back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Navždy odišiel významný pilier výskumu energetiky na Slovensku. Pán profesor František Janíček, dlhoročný Seredčan

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |  Dnes sme sa navždy rozlúčili s profesorom Františkom Janíčkom, významnou osobnosťou v oblasti elektrotechniky a energetiky, ktorý bol dlhé roky pilierom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Jeho kariéra plná významných úspechov zahŕňala dlhoročné pôsobenie ako dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky STU, kde sa venoval výskumu energetických systémov a obnoviteľným zdrojom energie. Svojimi prácami prispel k mnohým medzinárodným projektom a bol vedúcim viacerých výskumných projektov zameraných na udržateľnú energetiku.

Profesor Janíček bol nielen vynikajúcim pedagógom, ale aj aktívnym členom akademickej obce. Svojimi odbornými znalosťami prispieval ako člen redakčných rád viacerých prestížnych odborných časopisov v oblasti energetiky a techniky a jeho akademická práca bola široko uznávaná aj v zahraničí. Bol obľúbený medzi študentmi najmä pre svoje kreatívne myslenie a nápady, ako študentov zaujať. Mal veľmi rád svojich študentov, pracovné kontakty s nimi udržiaval aj po ukončení štúdia a po nástupe do zamestnania.

Stal sa tiež čestným občanom nášho mesta a aj mesta Handlová.

Profesor Janíček sa významnou mierou podieľal na revitalizácii a prestavbe jednotlivých objektov budovy Fakulty elektrotechniky a informatiky STU. Bol držiteľom viacerých ocenení, napríklad Pamätná plaketa SAV, Čestná plaketa Aurela Stodolu za zásluhy v technických  vedách, Medaila SAV za  podporu vedy, Cena Ministra hospodárstva Poľskej republiky TERRA MATER ENERGIA, Medaila FEI STU za mimoriadne zásluhy o rozvoj fakulty.

Okrem toho, že pán profesor Janíček mal technické vzdelanie, skrýval v sebe citlivú a empatickú dušu umelca,  mal rád výtvarné umenie, hudbu, básne. Jeho veľkým koníčkom bola práca na svojej záhrade a vinárstvo. Stretnúť ste ho mohli napríklad aj na tržnici v Seredi na Mlynárskej ulici.

Mesto Sereď mu týmto vyjadruje hlbokú vďaku za jeho neoceniteľnú prácu a za šírenie dobrého mena mesta nielen doma, ale aj v zahraničí. Jeho odkaz a duch inovácií budú žiť s tými, ktorí mali česť ho poznať.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Nech odpočíva v pokoji.

 

Pramene: STU BA, autor

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. veľká škoda že i takýto dobrí a vzdelaní ľudia musia raz odísť
    Ferko nech ti je Boh dobrým a láskavým Otcom

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované