli ako sa Rusko musí brániť tomu NATO (tým že bombarduje susedov), potom sme milionkrát počuli že musí chrániť svoju menšinu (tým že ich bombarduje) alebo že tam boli nejaké biolaboratoria atď….a o čo tu teda ide ak nie o to to napádanie a vojenské agresie, ak píšeš že o to nejde?…..vysvetli mi čo majú teda tie napadnuté štáty robiť ak nie sa brániť?…
    PS: ak začnú lietať atomovky z Ruska, na Europu tak to začnú lietať aj opačným smerom a ani z toho Ruska moc nezostane. Nikto si to nepraje, ale jediný kto straší atomovkami sú rusi….takže zase platí že oni sa musia zmestiť do kože aby bol kľud…tým že agresorovi ustupuješ mu len rastie chuť….predstav si že by sa Ukrajina nebránila a dnes by si mal všetkých tych čečencov, wagnerovcov atď v plnej zbroji na našej hranici, občas nejaký prelet ruského migu nad Zemplínom a podobné provokácie…príjemná prestava pre východ našej Slovenska?

    1
  34. Ratafak,aký si múdry,citujem,ani z Ruska moc nezostane,no šak o nie? Tie blbé reči,o našom území.vsak oprobujeme,nie.Rusko a Ukrajina sú mi ukradnutí,ale nemienim zahynúť k vôli takým hovadam ako ste vy.Vsak sa obráťte na Púti a,čo tu furt vypisuješ.

  35. Anonym 13. septembra 2024, 10:33….no, je to diskusia, tak preto tu furt vypisujem rovnako ako ty….
    ak máš strach že by si kvoli nejakým hovadám mal zahynuť tak to si u mňa na zlej adrese…ja nemám zbrane, tanky, ani armádu ktorou útočím na druhých či atomovky ktorými sa ti vyhrážam, dokonca ani nie si na nejakom mojom zozname nepriateľov….to sa musíš obrátiť na kámoša do Moskvy ak máš strach…..jak pomýlený musíš byť ak mňa čo kritizujem tieto útočné chuťky nazveš hovadom, kvoli ktorému nemieniš zahynúť, ale ani slovo nepovieš na človeka čo tu v europe sposobil najvačší konflikt od druhej svetovej, jeho armáda vraždí, kradne, znásilňuje….všetci chceme mier, ja určite, a stačí jeden rozhodnutie pána v Kremli a bude…tam sa musíš obrátiť, nie na Ratafáka v diskusií…o do mňa ti nebezpečie nehrozí….

    1
  36. Mozno o dovod viac zacat sa geopoliticky aj ekonomicky orientovat nielen na jednu stranu, tu zapadnu. Mininalne spolupraca s Cinou by mala mat zelenu.

  37. Ratafak po 89 odisla ruska armada z celeho vychodneho bloku. Vtedy bola dohoda vychodu a zapadu ze sa NATO nebude rozsirovat lebo nebude na to dôvod kvoly bezpecnosti .Napis prosimta ktory stat z tohoto vychodneho bloku dovtedy pokial nevstupili do NATO ta ruska armada ohrozovala,napadla ci nejako terorizovala. Nespominaj Ukrajinu ta bola sucast ZSSR. Mna zaujima ktoru krajinu z vychodneho bloku rusko po ich odchode ohrozovalo.Ukrajina je dôsledok to rozsirovania NATO k hraniciam Ruska.

    2
  38. počkaj, a čo že bola súčasť ZSSR? To znamená že ich možu ohrozovať, napádať, kradnúť územia?…okrem tej Ukrajiny po tom 89 napríklad aj Litvu, Moldavsko, Gruzínsko….v posledných rokoch napríklad v ČR vyhodili do vzduchu sklad, Poliakom cez Bielorusko pretláčali utečencov atď…
    a k tej dohode sa veľmi jasne vyjadril Gorbačov – nič takého nebolo na stole, je to mýtus:
    https://www.youtube.com/watch?v=dzFo0c13OqA

  39. Ratafak dal som ti jasnu otazku ktory stat z RVHP Rusko ohrozovalo po ich odsune z týchto statov. Preco sem hned zatahujes staty byvaleho ZSSR. Co presne sa dialo v ich spolocenstve ZSSR ja neviem a ani ty . Bol to v minulosti jeden celok ZSSR .Otazka je jasna o statoch RVHP a ich napadnuti alebo ohrozovani. A o tom nerozsirovani NATO tiez tiez nie je tak ako tu pises.

    německý ministr Hans-Dietrich Genscher o této možnosti mluvil už 31. ledna 1991
    Při jednáních v Bonnu 6. února 1991 navrhl uklidnit sovětského prezidenta Michaila Gorbačova prohlášením, že NATO nezamýšlí expanzi na Východ. Britský ministr Douglas Hurt s tím podle záznamů německé diplomacie souhlasil.

    Genscher pak 9. února při jednáních se sovětským ministrem zahraničí Eduardem Ševarnadzem řekl

    „Obáváme se, že členství sjednoceného Německa v NATO vytváří komplikace. Pro nás je jedna věc jasná, NATO se nebude rozšiřovat na Východ. To platí obecně,“ poukázal Genscher k tomu, aby bylo jasné, že nejde jen o rozšíření na území NDR.

  40. Anonym 13. septembra 2024, 16:16..a prečo si ty tie štáty ZSSR odtiaľ vyňal? Nech sa dialo čokoľvek, prečo by mali na nich následne útočiť?…veď po rozpade ZSSR to boli práve tieto štáty ktoré susedili z Ruskom a ak by chceli útočiť na štát RVHP tak najprv museli prejsť cez tieto štáty bývalého ZSSR…to sú ich priamy susedia a na suseda zaútočíš lahšie ako na niekoho s kým nesusedíš alebo máš iba morskú hranicu….
    Ja som ti sem dal práve vyjadrenie Gorbačova…ak chceš tak sa zase možeme baviť o tom že Ukrajina v NATO vadí ale Fínsko už nie….ak by vadilo rozširovanie NATO tak predsa musia zaútočiť aj na Fínsko…
    PS: skús sa spýtať sám seba koľko krajín NATO zaútočilo na Rusko a potom to porovnaj s počtom krajín (hlavne susedných) ktoré sa stali obeťou agresie Ruska..pár som ti ich vymenoval…a v tom možno nájdeš otázku prečo sa mnohé krajiny bývalého ZSSR tlačia do NATO…

  41. On,to hoviadko božie,proste nevie pochopiť,proste nevie,ako blízko sme tretej svetovej vojny.A malo by nam byt šumafuk či to USA je lepšie,alebo horšie,a kto je agresor,a kto nie je Rozumieš Ratafak.Uz ozaj pochybujem o tvojom zdravom rozume.Pocul si tu debatu budúcich prezidentov?V tom momente,ako náhle budú lietať balistické rakety,tak je koniec,je to také ťažké pochopiť.Ukrajinci také rakety NEVEDIA obslúžiť,ani nasmerovať .Teraz sa máme všetci spoľahnúť na veľkého Ratafaka čo tu bude do aleluja vypisovať ,aké je Rusko zle a západ dobrý.No ,keď mu to na smrteľnej posteli pomôže,tak nech sa páči.Ak,to vyhrážanie sa Rusov neberú vážne,alebo varovanie,tak by sme mali.

  42. Anonym 13. septembra 2024, 22:23

    No to je práve ten rozdiel medzi civilizovaným svetom a tým čo máme tu my. Svet proste nie je z ruSSka taký posratý ako ty a svet nebude brať vyhrážky diktátora vážne, skús sa s tým vyrovnať.
    Putin rozumie len sile päste, nedá sa s tým nič robiť, len mu ju ukázať.

  43. Ako povedali : V Kursku Ukrajinci isli dlhé kilometre do hĺbky Ruska a žiadne červené čiary nenašli o ktorých hovoril zdgenerovaný z KGB , Leningradsky bitkar Putin.

    1
  44. Anonym 13. septembra 2024, 22:23…ja som nič o dobrom západe nepísal, netuším prečo mi to vkladáš do úst…sak napíš ako by si to riešil ty, nechal ukrajincov vyzabijat a čakal čo bude ďalej?..napíš aké má toto riešenie ak sa nejaký magor s atomovkami rozhodne poslať armádu na druhý štát, ktorá tam zrovnava celé mestá, vraždí, kradne, znasilnuje, unáša deti….čo s tým?..necháme ho to dokončiť nech je kľud a budeme dúfať že tým ukoji svoje potreby aspoň na pár rokov?…darmo mne tu budeš nadávať za to že sa mi to nepáči, svoj hnev a nadávky adresuj tomu kto toto rozpútal…ale hlavne si teda rád prečítam to tvoje riešenie….

    1
  45. Zistite si prosím,kto je generál Harald Kujat,a skúste si niekedy vypočuť od neho ak máte moznost ,jeho absolútne realistické hodnotenie tejto situácie.A tie vaše silácke reči,vás potom prejdú.Ak príde k veci,tak sa totižto poserieme všetci.A bude úplne jedno,či ten podnet k písaniu dajú Rusi,alebo ten vyspelý západ.

  46. nikde v clanku som nevidel jasnu definiciu o bajkach „zelenej“ politiky, ktoru si už aj samotne nemecko vyčíta, prečo? Lebo elektromobilita a jej pretlačanie položilo VW na lopatky. samotne nemecke media toto už zverejnuju vo velkom, len my sme blbci zeleny…

  47. Ratafak plachta 13. septembra 2024, 12:36
    Raťafák, napriek svojmu rozsahu nie je konflikt na UA najväčší od konca 2. svetovej vojny. Tým je čo sa rozsahu ničenia aj počtu civilných obetí týka, izraelský útok na Gazu. To netvrdím ja, ale oficiálne správy OSN. V Gaze je systematicky ničená civilná infraštruktúra ako sú aj útoky na civilné ciele nemocnice, školy atď. Rusko možno padne ekonomicky ale položme si otázku, udrží sa EU bez potrebných surovín? Pretože reálne stojí ekonomika EU na hlinených nohách. Nemecko už žne plody nezmyselnej politiky a výmyslov ako Green deal, stopka atómovej energii, emisné povolenky čo bol teda extra gól do vlastnej bránky, pretože drahé energie si ešte zbytočne predražujeme, bezuhlíkový priemysel, čo je ťažkom strojárstve, zbrojnom priemysle atď, de facto nemožné. Zakazujú sa chovy dobytka, na ornej pôde rastú plechové búdy, tlačíme nezmyselne elektromobilitu a baterkárne, pričom o elektro autá rapídne klesá záujem – celosvetovo. Čína má v tomto navrch a má k tomu aj potrebné suroviny, ktoré EU chýbajú a musíme ich nakupovať za čoraz vyššie ceny. Navyše ako sa ukázalo, boli protiruské sankcie akurát komédia pre stredoeurópske krajiny, pretože veľké ekonomiky si našli cestu ako tam svoje výrobky naďalej vyvážajú. Existuje nato už plno dôkazov, takže opäť strela do vlastnej nohy. Odborníci bijú na poplach a predkladajú fakty ako EU už nie je konkurencie schopná ani voči Číne, ktorá nám technologicky utiekla roky dopredu ani voči USA, ktoré sa ešte relatívne nedávno držali za nami. Ale vďaka šikovnej politike Uršuly von der Lajnovej a jej idiotským nohsledom sa dostávame pekne na chvost svetového líderstva. A či sa to niekomu páči alebo nie, v okamihu ako sa prestane na UA bojovať príde k nevyhnutnému. Obnoveniu kontraktov s Ruskom a ekonomický pád UA. Pretože nebudú mať s čím začať ani s čím splácať pôžičky za zbrane a muníciu. Ono nie každá krajina je taká blbá ako EU, že im všetko darujú. Amíkom budú musieť pekne cvakať ale každý súdny človek chápe, že peniaze to nebudú. Orná pôda, ťažobné práva, energetika, komunikáce, atď. Ako kedysi keď si Albrightová s Clarkom prišli na svoje v Kosove obchodnými partnerstvami v telekomunikáciach a hnedouhoľných baniach.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované